MENU

Ny rekord! Verdens største korrupsjonsskandale ble nettopp enda større

Alt er stort i Amerika. Lava Jato – verdens største korrupsjonsskandale – blir bare større og større. Fem presidenter, lederne i Kongressen, et titalls ministre og et hundretalls politikere og næringslivsledere er direkte involvert. Alle de største olje- og byggeselskapene er dømt, mer enn 100 milliarder kroner er borte. Her er et forsøk på oppsummering av de siste ukenes hendelser i politikken.

 

Toppen av isfjellet: 51 millioner reais (ca 130 millioner kroner) lagret i pappesker og trillebager. Foto: Brasils føderale politi.

 

Søndag 17. september var riksadvokat Rodrigo Janots siste dag på jobben. Som øverste leder for Brasils påtalemyndighet de siste fire årene har han sittet med ansvar for de største sakene i kjølvannet av politiets Operasjon Lava Jato.

 

Én milliard her og to milliarder der…

De siste ukene på jobb har Janot hatt det travelt. I fire store saker har han anklaget sittende president Michel Temer (PMDB), de tidligere presidentene Dilma Rousseff (PT), Lula (PT) og José Sarney (PMDB) og 30 andre topp-politikere. Alle kommer fra partier som har sittet i regjering det siste tiåret: PMDB, PP, og PT, med henholdsvis 14, 12 og 8 involverte. De skal ha mottatt mer enn 3,3 milliarder reais, cirka 8 milliarder kroner, i bestikkelser. Se bildet under for detaljer, eller klikk her for å se O Globos original.

 

Belém-avisa O Liberal, lørdag 16. september 2017.

 

Hva skjer med president Temer?

Situasjonen er svært alvorlig for president Michel Temer. I mai ble han den første sittende presidenten i Brasils historie som formelt ble anklaget for korrupsjon. I slike saker er det Kongressen som avgjør om anklagen skal gå videre til Høyesterett, og der klarte Temer å kjøpe seg nok støtte til at saken ikke fikk det nødvendige 2/3 flertall. I forrige uke ble han anklaget på nytt av riksadvokat Janot, i en større og alvorligere sak. Men sannsynligvis vil resultatet i Kongressen bli det samme.

 

Lula i avhør, Garotinho fengslet, Blairo Maggis hus ransaket

Parallelt med riksadvokat Janots anklager jobber det føderale politiet videre med sin Operasjon Lava Jato. Onsdag i forrige uke var Lula inne til avhør, og ble stilt til veggs med påstander om korrupsjon fra sin tidligere finansminister, Antonio Palocci (PT). Palocci er allerede dømt og har sittet fengslet noen år, og forhandler nå om strafferabatt mot å navngi andre involverte. Lula avviste alt.

Samme dag ble tidligere guvernør i Rio de Janeiro, Anthony Garotinho, fengslet. Han satt i et radiostudio da det føderale politiet braste inn. Garotinho er dømt for å ha kjøpt stemmer og gjemt vekk offentlige dokumenter.

Torsdag i forrige uke ble huset til sittende landbruksminister Blairo Maggi (PMDB) ransaket av det føderale politiet. Aksjonen var godkjent av høyesterett, og mistankene dreier seg om kriminelt samarbeid og forsøk på å hindre politiets etterforskning. Blairo Maggi var tidligere governør i soya-delstaten Mato Grosso. Familien hans eier et av verdens største soya-konserner, inkludert Denofa fabrikker i Fredrikstad.

 

Riksadvokat Rodrigo Janot hadde sin siste dag på jobb 17. september. Han jobbet intenst for å nå de absolutte toppene i Brasils politikk. For intenst, ifølge mange, spesielt de som ble anklaget.

 

130 millioner i cash , lagret i pappesker

Som om ikke dette var nok, fant politiet for to uker siden 51 millioner reias i cash i en leilighet i Salvador. (Se bildet på toppen.) Det er nesten 130 millioner kroner. Leiligheten disponeres av tidligere minister Geddel Vieira Lima (PMDB), en av president Temers nærmeste støttespillere. Geddel hadde også viktige poster under president Lula og Dilma, blant annet som visepresident i den statseide banken Caixa Economica Federal.

Nå begynner Lava Jato og andre politioperasjoner å nærme seg bankene og finansvesenet. Alle milliardene som er forsvunnet i korrupsjon har jo kommet fra et sted, og de har endt opp andre steder. Så hva har vært rollen til statlige og private banker i dette spillet? Hvor mye er Caixa og BNDES involvert? Og hva med de private finansinstitusjonene? Det er her det største korrupsjons-spøkelset gjemmer seg.

 

Aécio Neves, Geraldo Alckmin og José Serra fra PSDB er alle involvert eller mistenkt i Lava Jato. Verst er det for Aécio Neves som ble avlyttet da han ba om 2 millioner reais fra kjøttgiganten JBS for å betale sine egne advokatutgifter.

 

Men hva med PSDB? Og hva med de private selskapene?

Sorry, det blir for mye. Men det korte svaret er ja, de er dypt nede i denne hengemyra de også. Men siden PSDB ikke har sittet i regjering siden 2002, er de mindre involvert i Lava Jato. Les mer om PSDB her.

Og les mer om Lava Jato og korrupsjon på BrasiLeira her.

Måtte dette ende snart!

 

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 19. september 2017

Filled Under: Aécio Neves, Dilma Rouseff, Geraldo Alckmin, José Sarney, José Serra, korrupsjon, Lula, Michel Temer, Petrobras, politikk

Views: 5065

Comments are closed.