MENU

Hvorfor feirer Brasil karneval?

Karnevalet er i gang! Det i Rio er mest kjent, men over hele Brasil danser folk i gatene akkurat nå. Men hvorfor feirer Brasil karneval overhodet? Her er en liten historisk gjennomgang, fra siste istid via Bacchus og Dionysos til Venezia, Lisboa og Rio.

 

beija-flor-carnaval-2015

Her er sambaskolen Beija-Flor, vinner av parade-konkurransen i Rio i 2015. Foran den såkalte åpnings-kommisjonen, en dansegruppe som gjør en innøvd koreografi. Bak, i grønt, en av de mange flåtene som dyttes gjennom sambagata sambódromo. På tribunene, hundretusenvis av tilskuere. Foto: Riotur.

 

Farvel til kjøttet, fleskesøndag og feitetirsdag

Opprinnelig var karneval en feiring som innledet fasten i den kristne kirkekalenderen. Det ligger i selve navnet carne vale – farvel til kjøttet. 40 dager før påske skulle man begynne å faste, men før det kunne man skeie ut litt. Mange ulike typer feiringer oppstod i dagene før fasten offisielt begynte på askeonsdag.

I Norge feirer vi fastelavn. Ordet kommer fra tysk og betyr kvelden før fasten. Søndagen før fastelavn heter fleskesøndag, og etterlater ikke mye tvil om hva som sto i sentrum. I Venezia utviklet maskeradeballene seg, da adelen kamuflert kunne blande seg med folket, og kanskje vice-versa. I det som senere skulle bli sørstatene i USA oppstod Mardi Gras blant de franske kolonisatorene, med store maskerader og god mat. Mardi Gras betyr rett og slett feitetirsdag. Karnevalet i Brasil har drukket av alle disse kildene.

 

Slutt på siste istid

Noen mener karnevalstradisjonen er langt eldre enn kristendommen, og ruller ut den historiske løperen til førkristne feiringer til ære for den greske vinguden Dionysos og hans romerske fetter Bacchus. Andre går enda lenger, men da begynner det å bli ganske komisk. I en bok om karnevalets historie starter den brasilianske professor Hiram Araujo kapitlet om kronologien til karnevalet på denne måten: «10.000 år f.kr: Slutt på siste istid». Han skal i hvert fall ikke beskyldes for å ikke å trekke de historiske linjene…

Selv om karnevalet er blitt en del av den kristne kirkekalenderen, finnes det fortsatt en mengde hedenske skikker. Feiring av liv og fruktbarhet står helt sentralt. Til og med vårt uskyldige fastelavnsris er et gammelt fruktbarhetssymbol. Og at Dionysos og Bacchus ville trivdes i et brasiliansk karnevalsopptog på 2000-tallet, det føler jeg meg helt sikker på.

 

Karnevalet kobles med samba

Til Brasil kom det katolske karnevalet med portugisiske kolonisatorer. Da Kongen og hoffet ble nødt til å flykte fra Napoeleonskrigene i 1808, etablerte de seg i Rio de Janeiro. De ble der i mange tiår, og den europeiske påvirkningen ble med det mye sterkere. Rio var intet mindre enn sentrum for hele det portugisiske imperiet på denne tiden. Det var spesielt den italienske og franske tradisjonen med maskeradeball og opptog som slo an i Rio, og på begynnelsen av 1900-tallet ble musikkformen samba knyttet stadig tettere til feiringen. Det samme ble de rasktvoksende fattigområdene i åssidene i byen – favelaene – og den hovedsakelig svarte befolkningen der. Siden den gang har ikke karnevalet i Rio sett seg tilbake, og det går i dag for å være det største i hele verden.

 

NB: Karneval er ikke lik Rio

I Norge er brasiliansk karneval for de aller fleste synonymt med karnevalsopptogene i Rio. Men slik er det ikke i Brasil. Karnaval er mye mer, og tradisjonene varierer fra sted til sted.

Les mer her: Karneval – Glem Rio! Sats heller på Salvador, Olinda eller Oslo

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 24. februar 2017

Filled Under: karneval, kultur

Views: 14218

One Response to Hvorfor feirer Brasil karneval?

  1. Fd sier:

    Flott video om boka! Komer du snart med noe om avskogingsskurken som NRK kunne fortelle om i dag?
    Fd

Legg igjen en kommentar