MENU

Karneval: Glem Rio! Sats heller på Salvador, Olinda – eller Oslo…

Karneval er i gang. Men ikke gå i Rio-fella. Karneval i Brasil er så mye mer. Over hele landet festes det intenst fram til askeonsdag, og hver landsdel har sine tradisjoner.

Rio carnaval

 

Karneval i Rio er blitt synonymt med karneval i Brasil. Det er litt synd. Ikke fordi vi hvert år ser bilder av halvnakne (og en sjelden gang helnakne) damer med paljetter, fjær, store rumper og  brede smil. Eller reportasjer fra sambaskolenes opptog gjennom den spesialbygde karnevalsarenaen sambódromo i sentrum av Rio. Alt det er kjempebra. Men karneval i Brasil er så mye mer.

 

Salvador

Ta Salvador i delstaten Bahia i nordøst, for eksempel. Der er det musikktypen axé som gjelder, ikke samba. Og det finnes ingen karnevalsgate, folk danser seg gjennom hele byen etter såkalte trio elétrico´er – svære lastebiler eller trailere fullastet med høyttalere og med et band oppå toppen.

 

Salvador trio eletrico

 

Olinda og Recife

Eller ta vakre Olinda i delstaten Pernambuco litt lenger nord. Gjennom trange, brosteinslagte gater opp og ned åsen flyter digre dokker på svære stokker gjennom folkemengden. I tvillingbyen Recife regjerer hertuger og ambassadører i dansen maracatu, og hyperspreke folk danser vilt til frevo mens de svinger rundt på en liten paraply(!).

 

Olinda bonecos

 

Oslo

Eller ta Oslo! Sommeren 2014 ble karnevalstradisjonen fra 80-tallet gjenopplivet. De driftige folkene i Oslo sambaskole, eller G.R.E.S. Unidos de Oslo som de så deilig kaller seg på brasiliansk, satset for fullt.

I 2017 arrangeres karnevalsparaden 10. juni i samarbeid med Musikkfest Oslo. Klikk her for med info og bli med!

 

Oslo Sambaskole Karl Johan Oslo liten

 

Rio de Janeiro

Sa jeg glem Rio? Jeg mente det ikke på ordentlig. Karneval i Rio er fantastisk. Dra en natt på sambodromo´en, og kast deg ut i folkelivet med ulike blocos fra tidlig morgen til tidlig morgen. Men neste år drar du et annet sted. Vi ses!

 

Lese mer?

På BrasiLeira: Hvorfor feirer Brasil karneval?

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 4. februar 2016

Filled Under: karneval, kultur, musikk, Olinda, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, samba

Views: 4719

One Response to Karneval: Glem Rio! Sats heller på Salvador, Olinda – eller Oslo…

  1. […] Les mer her: Karneval – Glem Rio! Sats heller på Salvador, Olinda eller Oslo […]

Legg igjen en kommentar