MENU

Norge investerer massivt i Brasil

Norges investeringer i Brasil fortsetter å øke. Til tross for svak økonomisk vekst i Brasil de siste årene, etablerer stadig flere norske selskaper seg i landet. Men hvordan vil det gå med de 100 norske bedriftene og de 170 milliardene de har investert?

 

NoruegaBrasil

 

Brasil størst – etter USA og EU

Lokket av veldige naturressurser og store markeder er mer enn 100 norske selskaper etablert i Brasil. De fleste har kommet på 2000-tallet, og de klart største investeringene er kommet de siste seks årene. (Alle tallene i denne saken er hentet fra rapporten «Norwegian Investments in Brazil» som det norske generalkonsulatet og Innovasjon Norge i Rio fikk laget i fjor.)

Til sammen har norske selskaper investert mer enn 170 milliarder norske kroner i landet. I tillegg kommer oljefondets drøyt 80 milliarder. Det gjør Brasil til det området i verden vi investerer mest i, etter USA og EU.

 

 Men hva nå?

Det store spørsmålet er nå hvordan det går i årene som kommer. Brasil er ikke noe enkelt land å operere i, og den økonomiske veksten er i dag nær null. Å spå om dette er selvfølgelig svært vanskelig, men personlig tror jeg Brasil kommer til å fortsette å være et interessant investeringsmål for norske bedrifter.

Naturressursene er der, og de vil være der i mange år framover. Derfor vil selskaper som Statoil, Statkraft og Hydro også være i Brasil i årene som kommer. Og markedene er der. 200 millioner stadig mer kjøpekraftige brasilianere utgjør et superattraktivt marked for selskaper som Schibsted, Yara, Jotun og en lang rekke andre.

 

Det er olje det dreier seg om

To tredjedeler av alle norske investeringer, altså godt over 100 milliarder kroner, finner vi i olje og gass. Dette skyldes at de klart største offshore oljefunnene i verden det siste tiåret er kommet i Brasil. Dette kan du lese mer om i denne saken fra noen år tilbake.

Rekordlav oljepris og korrupsjonsskandalen i Petrobras er selvfølgelig krise. Ihvertfall i deler av oljeindustrien akkurat nå. Hele Petrobras og hele industrien er på vent, ingen nye kontrakter inngås, mange store leverandører er blitt svartelistet. Og da løper millionene fort for selskaper med høy gjeld og/eller som ikke får betaling.

MEN: Nye koster er på vei inn i Petrobras. Selskapet vil overleve. Produksjonen i 2014 var rekordhøy. For norske selskaper er det mulig at denne krisen kan snus til en fordel. Store brasilianske selskaper er svartelistet, det kan åpne opp for utenlandske. Trøbbel med innenlansk levering kan gjøre kravene til lokalt innhold mindre rigide. Og forhåpentligvis vil kontrollen med korrupsjon ble strengere og aksepten for korrupsjon mindre.

 

Brasilstrategi forside

Forsida på Regjeringens Brasil-strategi fra 2011. Symbolsk tung med oljeplatform øverst, regnskog i midten og klippfisk nederst.

 

De åtte største norske selskapene i Brasil

Åtte selskaper står for 65% av norske investeringer i Brasil. De åtte er, i alfabetisk rekkefølge: Aker Solutions, DOF Subsea, Hydro, Petroleum Geo-Services (PGS), Statkraft, Statoil, Umoe bioenergy og Yara.

De to suverent største er Hydro og Statoil. Hver av de to selskapene hadde for noen år siden investert omtrent 30 milliarder norske kroner i Brasil. Statoil har siden den gang justert noe på porteføljen i Brasil, men jeg regner med at den samlede verdien fortsatt er langt større enn enn de neste på lista.

 

Lese mer?

Rapporten om norske investeringer lansert i Rio (Norsk-brasiliansk handelskammer i Rio)

Norske næringslivsledere er forsiktige optimister (Norsk-brasiliansk handelskammer i Rio)

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 9. februar 2015

Filled Under: Norge-Brasil, olje, Oljefondet, økonomi, pré-sal

Views: 3129

Legg igjen en kommentar