MENU

President Dilma og riksrettssak: Hva skjer?

KAOS i BRASIL: Sliter du med å følge med på hva som skjer i politikken i Brasil? Jeg også. President Dilma (PT) kan bli suspendert allerede i morgen, onsdag 11. mai, men ingen vet om Senatet faktisk kommer til å stemme over saken. Her er en rask, 10-punkts oppsummering av de siste ukenes hendelser, og det mest sannsynlige scenarioet for Dilma:

NYTT: Torsdag 12. mai, klokka 11.34 norsk tid, Stemte Senatet FOR å åpne riksrettssak mot Dilma. Klikk her for en stemmetall, Dilmas tale, de første navnene i Temers regjering og PTs offisielle rekasjon.

 

Dilma Rousseff voting

Dilma Rousseff vant presidentvalget med et nødskrik i november 2014. I morgen, 11. mai 2016, kan det være slutt.

 

  1. Den 17. april stemte Underhuset FOR å åpne riksrettssak mot president Dilma, med god margin.
  2. I forrige uke stemte en spesialkommisjon i Senatet FOR det samme, og 11. mai skulle saken til ordentlig avstemning Senatet.
  3. Samtidig ble presidenten i Underhuset, Eduardo Cunha (PMDB), suspendert av høyesterett, med grunnlag i saker om maktmisbruk og korrupsjon. Cunha har vært drivkraften i kampanjen for å stille presidenten for riksrett.
  4. I går, 9. mai, bestemte Cunhas etterfølger som president i Underhuset, Waldir Maranhão (PP), å annullere avstemningen 17. april.
  5. Senatspresident Renan Calheiros (PMDB) kalte avgjørelsen en vits, og sa han ville holde avstemningen i Senatet likevel. Stor juridisk usikkerhet og politisk uenighet om Maranhão kunne gjøre det han gjorde, og om Calheiros kunne gjøre det han sa han ville gjøre.
  6. I dag, 10. mai, har Waldir Maranhão trukket tilbake avgjørelsen fra i går, uten å begrunne det. Avtemningen fra 17. april står altså ved lag.
  7. I morgen, 11. mai, vil hele Senatet sannsynligvis stemme over saken. Det trengs 50% + 1 av stemmene, altså 41 av de totalt 81 senatorene, og alt tyder på at de vil stemme FOR å åpne riksrettssak.
  8. Da vil president Dilma automatisk bli suspendert, for opp til 180 dager, og dagens visepresident Michel Temer (PMDB) vil ta over som midlertidig president. Han har sittet fem og et halvt år som Dilmas nestkommanderende, men har lenge forberedt dagen han skal ta over og endringer i regjering og politikk. En forræder, ifølge PT. En nasjonens redningsmann, ifølge opposisjonen.
  9. Riksrettssaken kan ta opp til 180 dager, og til sist skal Senatet fungere som en jury og stemme over saken. Da trengs 2/3 flertall for å kaste Dilma for godt. Hvis 54 eller flere av senatorene mener hun er skyldig i å ha trikset med nasjonalregnskapet, blir hun fjernet for godt. Hvis 53 eller færre mener hun er skyldig, blir hun gjeninnsatt og prosessen arkiveres. I dag usikkert hva resultatet vil bli.
  10. Det mest sannsynlige scenarioet? Jeg har gitt opp å spå om brasiliansk politikk. Alt er mulig. Alt er lov.

 

Skjermbilde 2016-05-11 kl. 09.28.25

Dette er avisa Estado de São Paulos opptelling av sannsynlig stemmegivning i Senatet onsdag 11. mai: 50 vil stemme for å åpne riksrettssak, 4 har ikke bestemt seg, 5 ville ikke svare, 2 vil sannsynligvis være borte, og 20 vil stemme mot. I denne runden trengs det bare 50% + 1 av stemmene, altså 41 eller flere, for å åpne selve riksrettsaken. I den siste runden, når skyldsspørsmålet skal avgjøres, trengs 2/3 flertall, altså 54 stemmer eller mer.

Lese mer?

Klikk her for å se BBCs forsøk på å forstå hva som skjer. Anbefales, selv om de utelater at opposisjonen er like involvert i korrupsjonsskandalene som regjeringen. Og at Dilma selv ikke er siktet for korrupsjon

Klikk her for å se The Guardians gode oppsummering av Underhisets avstemning 17. april.

Klikk her for det brasilianske nyhetsmagasinet Carta Capitals gjennomgang av prosessen videre.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 10. mai 2016

Filled Under: Dilma Rouseff, politikk, Uncategorized

Views: 1613

Comments are closed.