MENU

Ny bok: Bolsonaros Brasil

Endelig i gang. På ordentlig! Jeg skal skrive ny bok. Prosjektet har arbeidstittel «Bolsonaros Brasil», og jeg har 12 mnd. permisjon fra jobben på Klimahuset for research og skriving. Gleder meg masse! Her er litt om prosjektet.

Hvem er denne mannen, sånn egentlig? Og hva skjedde i Brasil og verden som gjorde det mulig for ham å bli valgt til president i Brasil? Illustrasjon: Sigurd Holden-Leira

Av: Torkjell Leira *

Ja, du husker riktig: Jair Bolsonaro var aller mest kjent for sine hårreisende fordomsfulle og nedsettende uttalelser om kvinner, urfolk, svarte og homofile. Altså om det store flertallet av Brasils befolkning. Likevel ble han demokratisk valgt til landets president i 2018.

To hovedspørsmål

1: Hvordan kunne det skje? Hva hadde hendt i Brasil på 2000-tallet, og i verden, som gjorde det mulig for en høyrepopulist som Bolsonaro å bli valgt til president i verdens fjerde største demokrati – et land med en sterk venstreside, en mangfoldig befolkning og et aktivt sivilsamfunn – kun en generasjon etter at et voldelig, høyreorientert militærdiktatur måtte gi fra seg makta?

2: Gitt at Brasil har tatt mange og noen irreversible skritt bakover under Bolsonaro, hvordan kan landet igjen bli et mer rettferdig, mindre polarisert og mer tolerant samfunn? (Det er et spørsmål som dessverre er høyaktuelt i mange andre land i verden i dag.)

– Oi, da har du mye å ta i

Flere av de jeg har nevnt prosjektet for utbrøt det samme da de hørte arbeidstittelen: Oi, da har du mye å ta i. Og det er helt sant. Å forstå Bolsonaros vei til makta i Brasil – og hva det har betydd for det brasilianske demokratiet – krever mange perspektiver.

Politikk og penger. Historiske allianser. Det sorte hullet av korrupsjon, kaos og økonomisk krise Brasil har vært i de siste fem årene. Sosiale medier og det politiske systemet. Pinsemenighetenes og industrijordbrukets innflytelse. De militæres ambivalens til politikken, 35 år etter diktaturets fall. Hatet mot Arbeiderpartiet (PT) og venstresida. Den globale høyrepopulismen. Bolsonaros egne besettelser; for gruvedrift og mot urfolk og miljø. Og ikke mist oppdemte følelser og delvis undertrykte fordommer hos folk.

Alt dette er ting jeg gleder meg til å borre i det neste året. Og forhåpentligvis kommer det en knakende god bok ut i den andre enden. Du kan følge med her på BrasiLeira for ujevne drypp fra researchen.

Har du tips?

Alle gode råd tas imot med stor takk. Folk jeg bør snakke med? Bøker eller artikler jeg bør lese? Steder jeg bør besøke? Send gjerne en e-post til torkjell.leira@gmail.com. På forhånd takk!

Dette sa anmelderne om den forrige boka mi

https://brasileira.no/dette-sier-anmelderne-om-kampen-om-regnskogen/

* Torkjell Leira er samfunnsgeograf og forfatter av boka «Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil». Han er grunnlegger av nettstedet www.brasileira.no.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 18. oktober 2021

Filled Under: Bok, Bolsonaros Brasil, Jair Bolsonaro, Kunsten å drepe et demokrati, politikk, valg 2022

Views: 1001

Comments are closed.