MENU

J for José Sarney

Hils på Brasils mektigste mann de siste 30 årene – José Sarney. Et enestående eksempel på hvordan diktaturets dinosaurer har overlevd i brasiliansk politikk helt fram til i dag. Skal vi tro ryktene som sier at han nå, 84 år gammel, endelig vil trekke seg tilbake? Vi er kommet til bokstaven J i serien Brasil fra A til Z.

 

Jose Sarney

José Sarney – Brasils mektigste mann de siste 30 årene.

 

José Sarney er tidligere president (1985-1990), fire ganger president i senatet og den nålevende personen som har sittet lengst i Kongressen. Han er også, dessverre, en reaksjonær maktpolitiker av rang. Da han ble valgt til president i senatet for tredje gang i 2009 var kommentaren i tidsskriftet The Economist denne: «a throwback to an era of semi-feudal politics that still prevails in corners of Brazil and holds the rest of it back.”

 

Sarney vs. etterdiktaturgenerasjonen

I boka mi Brasil – Kjempen våkner skriver jeg mye om etterdiktaturgenerasjonen. Det er den generasjonen av politiske ledere som kjempet mot diktaturet, og som kom til presidentmakt med Fernando Henrique Cardoso i 1995. Ideologisk er José Sarney motstykket til denne generasjonen. I praktisk politikk er han deres viktigste støttespiller. Ingen styrer Brasil uten støtte fra Sarney og hans parti PMDB.

Her er noen avsnitt fra kapitlet I skyggen av diktaturet, der jeg undersøker de store linjene i Brasil etter diktaturet:

 

”Cardoso, Lula og Dilma er de tre viktigste lederne i etterdiktaturgenerasjonen. De står i et skjebnesvangert avhengighetsforhold til to overlevninger fra diktaturet: José Sarney og Paulo Maluf. Ingen personifiserer makt og politikk i Brasil bedre enn disse fem. Forholdet mellom dem viser hvordan progressive og reaksjonære krefter står steilt mot hverandre, samtidig som de er tvunget til å samarbeide. Det forklarer i neste omgang mange av motsetningene og selvmotsigelsene i dagens Brasil.

Gjeninnføringen av demokrati var resultat av den systematiske motstanden mot militærregimet. Men den første sivile presidenten etter diktaturet, José Sarney, var paradoksalt nok en av regimets mest trofaste støttespillere. Sarney var lenge leder for det regimetro partiet ARENA, men i de politiske tumultene rundt maktoverføringen hoppet han av. Foran valget i 1985 ble Sarney visepresidentkandidat for favoritten og opposisjonspolitikeren Tancredo Neves. Neves vant valget, men ble alvorlig syk få dager før han skulle tas i ed. Noen uker senere døde han, til evig spekulasjon om det var de militære som sto bak. 21. april 1985 var det derfor José Sarney, politikeren som brasilianske presse omtalte som ”Diktaturets leder i Kongressen”, som ble tatt i ed som Brasils første sivile president på over to tiår.

Tancredo Neves´ motstander ved presidentvalget i 1985 var Paulo Maluf. Også han var en av militærdiktaturets menn, mangeårig medlem av ARENA og regimets presidentkandidat. Han tapte dette valget, men vant flere valg til ordførerposten i São Paulo og til Kongressen i Brasília de neste tiårene. Både Sarney og Maluf skulle senere bli noen av de viktigste støttespillerne til Cardosos, Lulas og Dilmas regjeringer.”

 

Dilma-Sarney-Lula

Tre av Brasils seks presidenter siden diktaturet. José Sarney (PMDB), Dilma Rouseff (PT) og Lula (PT). Politisk hestehandling og stive smil.

 

Diktaturets menn Sarney og Maluf er altså helt nødvendige støttespillere for dagens regjeringsparti, Arbeidernes parti (PT), som ble bygd på motstanden mot diktaturet. Dette er et av Brasils store paradokser.

 

Sarney og Norge

Fun-fact? Ifølge norsk Wikipedia ble Sarney i 2003 hedret med Storkors av den Kongelige Norske Fortjenstorden. Det er en orden innstiftet av Kong Olav og utmerkelsene gis til utelandske statsborgere som belønning for særlig fortjenstfullt virke for norske interesser. Hmm… Noen som vet hva Sarney har gjort for å fortjene den?

 

Valget i Brasil i oktober 2014

Seinest i dag, 1. juli 2014 omtales både Sarney og Maluf i brasilianske aviser. Nå gjelder det posisjonering inn mot valgene 5. oktober. Da skal både president, guvernører i de 27 delstatene og representanter til nasjonalforsamlingen og delstatsforsamlingen velges. Maluf ser nå ut til å støtte høyreopposisjonens kandidater etter å ha støttet PT ved lokalvalgene i 2012.

Om Sarney svirrer ryktene om at han vil trekke seg tilbake. Han viser til konas helseproblemer, men det kan også være politiske realiteter som gjør at han unngår å stille til valg. Ifølge meningsmålingene ligger han dårlig an. Det kan også være et valgkamputspill. Vi får se når fristen for å skrive inn kandidater går ut.

 

Lese mer?

På engelsk: José Sarney på Wikipedia

På portugisisk: Stort bildegalleri med fyldige billedtekster om Sarneys politiske liv.

 

 

Brasil fra A til Z

Alt du trenger å vite om det moderne Brasil på 26 bokstaver.

Du kan følge med på nedtellingen ved å abonnere på BrasiLeiras ukentlige nyhetsbrev, se øverst i kolonnen til høyre. Du kan også følge med ved å like BrasiLeira på Facebook eller følge Torkjell Leira på Twitter. Eller du kan søke etter hashtagen #BrasilAZ både her og der.

Under bildet: Brasil fra A til I.

 

Brazil-paint-font-alphabet

 

Tidligere:

A for Amazonas

B for Bolsa Familia

C for Capoeira

D for Dilma Rousseff

E for Eike Batista

F for FHC

G for Gisele Bundchen

H for Havaianas

I for IIRSA

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 1. juli 2014

Filled Under: Brasil A-Z, diktatur, José Sarney, politikk

Views: 1870

One Response to J for José Sarney

  1. […] J for José Sarney […]

Legg igjen en kommentar