MENU

OL i Rio 2016 – et halvt år igjen

Den 5. august tennes OL-ilden i Rio de Janeiro. Verdens største idrettsarrangement skal for første gang skal arrangeres i Sør-Amerika. Men hvordan kommer det til å gå? Brasil står midt oppe i de største politiske og økonomiske krisene på 30 år, og som om ikke det var nok herjes landet av zica-viruset. Blir det i det hele tatt OL?

 

OL 2016 logo 3D

Logoen er i 3D. Kult.

 

Det blir OL

For å ta det siste spørsmålet først: Ja, det blir OL. De lokale arrangørene forsikrer at forberedelsene går som de skal, og at alle anleggene vil stå ferdige i tide. Og der er det ingen grunn til å tvile. Rio og Brasil har lang erfaring med mega-arrangementer. Bare tenk på karneval som nettopp gikk av stabelen, eller på fotball-VM i 2014. Det blir forsinkelser og budsjettoverskridelser denne gangen også, men med skippertak og jobbing døgnet rundt kommer Rio og Brasil i havn. Denne gangen også.

 

Zica-viruset truer

Den største trusselen mot arrangementet kommer trolig fra en mygg. Eller et virus, for å være helt presis. Zica-viruset, som spres ved en mygg av Aedes-familien, er ganske harmløst for folk flest. Men for gravide KAN en zica-infeksjon føre til at barnet kommer til verden med microcefali.

Aedes_albopictus_on_human_skin

Dette er synderen: mygg av familien Aedes.

 

Årsakssammenhengen mellom zica og microcefali er ikke vitenskapelig bevist, men sannsynligheten er så stor det norske folkehelseinstituttet anbefaler gravide å ikke dra til Brasil og andre land der zica-viruset er utbredt. Noen leger mener Brasil bør avlyse OL, men det er svært usannsynlig at det vil skje.

Les mer her: Zica-viruset – Bør jeg droppe å dra til Brasil?

 

Slik påvirker krisene OL

Brasils økonomi er i fritt fall. BNP krympet med over tre prosent i 2014, og utsiktene for 2016 er like nedslående. OL-budsjettet er justert noen små prosent ned. Kuttene rammer dessverre investeringer i varig infrastruktur.

Den politiske krisen, der president Dilma Rousseff står i fare for å bli stilt for riksrett, spiller nok ikke så stor rolle. Budsjettene er vedtatt for lenge siden, og OL går av stabelen i én by. Men vil president Dilma åpne lekene, og risikere pipekonsert, slik det skjedde under fotball-VM i 2014?

Korrupsjonsskandalen rundt Petrobras er nok verre, for mange av selskapene som bygger OL-anlegg er innblandet. Hovedarenaene i den olympiske parken bygges av byggegiganten Odebrecht, et selskap som er så dypt inne i Petrobras-skandalen at presidenten ble fengslet i fjor.

 

Men er det verdt det?

Tross all motgang: Det blir OL. Men det store spørsmålet er om det er verdt det. Sagt på en annen måte: Burde Brasil heller brukt de 39 miliardene reais – ca. 90 milliarder kroner – på en annen måte?

Svaret avhenger selvfølgelig av hvem du spør. Myndighetene, både i Rio og Brasil, er selvfølgelig entusiastiske tilhengere av OL. Det betyr arbeidsplasser, investeringer, turister, inntekter og positiv fokus på byen og landet, hevder de. At det aller meste av pengene som brukes kommer fra offentlige kilder, skyver de under teppet.

 

OL Rio 2016 Barra

Slik skal den olympiske parken i Barra da Tijuca bli. Hovedutbygger: byggegiganten Odebrecht.

 

Utbyggerne gnir seg i hendene. De store entreprenørene og byggeselskapene har landet store kontrakter og tjener gode penger. IOC er storfornøyd nå som det ser ut som om alt blir ferdig i tide. IOC vil tjene titalls milliarder på TV- og sponsoravtaler.

Hva synes folk flest? Alle meningsmålinger de siste årene viser at folk flest i Rio mener OL er positivt for byen. Ikke så rart, kanskje. For Rio-beboerne er jo de som vil være nærmest folkefesten. Og det er de som vil nyte godt av investeringer i transportløsninger og idrettsanlegg.

Men hva synes de som blir tvangsflyttet? 67.000 mennesker har blitt flyttet mot sin vilje i Rio som følge av fotball-VM i 2014 og OL i år. Det er en hel norsk by, større enn Drammen, eller større enn mjøsbyene Hamar, Gjøvik og Lillehammer til sammen. De synes ikke det er verdt det. Tvert i mot, protestene har vært store i mange år. Det har ført til at antallet tvangsflyttede ikke er høyere.

 

Er et OL en god investering?

Et siste spørsmål: Hvor samfunnsøkonomisk smart er det å arrangere OL? Svar: Det er ikke smart i det hele tatt. Det var derfor Oslo og en fem-seks andre byer endte opp med å ikke søke om vinter-OL i 2022. Det er enda mindre smart for et mye fattigere land å arrangere et mye dyrere mesterskap.

I Rio har det ført til at de offentlige investeringene i enda større grad enn før er konsentrert i de rike områdene der få mennesker bor (les: Barra da Tijuca og Zona Sul) på bekostning av de fattige områdene der mange mennesker bor (les: Zona Norte).

Min mening er klar: OL er en elendig investering hvis målet er å utvikle et land eller en by til det beste for folk flest.

 

 

Lese mer?

Kronikk på NRK ytring: OL er brød og sirkus

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 16. februar 2016

Filled Under: OL 2016, Rio de Janeiro

Views: 3097

Comments are closed.