MENU

Nedtelling til VM: Brasil fra A til Z

Det er mindre enn fire uker igjen til fotball-VM. BrasiLeira teller ned med Brasil fra A til Z: Alt du trenger å vite om verdens kuleste stormakt, på 26 små bokstaver.

 

Brazil-paint-font-alphabet

SISTE: Oppsummering nummer 1: Brasil fra a til H

 

19. mai. Dagens bokstav: A

Og dagens begrep: Amazonas, selvfølgelig. Verdens største regnskog. Verdens desidert største elvesystem. Hjem for millioner av ulike plante- og dyrearter, titalls millioner mennesker, og arena for storstilt avskoging, vannkraftutbygging og brutale konflikter om ressursene. Amazonas er på mange måter Brasils og Sør-Amerikas utviklingsdilemma i et nøtteskall.

 

Transamazonica før soloppgang

Den transamazonske hovedveien like før soloppgang. Her starter boka mi «Brasil – Kjempen våkner». Foto: Torkjell Leira.

 

Amazonas dekker omtrent halvparten av Brasil. Men det mange ikke har fått med seg er at Amazonas også strekker seg inn i 8 andre land i Sør-Amerika, blant annet Peru, Bolivia og Colombia. Det aller meste, to tredjedeler omtrent, befinner seg i Brasil. Har du sjansen til å dra dit, gjør det! Det er uendelig vakkert.

 

Lese mer om Amazonas?

Her er liten ABC om Amazonas jeg skrev for noen år siden.

Her er Regnskogfondets temasider om verdens regnskoger.

Og her er en rapport jeg skrev for Regnskogfondet i fjor: Menneskerettigheter og ressurskonflikter i Amazonas.

 

20. mai. Dagens bokstav: B

Og dagens begrep: Bolsa Familia. Hovedårsaken til den fantastiske fattigdomsreduksjonen i Brasil det siste tiåret. Les mer her: Bolsa Familia 10 år.

Bolsa familia kort

Gjennom det gule Bolsa Familia-kredittkortet får 13 millioner av de fattigste familiene i Brasil støtte fra staten hver måned. Noen hundre kroner i måneden kan forandre livet til folk. Foto: Torkjell Leira.

 

21. mai. Dagens bokstav: C

Dagens begrep: Capoeira. Brasils nasjonalidrett. En «afrobrasiliansk kampdans» som vi kalte det da vi startet i Oslo i 1993.

Capoeira er en smeltedigel, som Brasil. Navnet capoeira kommer fra det indiansk språket tupi guarani, det betyr en rydning eller lysning i skogen der vegetasjonen er i ferd med å komme tilbake. Capoeira er i seg selv en av de sterkeste uttrykkene og formidlerne av den afrobrasilianske kulturarven. Samtidig er den dypt inspirert av asiatiske kampsporter og den bruker blant annet den arabiskefødte tamburinen som kom til Brasil med portugiserne.

I dag finner du capoeira over hele verden. Sammen med caipirinha, havaianas og baile funk har capoeira vært noe av det store fra Brasil på 2000-tallet, og kvartetten har befestet Brasil som en populærkulturell stormakt. Får du sjansen til å prøve: Gjør det! Anbefales varmt.

 

Capoeira Kulturhuset

Capoeira var selvskrevet på lanseringsfesten til boka «Brasil – Kjempen våkner» på Kulturhuset i Oslo. Her er Grupo União na Capoeira i full gang. Foto: Lotten Christiansen

 

Lese mer om capoeira?

Det er en skam at det ikke står mer om capoeira på BrasiLeira. Jeg var tross alt en av grunnleggerne av Norges første capoeiragruppe, Grupo União na Capoeira i 1993. Skjerpings, Torkjell!

Norges første og største capoeiragruppe, Grupo União na Capoeira. Her finner du også linker til lokallag i Oslo, Bergen, Trondheim og Ås.

Fyldig om capoeira på engelsk Wikipedia

 

Brasil fra A til Z

Det viktigste om det moderne Brasil på 26 bokstaver. Du kan følge med på BrasiLeira på Facebook, på Torkjell Leiras Twitter eller ved å søke etter #BrasilAZ. Oppsummeringer legges ut her på bloggen en gang i uka.

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 19. mai 2014

Filled Under: Brasil A-Z

Views: 1723

4 Responses to Nedtelling til VM: Brasil fra A til Z

  1. […] Som en nedtelling til fotball-VM serverer BrasiLeira hver dag en av de 26 viktigste personene eller fenomenene i det moderne Brasil. Les mer om Brasil fra A til Z her. […]

  2. […] Som en nedtelling til fotball-VM serverer BrasiLeira hver dag en av de 26 viktigste personene eller fenomenene i det moderne Brasil. Les mer om Brasil fra A til Z her. […]

  3. […] Jeg skjønte raskt at daglige oppdateringer ble for ambisiøst, men gjør så godt jeg kan. Altså:  Som en nedtelling til fotball-VM serverer BrasiLeira de 26 viktigste personene og fenomenene i det moderne Brasil. Les mer om Brasil fra A til Z her. […]

  4. […] Som en nedtelling til fotball-VM serverer BrasiLeira de 26 viktigste personene og fenomenene i det moderne Brasil. Les mer om Brasil fra A til Z her. […]

Legg igjen en kommentar