MENU

Valg i Brasil: PTs koalisjon vinner Senatet

I skyggen av presidentvalget skal 136 millioner brasilianere også velge representanter til Kongressen. Den er delt opp i to kammer, Representantenes hus og Senatet, ikke ulikt USA. I hver delstat skal det i tillegg velges guvernør og representanter til delstatsforsamlingene.

For brasiliansk politikk er Senatet viktigst. Det er der alle de store, avgjørende og prinsipielle saken havner til slutt. I dag har Lulas koalisjon en viss kontroll over senatet, men Dilma Rouseff (PT) kan få over 3/5 flertall. Det er avgjørende.

Med et så stort flertall kan Dilmas regjering få grunnlovsendringer gjennom Senatet uten støtte fra opposisjonen. Og kanskje viktigere, en opposisjonen med så få stemmer vil ikke kunne opprette såkalte «parlamentariske kommisjoner».

Slike parlamentariske kommisjoner (CPI) settes formelt ned for å undersøke ulike spørsmål som Kongressen ønsker å belyse. Men svært ofte brukes de politisk for å undersøke underslag, korrupsjon og hvitvasking av penger, slik som under korrupsjonsskandalen i 2005 da alle PTs kronprinser ble tvunget til å gå. Noe som igjen åpnet veien for Dilma Rouseff som Brasils neste president.

Sjekk de siste tallene om senatsvalget her:
http://www.estadao.com.br/estadaodehoje/20100928/not_imp616331,0.php

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 29. september 2010

Filled Under: Dilma Rouseff, politikk, valg 2010

Views: 1104

Legg igjen en kommentar