MENU

Til Brasil!

Torsdag drar jeg til Brasil. Denne gangen på research til boka ”Det nye Brasil” som jeg driver og skriver. Jeg skal til Brasília og Rondônia, og tema er miljø og urfolk.
Rondônia blir spennende. Jeg har aldri vært der før, og kjenner Rondônia mest som den verste delstaten i Amazonas når det gjelder avskoging. På slutten av 1960-tallet satte militærregimet i gang med veibygging gjennom regnskogen og hodeløse bosettingsprosjekter. Det fikk katastrofale følger for skogen og indianerne. Bruk 59 sekunder på denne NASA-videoen:

–>

Snakke med urfolk, besøke vannkraftverk
I Rondônia skal jeg opp til Rio Madeira for å se på  vannkraftverkene som bygges der. Men hovedoppdraget er å snakke med folk fra urfolksgruppen suruí paiter. Deres første møte med storsamfunnet og hvite mennesker kom som en følge av veibyggingen. Sykdommer, overgrep og sosiale kollaps førte til at så mye som 90 prosent av dem døde.Nå er befolkningen i vekst, de er nå over 1000 mennesker, og de har intens kontakt med omverdenen. De samarbeider blant annet med Google Earth for å hindre at tømmerhuggere og gullgravere invaderer territoriet deres. De utvikler også et nyskapende, men omdiskutert, karbonprosjekt for det internasjonale karbonmarkedet. Sjekk videoen under. Sju minutter, men den er verdt det.

Det store spørsmålet er hvem som eier karbonet, og hvem som skal ha inntektene. Det brasilianske rettsvesenet har nettopp annulert en kontrakt der en annen urfolksgruppe solgte rettighetene til et irsk firma for titalls millioner dollar.

Presidenter, klimaforskere, miljøvernere og diplomater
I Brasília skal jeg intervjue presidenten i urfolksdirektoratet Funai, Marta Azevedo. Jeg kjenner henne fra tidligere da hun jobbet i organisasjonen ISA. Veldig dyktig dame. Her kan du lese et ferskt intervju med Marta Azevedo (på portugisisk) der hun kommenterer flere interessante funn i den siste folketellingen.
Jeg skal også snakke med klimaforskere ved universitetet og folk i miljøbevegelsen. Og så skal jeg innom den norske ambassaden for å snakke om de norske regnskogsmilliardene og Amazonasfondet. Jeg håper på masse stoff og inspirasjon til både bok, blogg, foredrag og artikler.
Følg med på bloggen
Som alltid legger jeg ut bilder, stoff og inntrykk fortløpende her på BrasiLeira.  Vet ikke hvor mye jeg vil være på nett i Rondônia, men jeg skal gjøre mitt beste.
Er det noe du lurer på? Eller noe du synes jeg burde spørre om? Skriv inn i kommentarfeltet nedenfor.
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 3. september 2012

Filled Under: Uncategorized

Views: 1268

4 Responses to Til Brasil!

 1. PÅL sier:

  Hei, som vanlig mye interessant å lese på siden din. Vet ikke om du har tatt det opp før, men lurte litt på hvor stor innvirkning urfolksgruppene har på den lokale politikken rundtom i Brasil. Valget er rett rundt hjørnet og jeg har fulgt litt med på valgkampen i Tocantins. Ser her at urfolkene blir lovet mye og mer av det gode(for så å ikke få noe etter valget…). Xerentene har ganske mange stemmer og kan nesten avgjøre valget i Tocantínia.
  Hvor vanlig er det i resten av Brasil at urfolksgruppene tar del i lokalpolitikken? Pleir stammene å bestemme seg for å stemme eller ikke stemme kollektivt?

  Mvh Pål

 2. Hei Pål!

  Takk for kommentar. Urfolks dekltakelse i politikken varierer veldig, gjerne ut fra hvor mye innflytelse de har. Husk at urfolk er mindre enn 0,5% av Brasils befolkning. I kommunen São Gabriel da Cachoeira i Amazonas, der urfolk er en klar majoritet, har urfolk hatt ordføreren de siste fire årene.

  Hvordan urfolk stemmer har jeg aldri sett noen forskning på. Men de tar nok veloverveide valg og stemmer på kandidatene og partiene de tror vil innfri mest. Mitt inntrykk er at hele urfolksgrupper ofte stemmer på samme kandidat/parti. Men for dem, som for de fleste andre marginaliserte grupper, loves det mye og leveres lite.

  Bor du i Tocantins nå, eller? Jeg tenkte meg dit i desember. Møtes?

 3. Pål sier:

  Skal være i Tocantins tom 06 jan 2013. Etter det drar jeg tilbake til Oslo. Skal til sør en tur 10-20 desember. Utenom det skal jeg være i Tocantins. Hadde vært veldig hyggelig om vi hadde fått til et møte. Hvor i Tocantins hadde du tenkt deg?

 4. Hei!
  Er i Brasilia nå. Forhåpentligvis Tocantins i desember. Hva gjør du der?
  t

Legg igjen en kommentar