MENU

Kronikk: Ti løgner om Brasil

I denne kronikken tar jeg et oppgjør med ti vanlige løgner, myter og misforståelser om Brasil. Den er stilet som et åpent brev til medie-Norge, og den starter med den klassiske «Brasil ble oppdaget av portugiserne». Den sto på trykk i VG 13. juni og anbefales for alle som vil komme litt under overflatebildet av Brasil.

 

kronikk VG 13.06.14

 

Misforståelse nr 9: Årsaken til protestene i Brasil er fotball-VM. Men det handler ikke om VM i seg selv, det handler om pengesløseri og feilprioritering. Demonstrantene krever bedre offentlig helsevesen, bedre offentlige skoler, bedre offentlig transport. Folk krever et mer rettferdig Brasil, og fotball-VM er blitt det stikk motsatte.

 

Sjekk her for å lese kronikken i VG.

Under kan du se den i den formen den ble sendt inn.

 

 

Ti løgner om Brasil

Kjære medie-Norge. Verdens største fotballfest står for døra. Vi gleder oss enormt, men vær så snill, unngå disse løgnene, mytene og misforståelsene om VMs vertsnasjon.

 

1. Brasil ble oppdaget av Portugal. Det påstår både NTB og Store Norske Leksikon. Det er en kardinalfeil. Det bodde faktisk mennesker i Amerika før europeerne kom. I det som skulle bli Brasil bodde det ca. 5 millioner mennesker da ekspedisjonen til portugisiske Pedro Alvares Cabral kom i år 1500. Samtidig bodde det omtrent én million mennesker i Portugal. I fotballtermer: 5-1 til Brasil.

At det for Cabral og co. føltes som en oppdagelse der og da er nok riktig. Å omtale det som en ”oppdagelse” i dag er både historisk ukorrekt og en grov fornærmelse av dem som bodde der fra før, Amerikas urfolk, de som er blitt kjent som indianere. Et hundreår senere hadde de fleste indianerne dødd av sykdommer, slaveri, sult, flukt og regelrett nedslakting. I dag er den riktige betegnelsen på portugisernes ankomst erobring, og konsekvensen folkemord.

 

2. Rio er hovedstaden i Brasil. Det har Aftenposten slått fast to ganger i vår, men det er feil. De siste 54 årene har hovedstaden vært Brasilia. I norsk presse kommer 8 av 10 saker om Brasil fra Rio. Det har med flyruter, historikk og fantastisk natur å gjøre. Men ikke tro at Brasil er det samme som Rio. Brasil har 20 millionbyer. Rio de Janeiro er én av dem.

 

3. Alle elsker fotball i Brasil. Dette er en seiglivet myte som finner gjenklang i mange av fotballmagasinene og VM-bilagene som er i omløp nå. Men det er feil. Brasil er et fotballinteressert land, ingen tvil om det. Men blant 200 millioner mennesker finnes det selvfølgelig mange som ikke bryr seg det minste om fotball, og det finnes dem som hater sporten intenst. Akkurat som i Norge.

 

4. Brasil er samba, fotball og karneval. En annen seiglivet myte om Brasil. Men den er like korrekt som å forklare Norge ved å si at her er alle født med ski på beina. Like mye som samba, fotball og karneval er Brasil et intellektuelt, akademisk, økonomisk og politisk kraftsenter. Ikke bare i Sør-Amerika, men i verden.

 

5. Forskjellene mellom fattig og rik øker i Brasil. Det påstod Urix på NRK2 i en reportasje i vår, men det er heldigvis feil. Brasil er fortsatt et av landene med størst forskjell mellom fattig og rik, men ulikhetene er redusert de siste ti-femten årene. Hovedårsakene er høyere minimumslønn, mindre arbeidsledighet og et stort sosialprogram kalt Bolsa Familia (familiestipend) som nå omfatter 13 millioner av de fattigste familiene.

 

6. Det finnes ikke rasisme i Brasil. En av grunnsteinene i Brasils nasjonsbygging de siste hundre årene er det såkalte ”rasedemokratiet”. Argumentasjonen lyder slik: Raseblandingen i Brasil har vært så omfattende at alle har både europeisk, afrikansk og indiansk blod i årene, ergo finnes det ikke finnes rasisme, bare økonomisk ulikhet. Det er en grov feil.

Brasil er et rasistisk land. Både på overflaten, som i hverdagsrasismen på gata og på fotballkamp, men enda sterkere i de underliggende strukturene. Svarte har mindre utdanning, mindre lønn, dårligere helse og lavere forventet levealder enn hvite. Dette er ikke tilfeldig, men et resultat av at Brasil var et slavesamfunn helt til 1888 og at landets styrende eliter siden den gang har gjort lite for å rette opp i forskjellene.

 

7. Brasil er mye fredeligere enn resten av Sør-Amerika. Dette er en annen grunnstein i den store fortellingen om Brasil. Men også dette er en myte. Tilhengerne viser til at Brasil verken er blitt revet i stykker av borgerkrig eller hadde et så blodig militærdiktatur som andre land i Sør-Amerika. Argumentet holder ikke.

Brasil har gjennom historien vært preget av opprør og løsrivingsforsøk, men den portugisisk og seinere brasilianske hæren har klart å kvele dem alle. Under diktaturet brukte militærregimet de midlene som var nødvendige. Hundretusener ble fengslet og titusener torturert, blant dem dagens president Dilma Rousseff.

 

8. Brasilianere er glade og omgjengelige. Brasilianere er genuint hyggelige og imøtekommende, uformelle og morsomme. Men det er bare halve bildet. Brasilianere kan samtidig være sjeldent arrogante, selvopptatte og uærlige, særlig de med mye penger, makt eller jord. ”Vet du ikke hvem du snakker med?” er dessverre en alt for vanlig frase å møte.

 

9. Årsaken til protestene i Brasil er fotball-VM. For nøyaktig ett år siden eksploderte Brasil i de største politiske protestene i landets historie. Millioner av mennesker var i gatene, og fotball-VM var én av skyteskivene. De siste månedene har protestene mot VM blusset opp igjen.

Men det handler ikke om VM i seg selv, det handler om pengesløseri og feilprioritering. Demonstrantene krever bedre offentlig helsevesen, bedre offentlige skoler, bedre offentlig transport. Folk krever et mer rettferdig Brasil, og da er fotball-VM et glitrende symbol. For hvordan kan myndighetene mene at det er riktig å bruke hundre milliarder kroner på en fotballturnering i et land der halvparten av befolkningen ikke er koblet til kloakknettet?

 

10. Brasil kan oppsummeres i ti punkter. Brasil er klodens femte største land. Det har verdens femte største befolkning og sjette største økonomi. Å prøve å oppsummere Brasil i ti punkter, som i denne kronikken, er egentlig dødfødt.

For Brasil er alt. Alt du sier om Brasil stemmer. Og alt kan motsies og avvises. De siste tre årene har jeg jobbet med en bok der jeg prøver å forstå det motsetningsfylte moderne Brasil. Den beste beskrivelsen fikk jeg i det aller første intervjuet jeg gjorde i São Paulo. For meg oppsummerer sitatet både landet, økonomien og politikken, ja til og med den brasilianske folkesjela: ”Brasilianere har en vidunderlig evne til å leve med selvmotsigelser.”

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 15. juni 2014

Filled Under: Brasil - kjempen våkner, VM 2014

Views: 1716

3 Responses to Kronikk: Ti løgner om Brasil

 1. Alltid morsomt og interesant å lese dine kommentarer, Torkjell.
  Du er selvfølgelig i Brasil nå?
  Selv er jeg i Rio for å følge arbeidet med ferdigstillingen av vår skole – Casa Noruega.
  Ha en riktig god uke.

 2. Torkjell Leira sier:

  Hei Snorre!
  Jeg er faktisk hjemme i Oslo. Kom hjem to dager før avspark. Med blandede følelser. men her er det full fest under Brasilkampene. Hils Rio!
  t

 3. Christin Bjelland sier:

  Hei. Jeg bor i Rio og ble nyskjerrighet på hva Casa Noruega er?

Legg igjen en kommentar