MENU

NB: Dengue-epidemi i Brasil akkurat nå

Dårlige nyheter: Dengue-feberen herjer i Brasil akkurat nå. Det siste halve året har 600 mennesker mistet livet, og epidemien er stigende. Her er kartet som viser hvilke kommuner som er mest utsatt. Og tipsene for å unngå å bli smittet.

 

Aedes_albopictus_on_human_skin

Dette er synderen. Mygg i Aedes-familien. De vanligste kalles Aedes aegypti og Aedes albopictus. Foto:  James Gathany

 

«Breakbone fever» kalles denne myggoverførte sykdommen på engelsk, og det er en god beskrivelse. Blant de vanligste symptomene er høy feber, hodepine, slapphet og ikke minst sterke smerter i armer og bein, ofte en følelse av smerte i selve knoklene. (Dette vet jeg alt om. Hadde dengue i Recife i 2002. Anbefales ikke.)

Den gode nyheten er at dengue vanligvis går over av seg selv i løpet av 14 dager. Det er en virussykdom, og det finnes ikke behandling for selve sykdommen. Behandlingen retter seg mot å lindre symptomene mens kroppen selv hamler opp med viruset.

I noen svært få tilfeller utvikler dengue seg til en livstruende tilstand. Men den rammer nesten utelukkende (ifølge noen kilder utelukkende) folk som har hatt dengue tidligere, og først og fremst de som i utganspunktet har en svekket helsetilstand.

 

Hvor er dengue farligst i Brasil?

Akkurat nå rammer dengue-epidemien hele Brasil. Folk er syke over hele landet, men verst er det i delstaten São Paulo. Ifølge Verdens helseorganisasjons definisjoner har en av fire kommuner i Brasil så mange tilfeller at det klassifiseres som en epidemi. (Det vil si 300 tilfeller per 100.000 innbyggere.) Kartet nedenfor viser disse kommunene i rødt.

 

Map Dengue Brazil May 2015

 

Hvordan unngå smitte?

Dengue er en virus-sykdom som det ikke finnes vaksine mot eller medisin mot. Det du som besøkende må gjøre er å beskytte deg mot smittekilden, altså myggen. Hvis du befinner deg steder der det er mye dengue, følg disse rådene:

  1. Ha på deg heldekkende klær, ikke minst i periodene av dagen da myggen er mest aktiv. Altså når sola står opp og når sola går ned.
  2. Bruk myggspray eller annet myggmiddel. De som inneholder virkestoffet DEET er de mest effektive.
  3. Sov under myggnett om natta. (Det heter mosquiteiro på portugisisk.)

Viktig: Ingen råd er en garanti for ikke å bli bitt.

 

Skal jeg droppe å dra til Brasil?

Dette er opp til enhver å avgjøre. Spør reisebyrået eller reiseklinikken hvis du er i tvil. Selv drar jeg til Brasil, inkludert São Paulo, om noen uker, og er ikke spesielt bekymret.

Husk at selv om det er epidemi over hele Brasil, så er det bare et fåtall av brasilianserne som er smittet. Og som turist er det lett å redusere risikoen så lenge du er der.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 7. mai 2015

Filled Under: dengue, helse, reise

Views: 2133

Legg igjen en kommentar