MENU

Neste for Lula: Kasjotten eller presidentpalasset

Onsdag denne uka faller dommen over tidligere president Lula. Blir han frikjent blir han president, blir han dømt ender han i fengsel.

 

«Valg uten Lula er svindel!» Lula og støttespillere etter at dommen falt i fjor. Foto: Sebastião Moreira EFE

 

I fjor ble Lula dømt til ni og et halvt år fengsel for korrupsjon. Saken dreide seg om en ferieleilighet som han skal ha mottatt fra byggegiganten Odebrecht. Lula mente han var uskyldig og anket.

 

Dommen faller denne uka

På onsdag faller dommen i ankesaken. I utgangspunktet er saken enkel. Blir dommen stadfestet, ender Lula opp i fengsel og mister retten til å stille til valg (med mulige, laange rettsfeider før fengsling). Blir dommen satt til side, kan han stille som kandidat i presidentvalget oktober.

Lula (PT) leder soleklart på alle meningsmålinger. Han slår alle andre kandidater i alle mulige konstellasjoner. På de neste plassene følger Jair Bolsonaro (uten parti), Marina Silva (Rede), Geraldo Alckmin (PSDB) og Ciro Gomes (PDT). Samtidig faller antallet velgere som sier de aldri vil stemme på Lula. Dermed er det høyst sannsynlig at Lula vinner presidentvalget om han får lov til å stille. Det er høyresidens mareritt.

 

Dømt og president likevel?

Den store usikkerheten er knyttet til hva som skjer om Lula blir dømt. Kan han da stille til valg likevel? Lula selv har sagt at han fortsetter valgkampen uansett utfall. – Jeg kjenner ikke ordet ”å gi opp”, sa han til El Pais Brasil i forrige uke.

Hans etterfølger i presidentpalasset, Dilma Rousseff (PT), sier itil samme avis på mandag at hvis Lula blir dømt, vil venstresiden protestere med alt de har i gatene.

 

Dette sier loven

En stor og positiv nyvinning i kampen mot snusk og korrupsjon i politikken var loven kalt Ficha Limpa (rent rulleblad), vedtatt av Kongressen i 2010. Den sier at personer som er dømt av et dommerpanel (órgão judicial colegiado) – altså ikke av en enkeltdommer som i den første saken mot Lula (da det var Sergio Moro) – vil miste retten til å stille til valg. I Lulas ankesak dømmes han av tre dommere.

MEN: Andre jurister mener det ikke er noen automatikk i dette. De peker på at det er den spesielle valgdomstolen (Justiça Eleitoral) som må fradømme en person retten til å stille til valg. Det holder ikke med dom i en straffesak. Og i praksis er det mange straffedømte som har klart å stille til valg tidligere.

Uansett utfall: Sjelden har det vært mer spennende, og mer skjebnesvangert, hvilket utfall en korrupsjonssak får.

 

Lese mer?

Lula intervjuet i El Pais Brasil om ankesaken

Siste meningsmåling fra Datafolha

Folha: Advokat Gustavo Badaró sier JA, Lula mister retten til å stille

Folha: Tidligere høyesterettsdommer Gilson Dipp sier NEI, han mister ikke retten til å stille.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 22. januar 2018

Filled Under: Jair Bolsonaro, korrupsjon, Lula, Marina Silva, politikk, valg 2018

Views: 2085

Comments are closed.