MENU

Ny bok: Kampen om regnskogen

Endelig! For fire år siden startet jeg opp i João Pessoa i Brasil, Latin-Amerikas østligste punkt. Nå er boka her. Det har vært mange oppturer, nedturer og bomturer, og boka ble til slutt noe helt annet enn det jeg hadde tenkt. Her er den korte historien om den lange tilblivelsen.

God stemning når omslaget bankes og selfier tas. Her er endelig versjon av omslaget og to av mine beste hjelpere på forlaget Res Publica: Gine Jonassen til venstre og Gerd Johnsen til høyre.

Plan A: Transamazônica

Jeg begynte med høye ambisjoner om å skrive den store Amazonasboka. Menneskene, naturen, mytene, historien – og litt om Norges interesser. Rammen om det skulle være en reise langs den 4223 km lange transamazonske hovedveien – Transamazônica. Det ble en fabelaktig tur, og det har jeg skrevet en del om her på BrasiLeira. Sjekk: Transamazônica

Jeg har ennå ikke kommet i mål med det prosjektet, dessverre. En av grunnene til det var utslippene ved Norsk Hydros aluminaraffineri Alunorte i Barcarena i Amazonas i 2018. Jeg var i Barcarena da det sto på som verst, og ble der og da overbevist om at Hydro hadde sitt på det tørre. Men etter en telefonsamtale på Kastrup på vei hjem, og avsløringene om nye og større utslipp, ble jeg overbevist: Norges rolle i Amazonas fortjente en egen bok.

Plan B: Norges dobbeltrolle i Amazonas

Med friskt mot startet jeg derfor på jobben med å kartlegge A/S Norges interesser og engasjement i Amazonas. Den historien inkluderer Norgeshistoriens dyreste utenlandsoppkjøp, Norges største klima- og bistandsprosjekt, ubehagelig tette bånd med militærdiktaturet på 1970-tallet, en norske prinsesse, Oljefondet og 400 millioner oppdrettslaks.

Nå er boka klar. Tittelen ble til slutt «Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil.» Jeg gleder meg virkelig til å fortelle alle detaljene, for dette er saker som fortjener å bli bedre belyst. Mer om det kommer. Men først:

Velkommen til lanseringsfest 5. mars!

Torsdag 5. mars kl. 19.00 blir det boklansering på Kulturhuset i Oslo. Håper på fullt hus og stor stemning, som på siste lansering. Gå gjerne inn på arrangementet på Facebook og si fra at du kommer.

Gleder meg masse til å feire dette med dere!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Comments are closed.