MENU

Korona: Brasil i front på vaksine-testing

Tre av klodens mest lovende forsøk med korona-vaksine foregår i Brasil. Myndighetenes kaotiske respons på pandemien har, kanskje noe ironisk, gjort landet til et ideelt laboratorium for vaksinetesting. Fire forhold er viktigst.

Teamet som leder testingen av det som i Brasil kalles «Oxford-vaksinen». Vaksinen prøves ut i São Paulo, Rio og Slavador, og er et samarbeid mellom Universitetet i Oxford og legemiddelfirmaet AstraZaneca. Foto: Idor

Brasil har over 3,5 millioner korona-smittede og over 113.000 dødsfall. Det er mest i verden, bortsett fra USA. Landets president Bolsonaro har selv pådratt seg smitte, og har fått MYE kritikk for sin neglisjering av risiko. Men dette har nå bidratt til at Brasil seiler opp i front på vaksine-testing.

Mer enn 15.000 brasilianere har allerede fått testvaksiner. Både kinesiske Sinovac, britisk-svenske AstraZeneca og Pfizer fra USA tester nå i stor skala i samarbeid med brasilianske institusjoner. Resultatene er lovende, sier legemiddelfirmaene. De mest optimistiske håper at vaksiner skal være klare før nyttår.

Her er de fire årsakene til at Brasil er så velegnet for testingen:

1. Korona-smitten er utbredt i hele Brasil. Ved utprøving på store grupper, får én gruppe testvaksinen mens en annen gruppe får en juksevaksine uten effekt, en såkalt placebo. For gode resultater, er forsøket avhengig av at begge grupper blir eksponert for smitte. I Brasil blir de det.

2. Brasil har ekspertise på epidemier og vaksiner. Det brasilianske helsevesenet er stort, både det private og det offentlige. Det finnes mange eksperter, gode laboratorier og mye kunnskap som nå settes inn på å finne en covid-vaksine.

Vaksinen til det kinesiske firmaet Sinovac settes på en frivillig i Porto Alegre. Sinovac samarbeider med det offentlige forskningssenteret Instituto Butantan i São Paulo. Foto: Diego Vara/Reuters

3. Brasil har stor kapasitet til å produsere vaksiner. Det har lenge vært et mål for myndighetene, og landet har tidligere gått i strupen på internasjonale selskaper for å få rett til å produsere medisiner og vaksiner selv. Det var tilfelle da Brasil, som første land i verden, utfordret internasjonale selskapers patent på HIV-medisiner på 1990-tallet.

4. Det er mange frivillige. Igjen; det brasilianske helsevesenet er stort. Det finne titusenvis av leger og sykepleiere i førstelinje, samt titusenvis av andre, som har meldt seg for å teste ut vaksinene. Dette til tross for at testvaksiner kan ha bivirkninger som ennå ikke er oppdaget.

Nå håper både brasilianske myndigheter og legemiddelindustri at Brasil kan være blant de første i verden til å produsere vaksiner. Det vil i så fall gi landet, industrien og den hardt prøvede regjeringen et solid oppsving.

Kilder: New York Times og Veja.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 22. august 2020

Filled Under: covid-19, helse

Views: 1415

Comments are closed.