MENU

Karneval og olje i Rio de Janeiro

Opptoget av sambaskoler i Rio er noe av det mest spektakulære du kan oppleve i denne verden. I år var til og med ojeutvinning og skatteinntekter tema!

karneval grande rio oljeplattform 2

Sambaskolen Grande Rio fyrte opp under Rio-sjåvinismen da de valgte skatteinntekter fra oljeindustrien som tema under karneval 2013.

 

Slik funker karnevalsopptoget i Rio

Natt til mandag og natt til tirsdag konkurrerer 12 sambaskoler. Hver skole har opp til 4000 dansere og 300 perkusjonister i sitt bateria – trommeorkester. De har en rekke gedigne vogner, opptil 60 meter lange og 15 meter høye, med dekorasjoner og dansere som trekkes gjennom den spesialbygde arenaen kalt sambódromo, en langstrakt gate med bygninger formet som tribuner i hele lengden. Arkitekt: Ikonet Oscar Niemeyer.

Det er gjennomkoreograferte dansenumre i åpningen, det er vidunderlige vakre kostymer, det er faste innslag som ala das bahianas – avdelingen for kvinnene fra Bahia, sett på som formødrene, selve oprinnelsen til sambaen – og det ledende sambaparet, kalt Mestre-Sala og Porta Bandeira (flaggbærer). Alt framføres foran 80.000 mennesker, og titalls millioner følger med på TV.

 

Karneval er o-fag

Karneval i Rio er fest, men samtidig er det få ting har betydd mer for historie- og samfunnskunnskapene i Brasil enn nettopp karnevalet. Karneval er folkeforlystelse, men også folkeopplysning, O-fag. Hver sambaskole velger et tema for sitt innslag, det kan være slavenes historie, Brasilia sitt 50-årsjubileum, Sør-Afrika og Nelson Mandela, eller livet til en kjendis. Gjennom teksten i sangen, kostymene og utsmykningen av vognene fortelles historien om det valgte temaet. Ypperlig folkeopplysning i et land som inntil nylig hadde en tredjedel analfabeter.

Til og med klippfisk har vært tema. I 2007 var sambaskolen Imperatriz sponset av det norske eksportutvalget for fisk, Ålesund kommune, Innovasjon Norge, Nordea og en rekke norske fiskeribedrifter. Tre millioner kroner skøyt de inn til sammen, og skolen fortalte om bacalhau, vikinger og Norge i sitt opptog. Den norske investorgruppen var strålende fornøyd.

miss bum-bum

Alt er ikke 100% naturlig i Brasil heller. Her er Andressa Urach – regjerende nummer to i konkurransen Miss BumBum – flankert av to kjeke gutter. Foto: Folha de São Paulo.

Olje og Rio-sjåvinismen

Karneval kan også være politikk. I 2013 hadde sambaskolen Grande Rio olje som tema. Teksten på sambaen gikk til hjertet av en årelang og delikat politisk kampsak i Brasil: Hvordan skal inntektene fra de store oljefunnene utenfor Rio fordeles? Den siste delen av tittelen på sambaen, ”mot urettferdighet, til forsvar for Rio” var lånt fra de store demonstrasjonene der hundre tusenvis marsjerte i gatene mot at Rio skulle miste deler av skatteinntektene fra oljeutvinningen.

Grande Rios åpningsnummer var ti gullfargede dykkere med svømmeføtter, oksygentanker og dykkemasker (tenk hvor varmt det må ha vært!), den største vognen var en gigantisk oljeplattform med helikopterlandingsplass, en gruppe danset på stylter med gylne oljetønner rundt beina, flaggbæreren hadde kjole svart som olje, en annen vogn hadde store figurer av oljeingeniører med hjelm og mot slutten av opptoget kom dansere utkledd som babydokker, lærere med fargeblyanter i stedet for fjærpryd og gatefeiere med resirkuleringsdunker, effektive symboler for hva oljeinntektene bør gå til. Teksten til sambaen gikk slik:

 

Jeg elsker Rio og går i striden: svart gull uten tvist… Mot urettferdighet, til forsvar for Rio

 

Jeg er en stor elv (Rio) av kjærlighet

Kom hit og gi meg det som er mitt, er mitt


Kom hit, kjære, og syng med meg
I dag vil jeg dykke dypt
Der nede på havbunnen er det
Gull til å mette verden
Det får kunnskapen til å vokse
Spire, blomstre
Så vakkert fra naturens side
Mitt Rio vil skape så mye rikdom
Men det må være slik:

Bra for deg, bra for meg

 

En evig lidenskap, jeg og deg
Min skole er mitt aller kjæreste
Glede og gode vibrasjoner
Det er vårt sorte gull, vårt karneval


Jeg skal sette garnet og trekke det
Kom og gi meg et kyss, min kjære
På torget hører vi klokkene ringe
Å beskytte er å verdsette
Jeg vil ha et sted å bo
Helse og sikkerhet
Å gi eller selge (?)
Så jeg resirkulerer
Ser livet bli gjenfødt

 

Budskapet er dette
Å utvinne er ikke å ødelegge
Hvis [oljen] uteblir, blir det kaos
Jeg kan ikke la være
Jeg vil kjempe for Rio


Jeg er en stor Rio (elv) av kjærlighet

Kom hit og gi meg det som er mitt, er mitt

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 4. mars 2013

Filled Under: karneval, olje, pré-sal

Views: 2326

Legg igjen en kommentar