MENU

Jeg er visst kommet til feil klode

Fra 35 grader og brennhet sol til 15 grader, overskyet og yr. Fra Pousada Glaide i fraflyttede Fordlândia til et 5-stjerners businesshotell i verdensmetropolen São Paulo. Skriveprøve om de absurde, men like fullt forståelige og ikke tilfeldige kontrastene i Brasil.

 

renaissance-sao-paulo

 

Jeg ble satt ut, nesten litt uvel, da jeg litt brisen trådte inn i den himmelhøye lobbyen i Hotel Renaissance, et av São Paulos beste. Jeg følte meg liten, skitten, ufresh, feil kledd. Jeg kom rett fra Pousada Glaide i Fordlândia, via den knøttlille ettromsleiligheten til DJ Benjamin Ferreira som jeg møtte på flyet ned fra Belém. Han inviterte meg på pizza, øl og gamle carimbó- og brega-svisker, folkelig musikk fra landsbygda i det fattige Nord-Brasil. I lobbyen på Hotel Renaissance sitter et velkledd band og spiller puddelrock fra USA. Jeg er på vei inn i et 60-personers sterkt norsk delegasjonsbesøk til Brasil, ledet av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og rektorene for fem norske universiteter.

 

p1040182

 

Sigbjørn Obstfelder slår ned i hodet mitt. ”Jeg er visst kommet til en feil klode”. Det er nøyaktig den følelsen jeg står med i lobbyen. Dette er en annen klode, et annet univers. Jeg husker ikke hele diktet, men googler det. Det heter ”Jeg ser”, nå husker jeg det fra diktanalysen på videregående, og det viser seg at innholdet passer enda bedre enn jeg trodde:

 

 

renaissance-sao-paulo-hotel-brazil

JEG SER

 

Jeg ser paa den hvide himmel,

jeg ser paa de graablaa skyer,

jeg ser paa den blodige sol.

 

Dette er altsaa verden.

Dette er altsaa klodernes hjem.

 

En regndraabe!

 

Jeg ser paa de høie huse,

jeg ser paa de tusende vinduer,

jeg ser paa det fjerne kirketaarn.

 

Dette er altsaa jorden.

Dette er altsaa menneskenes hjem.

 

De graablaa skyer samler sig. Solen blev borte.

 

Jeg ser paa de velklædte herrer,

jeg ser paa de smilende damer,

jeg ser paa de ludende heste.

 

Hvor de graablaa skyer blir tunge.

 

Jeg ser, jeg ser…

Jeg er vist kommet paa en feil klode!

Her er saa underligt…

 

 

Her er så underligt, indeed!

Førsteinntrykket er at Fordlândia og São Paulo ikke har noen ting med hverandre å gjøre. Det er to ulike universer. En landsby i regnskogen versus en av klodens finanshovedsteder. Den naturlige versus den urbane jungelen. Det fattige Nord-Brasil versus det rike Sør-Brasil.

Men så. Har de to stedene virkelig ingenting med hverandre å gjøre? Er det ikke heller motsatt, at de to stedene er gjensidig avhengige? For hvordan er rikdommen i sør bygd opp? Hvor ligger naturressursene som Brasil i dag er så avhengig av for industri og eksportinntekter? De ligger stort sett i Nord-Brasil. Energiressursene som skal fyre opp smelteverk og fabrikker. Det er derfor vannkraftbygging i Amazonas virker viktigere enn alt annet for myndighetene. Mineralressursene, jernmalm og bauksitt. Naturressursene utvinnes i et rasende tempo, og inntektene havner alle andre steder enn der de ligger. De havner i São Paulo. Og i utlandet.

Rikdommen i Sør-Brasil avhenger av energi, naturressurser og billig arbeidskraft i Nord-Brasil. Miljøkonsekvensene og de sosiale konsekvensene må Nord-Brasil slite med. Det kalles utbytting og elendig regulert, kanskje vi skal si uregulert, kapitalisme.

”Det er en form for nykolonialisme vi lever i”, hadde historikeren Violeta beklaget i et intervju i Belém to uker før det norske delegasjonsbesøket i São Paulo. ”Relasjonene Sør-Nord i Brasil er et mikrokosmos av relasjonene Nord-Sør i verden”, la statsviteren Eduarda til over et glass musserende på en mottakelse i det norske generalkonsulatet i Rio noen dager seinere.

 

………

 

Dette er altså noen refleksjoner, en liten skriveprøve, fra researchen til boka med arbeidstittel Transamazônica som komme neste år. Du kan følge med på prosessen her på BrasiLeira. Klikk her for å se alle andre innlegg merket Transamazônica på bloggen.

 

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 24. september 2016

Filled Under: Amazonas, reise, São Paulo, Skriveprøve, Transamazônica

Views: 2376

Comments are closed.