MENU

Presidentvalget: Dilmas tilbakegang fortsetter

President Lulas håndplukkede kandidat, Dilma Rouseff (PT), har lenge ligget an til å vinne valget i første valgomgang 3. oktober. Den siste månenden har hun hatt godt over 50% oppslutning i meningsmålingene, men seks dager før valget er hun i ferd med å miste grepet. I siste måling er hun nede på 51% av alle gyldige stemmer.

Tv-debatt mellom José Serra (PSDB), Marina Silva (PV), Dilma Rouseff (PT) og Plínio de Arruda (PSOL)?

Årsakene til Dilmas tilbakegang er skandaler knyttet til maktmisbruk i PT og ulovlig snoking i bankkontoene til opposisjonspolitikere. Dilma har ikke selv vært knyttet direkte til dette, men sakene har utvilsomt skadet hennes valgkamp.

Nå øyner de to andre kandidatene håp om en andre valgomgang 31. oktober. Det skjer hvis Dilma ikke får mer enn 50% av alle gyldige stemmer i første omgang nå på søndag. Opposisjonens kandidat José Serra (PSDB) ligger nå på rundt 32% oppslutning, men han gjør solide hopp i prognosene for en eventuell andre runde. Dilma vil øke mindre.

Overraskende nok påstår også Marina Silva (PV) at hun vil komme til andre valgomgang. Riktignok ligger hun på imponerende 16% oppslutning, men jeg tror det er alt for langt opp. Utspillet er taktisk: Hun vil få ut de siste stemmene til potensielle støttespillere for dermed å komme i en fordelaktig vippeposisjon i andre valgomgang. Da vil hun,slik strategien har vært hele veien, kunne dra den politiske platformen til Brasils neste president i en mer bærekraftig retning.

Se tallene i DataFolhas siste meningsmåling utført 27. september her: http://www1.folha.uol.com.br/poder/805607-vantagem-de-dilma-sobre-a-soma-dos-adversarios-cai-a-2-pontos-diz-datafolha.shtml

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 28. september 2010

Filled Under: Dilma Rouseff, José Serra, Marina Silva, politikk, valg 2010

Views: 1174

Legg igjen en kommentar