MENU

Katastrofal skoglov vs. rekordlav avskoging

Det kommer tvetydige signaler fra Brasil denne uka.

På mandag ble historiens laveste avskogingstall fra brasiliansk Amazonas offentligjort. Natt til onsdag ble et elendig forslag til ny skoglov vedtatt i Senatet. Hvordan henger dette sammen?

Nedgang i avskoging skyldes godt lovverk
Det er fantastisk bra at Brasil har klart å redusere avskogingen i Amazonas de siste årene. Dette har kun vært mulig fordi Brasil miljølovgivning er god. Det er selve hjertet i denne lovgivningen som nå ødelegges i Kongressen. Loven har også beskyttet skog i de andre økosystemen i Brasil, blant annet Atlanterhavsregnskogen, savannen (cerrado) og Pantanal.

Flere ting tyder på at forslaget til ny skoglov allerede stimulerer til mer avskoging.

 1. De fleste avskogingseksperter i Brasil sier at utsikten til amnesti vil være et direkte oppfordring til fortsatt ulovlig hogst og nedbrenning. Selve begrepet AMNESTI finne ikke i lovteksten. Men summen av at ingen må betale bøter eller gjenplante ulovlig avskogede områder betyr at lovbryterne slipper unna med det. I praksis gir lovforslaget amnesti for ulovlig avskoging fram til juli 2008.
 2. Ser vi på avskogingstallene måned for måned i 2011, ser vi usedvanlige topper i april/mai og oktober/november. Det er da saken har vært diskutert hardest i Kongressen og har hatt størst medieomtale.
 3. Uttalelser fra soya- og kjøttprodusenter viser at utsiktene til straffrihet for gamle synder fører til mindre vilje til å respektere loven i dag. Forventingene er at dagens ulovlige avskoging også vil bli tolerert en gang i framtida.
Min konklusjon er at avskogingstallene for 2011 ville vært enda lavere om skogloven fortsatt stod sterkt og myndigheten ga utvedtydige signaler om at ulovlig avskoging ikke ville bli tolerert.
 
Framover? Dessverre åpner loven for lovlig avskoging i områder mye større enn hele Norge. Jeg tror vi vil se en økning i avskogingstallene i brasiliansk Amazonas de neste årene. Jeg håper jeg tar feil.
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 7. desember 2011

Filled Under: Amazonas, avskoging, regnskog, skoglov

Views: 1047

2 Responses to Katastrofal skoglov vs. rekordlav avskoging

 1. Anonymous sier:

  Å nei! Når skal de innse at dette ikke er bra, regnskogen burde bli fredet!

 2. Torkjell sier:

  Hei Anonym!

  Helt enig, den nye skogloven er ikke bra. Heldigvis er mye av regnskogen allerede fredet.

  Faktisk er mer enn 40% av brasiliansk Amazonas beskyttet enten som urfolksterritorium eller ulike typer naturreservat. Det aller meste av avskogingen skjer utenfor disse områdene.

Legg igjen en kommentar