MENU

Valg 2018: Den livsviktige TV-tiden

Om én måned går 100 millioner brasilianere til stemmeurnene. Hvem skal de stemme på? Den aller viktigste informasjonskanalen er TV – og der er kandidatenes tid svært skjevt fordelt.

 

 

 

I Brasil har alle presidentkandidater rett til gratis TV-tid på alle riksdekkende kanaler. Antall sekunder avhenger av hvor stor oppslutning partiet eller koalisjonen fikk ved forrige valg. Tradisjonelt har mye TV-tid betydd stor oppslutning ved urnene. I dag er internett og sosiale medier her, men det er fortsatt usikkert hvor mye de vil bety ved dette valget.

Nå har den politiske reklamen rullet i en uke, og det er svært interessant å se de ulike strategiene. Men først: Hvor mye tid har de ulike kandidatene? Se på søylen til venstre i figuren under.

(Klikk her for BrasiLeiras presentasjon av de sju favorittene)

 

Kilde: Folha de São Paulo

 

Geraldo Alckmin (PSDB) har nesten halvparten de 12 min 30 sek lange blokkene. Med omtrent fem og et halvt minutt har han over dobbelt så mye tid som Lula / Haddad (PT). På tredjeplass følger Henrique Meirelles (MDB), før Álvaro Dias (Podemos), Ciro Gomes (PDT) og Marina Silva (Rede). Mannen som ligger som klar nummer to på alle meningsmålinger (etter Lula), Jair Bolsonaro (PSL), har ikke mer enn 9 sekunder.

Dette er utregninger fra storavisa Folha de São Paulo (som hadde best grafikk). Ifølge Globo har Alcmin faktisk enda mer tid, over seks minutter, og de andre tilsvarende mindre. Se under for linker.

 

 

De ulike strategiene

Men hva bruker så kandidatene tida si på? Reklameguruene bak Geraldo Alckmin (PSDB) prøver å bygge opp bildet av det varme og omsorgsfulle mennesket Geraldo. Mannen fra den lille byen på landet som ble lege og politiker for å beder folks hverdag. Dette til forkjell fra den tørre yrkespolitikeren Alckmin. Samtidig distanserer PSDB seg fra ytre høyre-kandidaten Bolsonaro (uten å nevne ham ved navn) ved å si at man ikke kan ta beslutninger basert på sinne.

Kampanjen til Lula (PT) kampanje fokuserer på alt som gikk bra da han var president fra 2003-2010. Den vier også mye tid til det de kaller en illegitim rettsak som førte til at han sitter i fengsel. Visepresident-kandidaten Fernando Haddad får stadig mer oppmerksomhet. PTs strategi er å bygge opp Haddad gradvis, men å beholde Lula så lenge som mulig.

Henrique Meirelles (MDB) har mye tid, man ikke en sjanse. Det samme med før Álvaro Dias (Podemos). Derfor dropper vi dem her.

Ciro Gomes (PDT) prøver fortvilet å komme på offensiven. Han satser alt på ett kort: Å fjerne registeret over alle de 63 millionene brasilianere som har betalingsanmerkninger. Slik vil de lettere kunne få nye lån og kreditter. Ellers sliter Ciro med å posisjonere seg. Er han for Lula og PT, eller er han mot? Ingen vet riktig.

Marina Silvas (Rede) innslag har jeg dessverre ikke fått med meg ennå. (Lite tid til TV-titting på feltkurs i tropisk økologi midt i Amazonas). Men kjenner jeg henne rett går det på etikk og bærekraftig utvikling. Jair Bolsonaro (PSL) bruker sine sekunder på å fortelle at han skal rydde opp.

 

Lese mer?

Folha de São Paulo

Globo

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 6. september 2018

Filled Under: Ciro Gomes, Geraldo Alckmin, Jair Bolsonaro, Lula, Marina Silva, politikk, valg 2018

Views: 1343

Comments are closed.