MENU

Norges dobbeltrolle i Amazonas

Norge har gitt 7,4 milliarder kroner til Brasil for å beskytte regnskogen i Amazonas det siste tiåret. Det er bra. Men samtidig bruker A/S Norge fem til ti ganger mer penger i private selskaper som ødelegger den samme skogen. De to med størst ansvar for å rydde opp dette paradokset er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Oljefondets sjef Yngve Slyngstad. De virker ikke spesielt interesserte i å gjøre noe med det.

 

Gutta på tur: Brasils miljøvernminister Carlos Minc, statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i Amazonas i september 2008, rett etter signeringen av avtalen om Amazonasfondet. Foto: Scanpix.

 

I september 2008 inngikk Norge og Brasil avtalen om Amazonasfondet. Norge har høstet heder, ære og utmerkelser for dette samarbeidet. Men medaljen har en bakside. Norge bruker mye mer penger på næringer og selskaper som ødelegger den samme regnskogen. Kort oppsummert dreier det seg om tre ting: vår import av brasiliansk soya, Oljefondets investeringer i Brasil og norske, statsdominerte selskapers aktiviteter i Amazonas. Her vil jeg se kort på de to siste.

 

Oljefondet investerer i miljøfiendtlig kjøttgigant

Påsatte skogbranner for å skaffe beiteland til kveg er den desidert største årsaken til avskoging i Amazonas – og samtidig til Brasils klimagassutslipp. Oljefondet har investert mer enn én milliard kroner i den største aktøren i denne industrien, gigantkonsernet JBS.

Konsernet er dømt for å kjøpe opp kveg fra ulovlige avskogede områder og i tillegg er det dypt involvert i de store korrupsjonsskandalene i Brasil, kjent under navnet Lava Jato. En av JBS eiere, Joesley Batista, avlyttet faktisk Brasils president under et hemmelig møte i fjor, i et forsøk på å oppnå strafferabatt. Det forbausende er at Oljefondet de siste årene har kjøpt seg betydelig opp i JBS, i stedet for å selge seg ned.

Yngve Slyngstad: Oljefondet har gjort mye bra for å redusere sine bidrag til avskoging de siste årene. Så hvordan forklarer du dette?

 

Statsdominerte selskaper involvert i miljøkriminalitet og korrupsjon

Både Norsk Hydro og Statkraft har vært involvert i miljøkriminalitet eller korrupsjonssaker i Amazonas de siste årene. Aller mest oppmerksomhet har Hydro fått, etter at selskapet ble tvunget til å innrømme ulovlige utslipp til elver og bekker ved aluminaraffineriet Alunorte i delstaten Pará i vinter.

For to uker siden holdt næringsminister Torbjørn Røe Isaksen en pinlig svak redegjørelse i Stortinget om Hydro-saken. Han brukte 12 minutter på å lese opp fra et manus som ikke inneholdt en eneste ny opplysning og som utelukkende brukte Hydro som kilde. Dette er både skuffende og bemerkelsesverdig i en situasjon der et norsk, statsdominert selskap har blitt ilagt 50 millioner kroner i bøter for miljøkriminalitet, og der idømte produksjonskutt gir selskapet et tap på 400-500 millioner kroner – hver måned.

Torbjørn Røe Isaksen: Her hadde du en god mulighet til å vise hvor alvorlig regjeringen tar miljø- og samfunnsansvar hos norske statsdominerte selskaper. I stedet valgte du å bli Hydros mikrofonstativ. Hvorfor?

 

De store pengene brukes på de ødeleggende næringene

Hydro brukte i 2011 omtrent 30 milliarder kroner på å kjøpe opp brasilianske Vales aluminiumsdivisjon i Amazonas. Oljefondet har investert over én milliard kroner i kjøttgiganten JBS. Dette er to eksempler som viser at i Amazonas bruker A/S Norge de små pengene på regnskogsbeskyttelse, mens de store pengene brukes på selskaper som ødelegger den samme skogen. Det er dette som er det norske dobbeltrollen i Amazonas.

Og det er dette jeg prøver å skrive bok om for tida. Til høsten…

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 25. juni 2018

Filled Under: Amazonas, Amazonasfondet, korrupsjon, Norge-Brasil, Norges dobbeltrolle, regnskog

Views: 2687

Comments are closed.