MENU

Torkjells 12 tips til deg som vil reise i Brasil

Planlegger du å dra til Brasil? Ikke nøl! Her er de tolv beste tipsene jeg kan sende med deg på veien. Tips nummer 1: Dra!

 

ipanema norsk flagg

Norsk flagg på Ipanema. Den første gangen jeg så det var i 2015. Det kan ikke bety annet enn at det er mange potensielle norske kunder der. Mitt tips: Bli en av dem!

 

 1. Dra!

Ikke utsett det. Dra til Brasil! Du kommer ikke til å angre.

 

 1. Når og hvor?

Spiller ingen rolle. Brasil er bra hele året. Men husk at det meste av Brasil ligger sør for ekvator, og at vinter og sommer dermed er motsatt av Norge. Se punkt 3 om du vil ha noen nybegynnertips.

 

 1. Planlegging: Ikke sats på å ”gjøre hele Brasil” på to uker

Brasil er enormt stort. 26 ganger større enn Norge. Større enn Australia. Større enn USA hvis du ikke regner med Alaska. Så bare glem det å skulle bli kjent med hele Brasil på én tur.

Velg et par steder og bruk tida der, heller enn på buss eller flyplasser. Hvor skal du dra først? Mitt beste tips for den førstegangsreisende er klassikerne Rio de Janeiro og Ilha Grande. En genial kombinasjon! Den rolige, smellvakre naturperleøya Ilha Grande og det like smellvakre, men samtidig urbane knyttneveslaget Rio. Bare et par timer fra hverandre.

Flere tips til steder å dra får du i Lonely Planet og andre reiseguider. Bruk dem, de er gode.

Slik føles det å ha nådd målet for Ekspedisjon 27 – å besøke samtlige av Brasils 27 delstater. Det tok meg 24 år….

 

 1. Lær deg 10 brasilianske gloser før du drar

Turen blir SÅ mye bedre om du bare kan noen få ord og uttrykk. Begynn med ”tudo bem?” Det betyr ”hvordan går det? / står til? / alt vel?”. Og fortsett med ”obrigado” (hvis du er mann) eller ”obrigada” (hvis du er kvinne). Det betyr ”takk”.

Klikk her for BrasiLeiras kjappe innføring: De ti viktigste glosene for deg som skal reise i Brasil

NB: Husk at folk snakker portugisisk i Brasil, ikke spansk! Brasilianere synes det er like kult at folk tror de snakker spansk, som vi norsker synes det er kult at folk tror vi snakker svensk eller engelsk.

 

 1. Snakk med de lokale

Når du først har lært deg noen gloser – bruk dem! Brasilianere flest elsker å prate med utlendinger. Helt uavhengig av om den stakkars utlendingen skjønner portugisisk eller ikke.

Så våg å ta skrittet ut i det ukjente. Svar ”Noruega” når folk spør hvor du kommer fra. Svar ”tudo bem” når noen spør ”tudo bem?”. Si ”obrigado/obrigada” i stedet for ”thank you”. Eller ta initiativ sjøl. Kast deg uti det. Du har ingenting å tape. Alt å vinne.

 

 1. Si ja til invitasjoner

Like sikkert som at brasilianere flest liker å prate med utlendinger, er det at de liker å invitere dem med hjem. Ikke bli overrasket om du etter overraskende kort tid blir invitert med for å møte mor, far, onkel, tante, barn, besteforeldre, naboer og resten av slekta og nabolaget.

Det er klart, på bar eller nattklubb kan det være sjekking på gang. Men i de aller fleste andre settinger er det genuin gjestfrihet og nysgjerrighet i sving. Mitt tips: Si ja! (Om ikke ryggmargrefleksen sier noe annet. I tvil? Spør noen.)

 

 1. Alt det du vet 1: Ikke flashe dyre ting

Det er selvfølgelig en masse ting du IKKE bør gjøre i Brasil. Men alt det vet du fra før. Å ikke flashe dyre kameraer eller telefoner eller smykker på gata, stranda og bussen er opplagt.

 

 1. Alt det du vet 2: Ikke inn i mørke smug

Du bør også unngå å gå inn i mørke, folketomme gater og smug. Tenk heller motsatt av norske friskuser som helst vil være aleine, helt for seg sjøl. De tryggeste stedene er der det er flest folk.

 

 1. Alt det du vet 3: Helst ikke aleine på gata om kvelden

Det er ikke farligere å rusle rundt i en brasiliansk storby enn en hvilken som helst annen storby utenfor Nordvest-Europa. Også i Oslo er det områder du bør unngå å gå aleine i om kvelden.

Så bruk sunn fornuft. Gå sammen med noen når det er blitt mørkt. Eller ta taxi.

 

 1. Litt moral: Jentene du møter på bar kan vise seg å være på jobb. Noen gutter også.

Det er dessverre alt for vanlig at mannlige turister plukker opp / blir plukket opp av brasilianske jenter på jobb. Det kan være så parodisk som at halvgamle, bleikfeite, usjarmerende menn ”tilfeldigvis” møter unge, vakre, lettkledte jenter. Men det kan også være mye mer subtilt.

Som mann (eller kvinne) kan et greit kontrollspørsmål være: Hvordan ville jeg reagert hvis en jente (eller mann) som dette oppførte seg på en måte som dette på stamkafeen min i Norge? Eller: Hva ville naboen ha sagt om hen så meg nå?

(Det var en test. Funker ”hen” på norsk?)

 

 1. Ting tar tid. I Brasil tar det enda litt lenger.

Sorry, sånn er det bare. Lær deg å leve med det.

 

 1. Kos deg!

Dette er det aller viktigste. Nyt Brasil for alt det er verdt. Det er et vidunderlig vakkert land. Og folk er forbausende hyggelige. Repeterer meg selv: Kast deg uti det. Du har ingenting å tape. Alt å vinne.

 

 

Lese mer?

De ti viktigste glosene for deg som skal reise i Brasil

Bilder fra 25 år på kryss og tvers i Brasil

Ekspedisjon 27: Siste etappe

Alle BrasiLeiras innlegg om reise

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 19. januar 2016

Filled Under: Norge-Brasil, reise, språk

Views: 5562

Comments are closed.