MENU

Rekordtørke, varmebølge og blackout: Hva skjer i Brasil?

46 millioner brasilianere er rammet av den verste tørken i manns minne. Det er vannmangel i fem av de ti største byene, inkludert São Paulo og Rio. Og for en uke siden ble strømmen borte i 12 av 27 delstater. Hva skjer? Er det klimaendringene som manifesterer seg?

Seca Foto Luis Moura

Dette burde ha vært et undervannsfoto. Fra reservoaret til damanlegget Cantareira i São Paulo. Det er nede i fem prosent av kapasiteten, kriselangt under normalen. Foto: Luis Moura/Estadão.

 

Tørrest siden 1930

I deler av Nordøst-Brasil har tørken vart i mange år, med store konsekvenser for landbruk og befolkning på landsbygda. Den store forskjellen er at i 2014 rammet tørken også de tett befolkende områdene i det mer velstående sørøst. Da blir konsekvensene større for flere, og mye nærmere riksmedia og politikere.

I sørøst kom det mindre regn i 2014 enn noe annet år siden målingene startet i 1930, og vannreservoarene er praktisk talt tomme. Fredag i forrige uke ba miljøvernminister Izabella Teixeira folk om å spare strøm og vann.

 

Vannmangel i 5 av de 10 største byene

Det er vannmangel i metropolene Rio og São Paulo, samt millionbyene Salvador, Porto Alegre og Campinas. Verst er situasjonen i delstaten São Paulo, der har en rekke kommuner allerede innført rasjonering på vann. Og mange andre står for tur om nedbør og forbruk fortsetter som nå.

 

apagao 2015

 

Blackout i halve landet

Mandag 19 . januar opplevde halve Brasil at strømmen ble borte. Den direkte årsaken er at forbruket i det sørlige Brasil vokste seg større enn energiproduksjonen, og strømmen ble koblet ut i store deler av nettet for å unngå at systemet kollapset. Etter noen timer var strømmen tilbake.

De bakenforliggende årsakene er mange og sammensatte, men blant de viktigste er disse:

  1. Energiforbruket i Brasil har økt mye raskere enn produksjonen det siste tiåret.
  2. Det er varmebølge i det sørlige Brasil, med over 40 grader i Rio og São Paulo, og airconditionanleggene går for fullt.
  3. Tørken i 2014 fører til at vannkraftverkene i det sørlige Brasil ikke kan produsere 100%.
  4. Trøbbel med overføring av strøm fra nord til sør.

 

Skyldes tørken klimaendringer?

Det er umulig å slå fast vitenskapelig at klimaendringene har skapt akkurat den stormen, den flommen eller den tørkeperioden. Klimaeksperter i Brasil er derfor påpasselige med ordvalgene når de skal forklare tørken.

Men det vi vet, er at det vi i dag oppfatter som ekstremvær vil bli mer vanlig i framtida. Det andre vi vet, er at klimamodeller spår mindre nedbør over både Amazonas og Sørøst-Brasil i årene som kommer. Og det tredje vi vet, er at avskogingen i Amazonas allerede forstyrrer klimaet lokalt og regionalt. Sjekk figuren under:

 

Arvore - Rios aereos 2

 

  1. Varme rundt ekvator gjør at vann fordamper fra havet.
  2. Skyer kommer inn (over Amazonas) og bytter fuktighet med skogen. (Det vil si at fuktigheten faller ned som regn og stiger opp som vanndamp en rekke ganger, i en syklus.)
  3. Når skyene når Andesfjellene, og regnet fyller Amazonaselvas kilder.
  4. Resten av fuktigheten vanner det sørlige og sørøstlige Brasil. (I tillegg til Argentina, Uruguay og Paraguay.)

Avskogingen i Amazonas forstyrrer dette mønsteret. Konklusjonen er klar, Brasil: Spar strøm, spar vann, spar trær!

 

Lese mer?

Avisa O Globo om 46 millioner berørt av tørke

Avisa Folha de São Paulo om vannmangel i 5 av de 10 største byene

G1 om hva myndighetene sier om blackouten

Intervju med klimaeksperten Carlos Afonso Nobre

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 26. januar 2015

Filled Under: avskoging, miljø, vannkraft

Views: 1988

Legg igjen en kommentar