MENU

Oljeskatt: – VM og OL i fare

– Fotball-VM 2014 og sommer-OL 2016 står i fare hvis dagens forslag til skattefordeling fra oljeproduksjonen blir vedtatt. Denne lite tilslørte trusselen er siste kapittel i den årelange royalty-debatten i Brasil. Opphavsmannen er ingen ringere enn Sergio Cabral, guvernøren i delstaten Rio de Janeiro.
 Statoils platform på Peregrino-feltet i Brasil.
Etter hastebehandling i Kongressen ble et lovforslag om ny fordeling av skatteinntektene fra oljesektoren vedtatt tirsdag 6. november. Forslaget havner nå på president Dilma Rouseffs bord.
Oljeprodusentene taper
Det er ikke småpenger det dreier seg om. I 2010 var de samlede royalty-inntektene på omtrent 70 milliarder kroner, fordelt på kommuner, delstater og nasjonalstat. Denne summen vil sannsynligvis fordobles de neste ti årene, i takt med at oljeproduksjonen i Brasil øker. Brasil gjorde i 2007 de største oljefunnene i Amerika på 30 år, i det såkalte pré-sal-feltet.
Det nye lovforslaget innebærer at inntektene til de oljeproduserende delstatene og kommunene halveres. Nasjonalstatens inntekter holdes omtrent på samme nivå, og resten skal settes inn i et fond til utvikling i kommuner og delstater som ikke er så heldige å sitte på oljereserver.
Maktkamp i Kongressen
De oljeproduserende delstatene forsøkte uten hell å utsette avstemningen i Kongressen. Nå legger de et knallhardt press på president Dilma for at hun skal legge ned veto mot lovforslaget. Delstatene São Paulo, Rio de Janeiro og Espírito Santo hevder loven er grunnlovsstridig og varsler allerede nå at de vil ta saken til rettsvesenet dersom den blir signert av presidenten i dens nåværende form.
Royalty-lovgivningen må være på plass før nye konsesjoner i det rike pré-sal-feltet lyses ut. President Dilma har nå en brennhet potet på sitt skrivebord, og uansett avgjørelse vil saken rulle videre i Kongressen eller rettsvesenet. Én ting er sikkert:  Royalty-debatten er ikke ferdig.
Les mer om royalty-debatten og forsinkelser i pré-sal her: Bakrus i Brasil
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 7. november 2012

Filled Under: Dilma Rouseff, OL 2016, olje, økonomi, Petrobras, politikk, pré-sal, Statoil, VM 2014

Views: 1364

Legg igjen en kommentar