MENU

Lula ute av fengsel

Dette er historisk. Etter 580 dager i fengsel er Lula løslatt. Hans første tale staker ut kursen mot presidentvalget i 2022.

Lulas første tale etter løslatelsen. Legg merke til alle MST-capsene til høyre i bildet, Fernando Haddad i hvit skjorte til venstre og Gleysi Hofman i hvir bluse bak Lula. Foto: O Globo.

Fri, renvasket eller løslatt?

Brasils tidligere president Lula ble dømt for korrupsjon i 2017. Han anket, men en ny tolkning av landets straffelov fastslo året før at mistenkte kunne fengsles før ankesaken var over. Avgjørelsen ble begrunnet med behovet for raske reaksjoner i den omfattende korrupsjonsetterforskningen Operação Lava Jato (Operasjon Bilvask). Nå har høyesterett nettopp forkastet denne tolkningen og bestemt at folk ikke kan fengsles før ankesaken er over, likevel. Dermed var Lula en fri mann.

Det vil si: Han er fortsatt dømt for korrupsjon. Både i saken fra 2017 og i en ny sak i år, til sammen til over tjue års fengsel. Men han er altså løslatt inntil ankesaken er avgjort.

De enorme politiske implikasjonene

Lula var lenge soleklar favoritt i meningsmålingene foran presidentvalget i 2018. På grunn av korrupsjonsdommene fikk han ikke lov til å stille til valg. Resultatet: Høyreradikale Jaír Bolsonaro vant. Hadde Lula kunnet stille, hadde han etter all sannsynlighet vært Brasils president i dag.

Sergio Moro var dommer i saken mot Lula i 2017. Allerede da var det sterke påstander om at det reelle målet var å fjerne Lula fra den kommende valgkampen. Nye avsløringer gjennom The Intercept viser at dommer Moro koordinerte argumenter og strategier med statsadvokaten, og fjerner all tvil om at saken var politisk motivert. Bolsonaro vant valget. Sergio Moro er i dag justisminister i Bolsonaros regjering.

Den første talen

Lulas første tale staker ut kursen mot presidentvalget i 2022. Talen ligger på nett og anbefales sterkt. Dette er den gode, gamle folketaleren Lula i aksjon.

Lulas hovedmål nå er å gjenreise PT som det store, samlende opposisjonspartiet, og å renvaske seg selv. Han åpnet med å takke støttespillerne, særlig de mange aktivistene som har holdt leir i 580 dager utenfor politistasjonen der har sittet fengslet. Han takket folk i de radikale sosiale bevegelsene MST og MAB, han takket fagbevegelsen, og han takket andre venstrepartiet som PSOL og PCdoB. Dette er Lulas utstrakte arm til grunnfjellet og de nærmeste allierte.

Om sin egen sak sa han at det var de ”råtne sidene” av rettsvesenet og politiet som felte ham. ”De fengslet ikke en mann”, fortsatte han, ”de prøvde å drepe en idé.” Så presenterte han sin nye kjæreste, Rosângela Silva, og fortalte at han først ville dra til São Paulo, til PTs røtter, og deretter til resten av Brasil. Han avlutte med å si at han ikke var bitter, men at han ville bruke all sin energi på å skape en bedre Brasil.

Med øyne mot 2022

Jeg tolker alt dette som starten på den lange marsjen mot presidentvalget i oktober 2022. Der ønsker Lula åpenbart å stille, og vil i så fall ha stor sjans for å lykkes. Tross alle korrupsjonsdommer står han fortsatt sterkt i folket. Og han er utvilsomt den dyktigste politikeren i Brasil i sin generasjon.

Om han får lov til å stille, er en annen sak. Han er fortsatt dømt for korrupsjon, og avgjørelsen fra landets valgdomstol, om at han ikke er ”valgbar”, står fortsatt ved lag.

I 2018 var det tidligere São Paulo-ordfører og utdanningsminister Sergio Haddad som ble PTs presidentkandidat til slutt. Han gjorde det overraskende bra, og kom på 2. plass. Haddad sto på scenen sammen med Lula i går. Det gjorde også PTs president, Gleise Hoffmann. Kanskje blir det en av dem i 2022?

Etter løslatelsen av Lula blir brasiliansk politikk, om mulig, enda mer spennende framover.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 9. november 2019

Filled Under: Lula, MST, politikk, valg 2018, valg 2022

Views: 1370

Comments are closed.