MENU

Michel Temer arrestert for korrupsjon – og sluppet fri

Det tok 81 dager før tidligere president Temer mistet sin immunitet til han ble fengslet. Men hvorfor kommer denne arrestasjonen akkurat nå? Og hvorfor ble han sluppet fri etter bare noen dager?

Temer pågripes på åpen gate i São Paulo -for åpent kamera. TV Globo var til stede. Foto: Fra Globos TV-sending.

Jeg har sagt det før: Livet blir aldri kjedelig for de som er interessert i brasiliansk politikk.

Bare de siste dagene har en tidligere president blitt fengslet for korrupsjon, og så sluppet fri igjen (Michel Temer). Et regjeringsmedlem har skrytt av Chiles tidligere militærdiktator Pinochet (Onyx Lorenzoni). Videre spekuleres det i at en høyesterettsdommer vil bli kastet på grunn av tvilsom politisk praksis (Gilmar Mendes).

Samtidig legger sittende president Jair Bolsonaro seg ut med alt og alle og nå merkes det på oppslutningen. Siden han tok over i januar har regjeringens popularitet sunket fra 49% til 34%.

Hvorfor ble Temer arrestert?

Men tilbake til Temer. Han ble overraskende for de aller fleste arrestert i forrige uke – og det på spektakulært vis. Bilen han satt i ble stoppet av tungt væpnet politi på åpen gate, og ex-presidenten ble tvunget ut. Og ”tilfeldigvis” var et TV-team fra Globo til stede akkurat der, akkurat da. Fengslingen ble direktesendt på TV.

Politiet utførte en arrestordre fra en dommer i Rio. Temer ble satt inn ”preventivt”, for ”offentlig orden”, for å hindre ny korrupsjon i forbindelse med en gammel korrupsjonssak ved atomkraftverket i Angra dos Reis, og for å hindre ”skade på etterforskningen”. Det er en av ti korrupsjonssaker der ex-presidenten er mistenkt.

Hvorfor akkurat nå?

Tja. Begrunnelsen for fengslingen virker svak. Saken var gammel, fra før han ble president etter rikssrettssaken/kuppet mot Dilma i 2016, og Temer var i landet. Det spekuleres i at dette var en del av maktspillet mellom Lava Jato-folka (Curitiba-republikken) og resten av rettssystemet. Det spekuleres i at Lava Jato-leiren måtte vise at også høyrevridde eks-presidenter blir fengslet, ikke bare de venstrevridde (Lula). Noen spekulerer også i at president Bolsonaro trengte en opptur etter noen harde første måneder ved roret. Jeg vet ikke. Slike spekulasjoner er brasiliansk politikk og rettsvesen fulle av, og noe av problemet til Brasil er nettopp denne rettsliggjøringen av politikk og politisering av jussen.

Og hvorfor ble han sluppet fri igjen?

I dag, 25. mars, ble Temer sluppet fri. Fengslingskjennelsen ble annullert av en høyere rettsinstans. Begrunnelsen er juridisk, dommeren mener at selv om det finnes indisier, er de ikke sterke nok til å rettferdiggjøre preventiv fengsling.

At Temer ville bli fengslet raskt, forventet de fleste. At det skulle skje så raskt, ventet de færreste. At han nå er sluppet fri igjen tror jeg har mest å gjøre med svakt juridisk håndverk før fengslingen. Jeg skal ikke spekulere i andre årsaker til frigivelsen her, men ett er sikkert: Temer kommer til å bli fengslet for korrupsjon igjen, før heller enn siden.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 25. mars 2019

Filled Under: korrupsjon, Michel Temer, politikk

Views: 1435

Comments are closed.