MENU

Lula dømt for korrupsjon – men hva nå?

Lula er dømt til ni og et halvt års fengsel for «passiv korrupsjon og pengevasking». Det er første gang i Brasils historie dette har skjedd med en tidligere president, men det mest interresante er hva som skjer videre. Hvordan vil dette påvirke det neste presidentvalget, der Lula inntil nå har ledet alle meningsmålinger soleklart?

 

Protester i gatene i Belém i 2015. Nå er Lula dømt. Men hva nå? Foto: Torkjell Leira

 

Onsdag kveld, norsk tid, ble Lula dømt i en av de tallrike rettsakene i kjølvannet av politiaksjonen Lava Jato (Bilvask) – verden største dokumenterte korrupsjonsskandale. Lula ble dømt til ni og et halvt år i fengsel for å ha mottatt tjenester fra det store byggeselskapet OAS til en verdi av ca 10 millioner kroner, men avventer ankesaken i frihet. Dommer Sergio Moro fradømte også eks-presidenten sine politiske rettigheter. Hvis dommen blir bekreftet i en høyere rettssinstans, vil Lula miste muligheten til å stille til presidentvalget i 2018. Da blir alt mulig.

 

En politisk rettsak?

Lula representerer Arbederpartiet (PT) og var president i årene 2003-2010. Han var en historisk populær preident, og har siktet seg inn på comeback i Brasilia etter valget i oktober 2018. Mange av hans  støttespillere mener denne rettsaken kun er et middel for å fjerne ham som kandidate til valget neste år, for slike å favorisere andre, mer konservative kandidater.

Dommen er uansett historisk, og noen kaller den den siste spikeren i kista på PT som ledende politisk parti i Brasil. Det tror jeg er å overdrive, men det om politikk, partihistorie og ideologi får vi ta senere. Nå til neste valg:

 

Scenarier for presidentvalget 2018

Lula har inntil nå ledet soleklart på alle meningsmålinger, den siste gir ham 30 prosents oppslutning. På delt andreplass finner vi tidligere miljøvernminister Marina Silva – som nå leder et nytt parti kalt Bærekraftig nettverk (Rede) – og den rekasjonære Jair Bolsonaro fra det kristenkonservative partiet PSC. Begge støttes av 15-16 prosent av de spurte. Interessant nok er det bare Marina Silva som slår Lula i en simulert andre runde.

 

 

Hvis Lula forsvinner fra valgkampen, åpnes alt. Jeg tror tre kandidater da vil peke seg ut. De to første er allerede nevnte Marina Silva og Jair Bolsonaro. Den tredje er Ciro Gomes fra sentrum-venstrepartiet PDT.

 

Jokeren: Ciro Gomes

Ciro Gomes har gått under radaren på de fleste observatører utenfor Brasil grenser. Det burde han ikke gjøre lenger. Gomes er en politisk ringrev fra delstaten Ceará i Nordøst-Brasil der han har vært guvernør. Han har sittet i to ulike regjeringer, som finansminister en kort periode under Itamar Franco på 1990-tallet og som integrasjonsminsiter fra 2002 til 2006, i den første Lula-regjerningen.

Det som gjør Ciro Gomes til en joker er ikke først og fremst erfaringen. Det kan like gjerne slå mot ham, siden han da kan bli oppfattet som en del av det gamle, korrupte establishmentet. Men han kan bli en samlende kandidat for sentrum og venstre. Han kan, men jeg understreker KAN, bli kandidatene som får støtte fra de som ville ha stemt på Lula pluss en del av de som aldri i verden ville ha stemt på Lula eller en annen kandidat fra PT.

Den som lever, får se. Som jeg har sagt mye i det siste: Aldri en kjedelig dag for den som er interessert i brasiliansk politikk.

God sommer videre!

 

 

Lese mer?

BBC om dommen mot Lula

Siste meningsmåling om presidentvalget i 2018

 

Roar Nerdal, norsk frilanser i Brasil, om selve dommen:

Saken gjelder en luksusleilighet. Lula og kona kjøpte seg inn i et konsortium med opsjon for å kjøpe. Dette konsortiumet gikk konkurs, og ble senere overtatt av entreprenørselskapet OAS, som er involvert i Petrobras-korrupsjonen. Leiligheten ble pusset opp og påkostet. Påtalemyndigheten og dommeren mener denne leiligheten ble gitt til Lula som motytelse for at OAS fikk store kontrakter med Petrobras.
Lula har vare vært på visning der en gang. Ingen i familien har bodd der så mye som en natt. Det fins ingen eiendomsoverdragelser eller dokumenter for at Lula og familien er eiere. Lula har hele tiden benektet at han er eier. Dommer har verdsatt fordelen for Lula til 10 millioner.
Denne leilighetssaka har figurert i mediene i flere år. Det meste av bevisene er basert på straffepruting (tilståelser mot strafferabatt.) Forklaringer er endret underveis blant disse.
Jurister er uenig hvorvidt man skal kunne legge ensidig vekt på slike tilståelser uten at det blir lagt fram håndfaste bevis i tillegg. Strafferabatter ble innført først for få år siden.
Uansett kommer denne dommen til å bli tolket politisk.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 12. juli 2017

Filled Under: Ciro Gomes, Jair Bolsonaro, korrupsjon, Lula, Marina Silva, politikk, valg 2018

Views: 1966

Comments are closed.