MENU

Vi må snakke om açaí

Den brasilianske spesialiteten açaí er i ferd med å innta Norge. Men hva er det? Hvordan uttales det egentlig? Og hvor har de den beste açaí-en i Oslo?

Slik ser den ekte açaí-en fra Amazonas ut. Foran den tjukke, lilla smoothie-liknende substansen du spiser. Bak til venstre maniok-mel som du strør oppå. Og bak til høyre bærene slik de ser ut når de er nyplukkede. Vel bekomme! Foto: Agência Pará.

Hva er açaí?

Açaí er en palme som vokser i Amazonas. Frukten er små, harde og lillasvarte bær – de likner litt på blåbær og solbær – som vokser i store klaser helt oppe i tretoppen. For å få dem ned må du enten klatre opp, bruke kniver på laaange stenger, eller kutte ned hele treet.

Bæret har en hard og stor kjerne, så det er bare skallet og et tynt, tynt lag fruktkjøtt som kan brukes. Smaken avhenger av formen det serveres i, og her er vi ved kjernen av den store açaí-smakskrigen i Brasil.

Slik ser açaí-bærene der når de vokser høyt oppe i slanke palmer. Foto: Agência Pará.

Hvordan smaker açaí best?

Her er vi inne i et minefelt!

I Amazonas, der açaí-palmen vokser, og der urfolk gjennom tusenvis av år har utviklet måten å høste og spise bærene på, spiser folk oftest acaí fersk og romtemperert. Da er det en slags tjukk, mørklilla suppe, slik som på bildet øverst. Den er ikke søt, ikke salt, det smaker mer som en litt jordaktig solbærsmoothie. Rart, men godt!

Til det sørlige Brasil fraktes acaí-en i fryst tilstand for å holde seg. Da kjøres frossen fruktpuré i en hurtigmikser, gjerne med banan og ulike fruktjuicer for å få mer konsistens og sødme. Resultatet er en mørklilla, søt, frossen smoothie som ofte serveres i boller, gjerne med granola, banan og/eller annen frukt til pynt. Det er denne versjonen vi har importert til Europa og Norge.

En typisk frossen açaí med granola, slik det serveres sør for Amazonas. Men: Denne versjonen er nå blitt populær også i Amazonas.

I Amazonas synes de ofte denne greia er alt for søt og klissete. Folk fra sør synes gjerne den romtempererte i nord er litt for rustikk. Jeg sier alt til sin tid. Jeg liker begge. Men har jeg valget, går jeg for Amazonas-versjonen.

Hvordan uttales açaí?

Açaí uttalles «assaí» med trykk på den siste i´en. For en delvis språknerd som meg er dette viktig. Bokstaven c har en kvist på seg, det betyr at den skal uttales som s. Bokstaven i har en aksent over seg, det betyr at det er der trykket ligger. Altså: «assaí» med trykk på den siste i´en. OK?

Norske importører og produsenter har feilet med andre brasilianske produkter tidligere. Guaraná, for eksempel, uttales «guaranA» med trykk på den siste a´en. Ikke guarAna, med trykk på a-en i midten, som de sa i en Solo-reklame for noen år siden.

Hvem har best açaí i Oslo?

Oooh. Spennende! Jeg har prøvd tre ulike açaí-er Oslo de siste ukene. Det finnes flere, så dette er ikke den ultimate smakstesten. Jeg har også snakket med betjeningen alle stedene for å danne meg et bilde av hvor populær açaí er, om folk vet hva det er, hvem som kjøper det og hvordan de lager den.

Resultatet kommer i neste post. Men under ser du bildene av kandidatene. Vakre og kreative. Men er de gode? Kan røpe at terningen ble rullet til to, tre og fem. Svaret kommer neste uke!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 1. september 2022

Filled Under: kultur, mat, Norge-Brasil

Views: 355

Comments are closed.