MENU

Zica-viruset: Bør jeg droppe å dra til Brasil?

Det raske svaret: Gravide – Ja. Alle andre – Nei. Les videre for seks spørsmål og svar om zica-viruset, inkludert tips for å unngå å bli smittet.

 

Aedes_albopictus_on_human_skin

Zica-viruset spres av mygg i Aedes-familien. Denne bør du unngå. Foto: James Gathany

 

1. Hva er zica-viruset?

Et virus er en mikroorganisme som forårsaker infeksjon. Det finnes mange ulike typer. Zica-viruset er et av dem.

 

2. Er zica-viruset farlig?

Zica-viruset er ikke farlig for folk flest. De fleste som blir smittet blir ikke syke. De som blir syke kan få feber, utslett, leddsmerter og røde øyne. Vanligvis er symptomene milde, og varer i 2-7 dager.

MEN: Verdens helseorganisasjon (WHO) uttalte 31.mars 2016 at det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, fødselsskaden mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.  Ved mikrokefali fødes barn med mindre hodeskalle enn normalt, og med underutviklet hjerne.

Det norske Folkehelseinstituttet anbefaler at de som er eller planlegger å bli gravide utsetter å reise til land der det er store utbrudd. Brasil er et av disse landene. De fleste tilfellene er registrert i Nordøst-Brasil.

Klikk her Folkehelseinstituttets temasider om zica-viruset.

 

3. Hvor finnes zica-viruset?

Zica-viruset finnes i tropiske strøk. Nå pågår en epidemi i Amerika. De første tilfellene ble rapportert i Nordøst-Brasil i mai 2015, og siden oktober har det vært rapportert fra andre land i Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia.

 

zica virus map

Her ser du hvor det er påvist tilfeller av zica-smitte i slutten av januar 2016. Kilde: Den panamerikanske helseorganisasjonen.

 

4. Hvordan blir man smittet av zica-viruset?

Zica-viruset spres av mygg, akkurat som denguefeber. Smitten spres ved at myggen suger blod av en infisert person, får zica-viruset i seg, og overfører det til neste person den stikker.

 

5. Hvordan unngår jeg å bli smittet?

Du unngår smitte ved å unngå å bli stukket av myggen. Da er det myggmiddel, myggnett og heldekkende klær som gjelder. Det er hovedsakelig mygg av arten Aedes aegypti som sprer zica-viruset, den samme som sprer denguefeber. Den er mest aktiv ved soloppgang og solnedgang.

Derfor: Er du i utsatte strøk, bruk bukser og klær med lange armer både morgen og kveld. Smør deg inn med myggmiddel. Og sov under myggnetting.

 

6. Finnes det en vaksine mot zica-viruset?

Nei. Det finnes vaksine mot andre virus, som for eksempel influensa-viruset, men ikke mot zica. Forskere verden over forsøker nå å finne fram til en vaksine.

Klikk her for å se en BBC-raportasje fra Universitetet i Texas, der forskere mener de kan ha en testversjon klar i 2017. Vanligvis kreves det år med testing for å få nye vaksiner godkjent, men ved store kriser, som under ebola-epidemien i 2014, kan det gå fortere.

Så inntil videre må man unngå smitte, og behandle symptomene hvis man først blir smittet. Behandlingen består stort sett av smertestillende midler.

 

Lese mer?

Folkehelseinstituttets spørsmål og svar om zica-viruset

Den Panamerikanske helseorganisasjonens sider om zica-viruset

Verdens helseorganisasjon (WHO) om zica-viruset

BBC om forskning på zica-vaksine

Mer om dengue-feber på BrasiLeira

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 1. mai 2016

Filled Under: dengue, helse, reise, zica-viruset

Views: 3322

Comments are closed.