MENU

VM-spesial: Hva betyr Maracanã?

Rios legendariske fotballstadion Maracanã var lenge verdens største. Den ble bygd til fotball-VM i 1950, og 200.000 mennesker skal ha presset seg inn under finalen mellom Brasil og Uruguay. Den kampen er fortsatt et åpent sår i Brasils hjerte. (Les mer her)

maracana novo 2

Maracanã etter en oppussing til omtrent 3 millarder kroner.

 

Men vet du hva navnet Maracanã betyr? Ikke det? Ta det med ro, du er ikke alene. Mange brasilianere vet det heller ikke. Les videre, og bli kjent med historien før alle andre. (Vet du det, sier du? Gratulerer, du er en ekte Brasilkjenner!)

 

En stadion, en bydel, en elv

Fotballstadion Maracanã ligger i bydelen Maracanã i Rio. Bydelen er kalt opp etter den lille elva Maracanã som rant ned fra fjellene der kristusstatuen Corcovado står. (Nå er den lagt i rør under byen.) Og hva er elva oppkalt etter? En papegøye!

 

Maracana Chestnut-fronted_Macaw_Ara

 

På det indianske språket tupi betyr maracanã ”noe som likner på en rasle”. Rasle, som i perkusjonsinstrumenter som regnstav eller egg. Indianerne ga navnet maracanã til fuglen, sannsynligvis fordi sangen minte om en rasle.

Her ser du to bilder av papegøyen maracanã-guaçu. Den fantes det så mange av dem i området at elva, så bydelen og så fotballstadion ble oppkalt etter dem. Fuglen er blant de største av dvergpapegøyene, den kan bli opp til 50 cm lang. Guaçu kommer også fra tupi, og betyr stor.

 

Maracana passaro

Likner ordet guaçu på noe du kjenner fra Brasil? En stor foss, kanskje? Nettopp! Iguaçu! Navnet på de enorme fossefallene på grensa mellom Argentina og Brasil – Iguaçu på portugisisk og Iguazu på spansk – har samme opprinnelse. På tupi betyr i vann, og i + guaçu blir bokstavelig talt stort vann, og det er en meget presis beskrivelse av fossene.

Apropos i og vann og tupi. Vet du hva Ipanema betyr? Ikke det? Vel, den historien får vi ta en annen gang. (Den kommer i boka mi…)

NB! Det offisielle navnet til stadion er Estádio Jornalista Mário Filho. Den er altså oppkalt etter en journalist fra Pernambuco, bror av den enda mer kjente Nelson Rodrigues.

 

Mer om navn

Etymologi er morsomt. Altså ordenes opprinnelse. Her er mer om alle de katolske byen og delstatene langs kysten av Brasil: Jul i Betlehem, Brasil.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 15. desember 2013

Filled Under: fotball, Rio de Janeiro, språk, VM 2014

Views: 2729

One Response to VM-spesial: Hva betyr Maracanã?

  1. […] VM-spesial: Hva betyr Maracanã?  Om navnet på Rios legendariske fotballstadion. […]

Legg igjen en kommentar