MENU

Tredje mest lest i Aftenposten – om en nekrolog

Veldig overraskende, men veldig hyggelig! Innlegget mitt i Aftenposten ble den tredje mest leste saken den dagen. Og det om noe så snevert som en nekrolog. Her er de fire grunnene til at det skjedde. Her er også nekrolog-forfatterens svar på min kritikk.

Skjermdump fra Aftenposten.no tirsdag i forrige uke.

Utgangspunktet var dette: Aftenposten publiserte 9. mars en stor nekrolog over Erling Lorentzen. Jeg mente innholdet brøt med avisas egne retningslinjer for nekrologer, og skrev et innlegg om det. Etter noen runder fram og tilbake mellom debattredaktøren og meg, der jeg ble bedt om å kutte ned teksten og komme med kilder til mine påstander, kom det på nett 22. mars og på trykk dagen etter.

Her kan du lese begge tekstene:

https://www.aftenposten.no/nekrolog/i/vAn1Gm/et-eventyr-er-over-et-unikt-menneske-er-gaatt-bort

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/kRdRvA/naar-nekrologen-blir-debattinnlegg

Da tok det av, rett og slett. Teksten ble en av de mest leste på ap.no det døgnet. Jeg tror det er fire grunner til at det skjedde.

1. Erling Lorentzen var kjendis

Han var motstandsmann under krigen og vellykket næringslivsmann i utlandet. Han var gift med en prinsesse. Jeg tror de fleste saker om Lorentzen får mange lesere.

Skjermdump fra Aftenposten-appen.

2. Timingen

Erling Lorenzen var nettopp gravlagt. Mange syntes nok det var et pikant tidspunkt å publisere en slik tekst på. Det skjønner jeg godt. Til det må jeg bare svare at publiseringstidspunktet ene og alene var Aftenpostens valg. Selv understreket jeg tydelig i min tekst at den ikke var en kritikk av den avdøde, men en problematisering av innholdet i selve nekrologen.

3. Kritikk av Aftenposten

Det er veldig bra at Aftenposten publiserer kritikk av seg selv. Det gir troverdighet. Det gir også lesere, viser denne saken. Jeg merker det på meg selv. Når noen kritiserer en avis eller TV-stasjon, og det publiseres samme sted, blir jeg nysgjerrig og vil vite hva de mener.

4. Mange reagerte på samme måte som meg

Dette er bare mitt inntrykk, men jeg tror mange som leste nekrologen følte at den ble ubalansert. De fleste reaksjonene som har nådd meg har i hvert fall pekt i den retningen.

Nekrolog-forfatterens svar

Det var forfatter Stig Arild Pettersen som krev Lorentzen-nekrologen. Fredag 26. mars kom han med et svar på mitt innlegg.

Der skriver han blant annet at «Leira hevder å kritisere nekrologens påståtte sjangerbrudd. Hans egentlige problem er nok heller at nekrologen slår fast det som kan være en ubehagelig sannhet for ham. Nemlig at beskrivelsen av Lorentzen og Aracruz fra en del miljø- og urfolksaktivister var usann.»

Det er bra med debatt. Så dette svaret vil jeg svare på. Fortsettelse følger.

Her kan du lese alle innleggene – så langt.

https://www.aftenposten.no/nekrolog/i/vAn1Gm/et-eventyr-er-over-et-unikt-menneske-er-gaatt-bort

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/kRdRvA/naar-nekrologen-blir-debattinnlegg

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/lEJn6L/kort-sagt-fredag-26-mars

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 31. mars 2021

Filled Under: Aracruz, Erling Lorentzen

Views: 1308

Comments are closed.