MENU

Smakstest: Hvem har best açaí i Oslo?

Her er kandidatene! Fra venstre: açaí fra Sunt og Godt, Smoothie Exchange og Joe and the Juice. Foto: Torkjell Leira

Den brasilianske spesialiteten açaí er på full fart inn i Norge. I forrige post skrev jeg om hva det er, hvor det kommer fra og hvordan den spises. Nå er resultatet av smakstesten klar! BrasiLeira triller terningkast 2, 3 og 5 for SMAKEN til tre ulike açaí-er i Oslo. Og terningkast 4,5 og 6 for UTSEENDET.

Det finnes flere steder som selger açaí, heldigvis, så dette er ikke den endelige smakstesten. Det er også min egen, subjektive test, og jeg er nok litt purist når det gjelder açaí. Anbefaler deg å prøve selv!

Jeg har også snakket med betjeningen alle stedene for å danne meg et bilde av hvor populær açaí er, om folk vet hva det er, hvem som kjøper det og hvordan de lager den.

Veldig kort oppsummert:

  • Açaí er ikke spesielt populært ennå.
  • De som kjøper açaí vet hva det er og har blitt kjent med det i utlandet.
  • Det er mest unge kvinner som spiser açaí, og mange vet/mener det er veldig sunt.
  • Det er STOR forskjell i hvordan juicebarene lager den. Og det har STERKT påvirket min terningtrilling.

Sunt og Godt

På Sunt og Godt øverst på Grünerløkka har de flere ulike varianter. Jeg valgte først en de kalte «classic». Det var en smoothie-variant, lagd med banan, ferskpresset eplejuice og blåbær. Det smakte blåbær. Det smakte faktisk så mye blåbær at jeg måtte spørre om hvilken form de fikk açaí-en i. Svaret overrasket meg. Det kommer i pulverform!

Pulver? Jeg ba om å få se. Og fra kjøkkenet kom et glass med svartlilla pulver. En liten skje pulver per glass er det de bruker for å lage açaí-smoothien sin. Det er det samme med bowlene. Jeg følte meg snytt. For litt av poenget med å kjøpe en açaí er jo at det skal smake og være açaí. Ikke en blanding med annen frukt med en prosent eller to açaí-pulver oppi.

Jeg gikk lenge og tenkte på dette, kunne det stemme? Til slutt dro jeg tilbake for å gi dem en sjanse til, og prøvde açaí-bowlen deres. Den var overdådig. Masse topping: Frosne bringebær, mørk sjokolade, havregryn, kokosflak, banan, hampfrø og pyntet med litt pasjonsfrukt. Men smaken? Det smakte og så ut som skogsbær, som når du lager en smoothie med frosne skogsbær. Også denne hadde blitt laget med açaí-pulver, og jeg følte meg igjen litt snytt. Dette var den dyreste i testen.

Konklusjon: Terningkast 6 for utseendet. Terningkast 2 for innholdet.

Smoothie Exchange

Smoothie Exchange (SX) er en kjede med flere utsalgssteder i Oslo. Jeg besøkte den på Olav Ryes plass på Grünerløkka og bestilte en medium açaí bowl der. Også der fikk jeg en porsjon med MASSE topping. Granola, frosne bringebær, frosne blåbær, kokosflak og en brun, søt saus som de forklarte var mandelsmør.

Det smakte kjempegodt! Det eneste problemet – om man kan kalle det et problem – var at det var så mye på toppen at det var vanskelig å grave seg ned til selve açaí-en i bunn av skåla. Men når jeg først kom dit var smaken som den skulle. Det smakte ekte açaí. Og forklaringa er enkel. På SX får de açaí-en som frossen fruktpuré, akkurat som i Sør-Brasil. Når jeg i tillegg fikk en stor porsjon for en relativt liten penge, ble jeg fornøyd. Neste gang oppgraderer jeg fra medium til stor.

Konklusjon: Terningkast 5 for utseende og innhold.

Joe and the Juice

Også Joe and the Juice er en kjede med mange utsalgssteder i Oslo. Jeg tok en take away açaí bowl som var fin å se på. Masse granola og tørkede goji-bær på toppen. Men selve açaí-en var lysere enn hos de to andre. Her lagde de den også med frossen fruktpuré.

Til å begynne med smakte det greit. Mye smak fra toppingen. Men når det tok slutt, viste det seg at selve açaí-en smakte mildt og litt utblanda. Konsistensen var rar. Litt for seig og myk, på en måte. Jeg fikk inntrykk av at den var blandet ut med potetmel eller en jevning av et slag. Mulig det bare var banan, men uansett var smaken og ettersmaken litt rar. Jeg oppdaget også litt av plastposen til fruktpureen nedi açaí-en min. Ikke bra.

Prisen var grei, størrelsen også. Men smaken er tross alt det viktigste, og dette var ikke helt bra.

Konklusjon: Terningkast 4 for utseendet. Terningkast 3 for innholdet.

Interessert i mer brasiliansk mat? Sjekk disse ostebollene!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 13. september 2022

Filled Under: kultur, mat, Norge-Brasil

Views: 346

Comments are closed.