MENU

USA spionerer på Dilma og Petrobras

USAs overvåkningsorgan NSA har snoket i e-posten til Brasil president Dilma Rousseff. Også oljeselskapet Petrobras har vært mål for spionasje. Nå dropper Dilma etter all sannsynlighet statsbesøket til USA i oktober.

Skjermbilde 2013-09-15 kl. 15.50.28

 

Det er nå to uker siden den første nyhetene om avlyttingen av president Dilma kom. Ifølge TV Globo overvåker USAs National Security Agency (NSA) presidentens kommunikasjon med sine rådgivere, både via telefon og e-post. Det er dokumenter fra Edward Snowden som avdekker spionasjen. Journalisten som mottok dokumentene, Glenn Greenwald i avisa The Guardian, sier følgende til TV Globo:

«Disse dokumentene viser klart at denne spionasjen allerede har funnet sted, for de [NSA] diskuterer det ikke bare som noe de planlegger. De feirer den vellykkede spionasjen»

I dokumentene fra en intern opplæringspresentasjon i NSA står det at enhetene SATC og S2C ”successfully apply this technique against high-profile, Brazilian and Mexican targets”.

 

Skjermbilde 2013-09-15 kl. 15.59.14

 

NSA overvåker Petrobras og pré-sal

En uke senere kom reportasjen om overvåkning av oljeselskapet Petrobras. Glenn Greewald sier dette om dokumentene han fikk fra Edward Snowden:

”Det er informasjon i disse dokumentene om spionasje, terrorisme og spørsmål om nasjonal sikkerhet.[…] Men det er mye mer informasjon om spionering på uskyldige, folk som ikke har noe å gjøre med terrorisme, og industrielle spørsmål.”

Ifølge TV Globo har NSA informasjon den forestående anbudsrunden i oljesektoren. Det dreier seg om blokker i pré-sal-området, og vil være den største anbudsrunden i Brasil historie. NSA skal også ha spionert på Google og fransk UD.

 

Dilma dropper USA-besøk

Brasilianske myndigheter har protestert kraftig mot USAs overvåkning. Dilma Rouseff møtte Obama under G20-møtet i Russland i forrige uke, og krevde garantier for at dette ikke skal skje igjen. Avsløringene om industrispionasjen mot Petrobras har forsuret stemningen ytterligere. Nå vil hun etter alle sannsynlighet avlyse et besøket til USA 23. oktober.

SISTE: Brasilianske myndigheter bekrefter at Dilma Roussefs besøk til USA avlyses. Her: Reuters´ sak på engelsk.

 

Dilma + Obama G20

Dilma Rousseff og Barack Obama under G20-møtet i Russland forrige uke. Nå blir det ikke noe statsbesøk i oktober. Foto: Jewel Samad/Agence France-Presse — Getty Images

 

Å avlyse planlagte statsbesøk på grunn av spionasje er sjelden kost mellom to allierte som USA og Brasil. Men kanskje vurderer begge sider det som tryggest. Om nye avsløringer skulle komme mens Dilma var i USA, ville det blitt en enda større diplomatisk skandale. For Dilma og Brasil handler det også om å markere at dette er helt uakseptabelt.

 

Får spionasjen ytterligere konsekvenser?

I forrige uke var Brasils utenriksminister Luiz Alberto Figueiredo i USA for å be om forklaringer på spionasjen. Tirsdag legger han fram sin rapport. President Dilma Rouseff offentliggjør sannsynligvis sin beslutning samme dag.

Det er kanskje ingen overraskelse at USA spionerer på Brasil. De spionerer jo på alle andre. Men får det noen langsiktige konsekvenser for relasjonen Brasil-USA? Med sentrum-venstreregjeringer de siste ti årene har Brasil fått gradvis mer avstand. Avsløringene om spionasje på Dilma og Petrobras vil definitivt ikke føre Brasil nærmere. Slik er overvåkningsskandalen nok et skritt i retning av et Brasil og et Sør-Amerika mer uavhengige av, og mer i opposisjon til USA.

 

 

Lese mer?

Her er The Guardians sak om spionasjen mot Petrobras

Her kan du se og lese TV Globos innslag om spionasjen på president Dilma Rousseff

Og her kan du se og lese TV Globos innslag om spionasjen mot Petrobras.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Previous post:
Next Post:

Written by:

Published on: 15. september 2013

Filled Under: Dilma Rouseff, Petrobras, politikk, USA

Views: 1449

Legg igjen en kommentar