MENU

Menneskesmugling til Brasil

Ja, du leste riktig. De siste månedene har det kommet fem-seks tusen mennesker fra Haiti til Brasil. Dette setter Brasil, som i åtte år har ledet FNs fredsbevarende styrker på Haiti, i et vanskelig dilemma. Åpne eller lukke grensen?

Haitianske immigranter sover i kirken i byen Inapari i peruansk Amazonas. Over 250 mennesker har strandet der etter at Brasil stengte grensene for haitianere uten visum. Foto: Mariana Bazo / Reuters

Haiti er det fattigste landet i Latin-Amerika. Brasil er det rikeste. Etter det forferdelige jordskjelvet på Haiti for to år siden, der over 200.000 mennesker døde, har mange haitianere flyktet og søkt lykken andre steder. I desember kom plutselig tusenvis til Brasil.

Til Amazonas
De første kom til den fattige, lille byen Brasiléia i delstaten Acre. Rett over elva ligger Cobija og Bolivia. Haitianerne kom ruslende over brua. Først noen få. Så noen titalls. Så flere hundre. Da stengte brasilianske myndigheter brua.

Men samtidig begynte haitianerne å dukke opp i den større byen Tabatinga i den brasilianske delstaten Amazonas. 800 km i luftlinje lenger nord, og en mye vanskeligere grense å kontrollere. Tabatinga ligger der Brasil, Peru og Colombia møtes, og det er en masse elver og veier og jungelstier overalt.

Vis større kart

Dette er første gang jeg legger inn et google-kart i denne bloggen. Håper det funker.

Menneskesmugling 
Det blir fortsatt spekulert i hvordan haitianerne klarer å komme seg til Brasil. Den sterkeste teorien går på at profesjonelle menneskesmuglere fra Mexico tilrettelegger. Først går de til fots til nabolandet Den dominikanske republikk. Deretter med fly til Ecuador som ikke krever visum. Derfra med buss til Peru og inn mot den brasilianske grensen. Hele ruten skal koste omkring 20.000 norske kroner.

Hva gjør Brasil? Ikke ulikt europeiske land som plutselig opplever en immigrasjonsbølge, stenger Brasil grensene for haitianere uten visum. De som har rukket å komme blir garantert humanitært opphold i fem år, med rett til familiegjenforening. Brasil setter et tak på 1200 visum fra Haiti hvert år.

Er de flyktninger?
I Brasil, akkurat nå, går en debatt vi kjenner godt fra Norge. Er de egentlig flyktninger? Det føderale politiet, som har med alle utenlandssaker å gjøre, sier de fleste haitianerne selv sier de er flyktninger. Lederen av Brasil nasjonale immigrasjonsråd sier imidlertid at de ikke er det, da de ikke er utsatt for politisk forfølgelse i hjemlandet.

Denne saken er uansett en god illustrasjon på én av konsekvensene av Brasils økonomiske boom det siste tiåret. Stadig flere mennesker i nabolandene ser på Brasil, som USA, som et mulighetenes land, og vil ønske å ta seg dit på lovlig eller ulovlig vis. Brasil, som USA, er et land bygd opp av migranter. Er det da moralsk forsvarlig i dag å holde de fattige naboene ute med stengte grenser, visumplikt og høyspentgjerder?

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 5. februar 2012

Filled Under: haiti

Views: 1311

Legg igjen en kommentar