MENU

Transamazônica – Nå begynner eventyret

Nå begynner det. Nå drar jeg virkelig på tur. Tvers gjennom Brasil og Amazonas. I den andre enden blir det bok. Bli med med på reisen!

 

Torkjell og Transamazonica

Her begynner Transamazônica. Her begynner eventyret.

 

Transamazônica

Der Russland har sin transsibirske jernbane, har Brasil sin transamazonske hovedvei – transamazônica. 4223 kilometer slynger den seg gjennom verdens største regnskog og Latin-Amerikas eneste stormakt.

Men der både den transsibirske jernbanen og USAs Route 66 krysser kontinenter og når fram til Stillehavet, ender transamazônica opp i ingenting. Veien begynner ved Atlanterhavet, ved Sør-Amerikas østligste punkt, men slutter brått midt inne i Amazonas. Militærdiktaturets bulldozere kom ikke lenger enn til det som i dag er den lille landsbyen Lábrea. Dit inn vil jeg. For hva skjedde egentlig der for 50 år siden? Og hva skjer der i dag?

Om alt går som det skal blir det bok neste år. Arbeidstittel: Transamazônica.

 

Transamazônica e estado mapa

 

Bli med på tur!

Nå i april, i regntida, tar jeg første etappe. Fra sovebyen Cabedelo ved Atlanterhavet til Altamira i Amazonas, cirka midt på kartet over. Det er der verdens tredje største vannkraftverk bygges akkurat nå – det omstridte Belo Monte.

Følg med her på bloggen og på BrasiLeira på Facebook. Du kan også følge meg på Instragram (@TorkjellLeira) eller Twitter (@TorkjellLeira).

Jeg lover å gjøre mitt beste for å oppdatere ofte.

God tur!

 

transamazonica obra 1972 altamira

Bilde fra byggingen av Transamazônica, ikke langt fra Altamira i 1972. Noen strekk av veien er i samme forfatning i dag.  Foto: Folha de São Paulo.

 

transamazonica atoleiro 2

I regntida blir deler av veien slik. Jeg satser på å reise her i tørketida…   Foto: Estradas.com.br

 

Skjermbilde 2016-03-30 kl. 10.51.56

Transamazônica åpnet opp for massiv avskoging. Veien i gult øst-vest. De lysegrønne områdene er avskoging, de mørkegrønne områdene er skog, stort sett i urfolksterritorier og naturvernområder. Kartutsnittet er ca. 750 km bredt.   Kart: Google maps

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 30. mars 2016

Filled Under: Bok, Brasil - kjempen våkner, reise, Transamazônica

Views: 2746

Comments are closed.