MENU

Hvorfor dør så mange av Covid-19 i Brasil?

Denne helga vil Brasil passere det nitriste merket 350.000 døde av Covid-19. Landet er på andreplass i verden på lista over flest koronadødsfall totalt, kun slått av USA. Men hastigheten er aller størst i Brasil, nå krever pandemien 4000 menneskeliv hver eneste dag. Hva er det egentlig som skjer?

Fra kirkegården Nossa Senhora Aparecida i Manaus, 25. februar 2021. Foto: AFP/Michael Dantas

Av: Torkjell Leira*

Brasils president Jair Bolsonaro har med rette fått sterk kritikk for sin korona-håndtering, men det er mange andre årsaker til den store tragedien. For å forstå hele bildet må vi se på demografi, kultur, økonomi, politikk og sosiale forhold. Denne teksten handler om disse bakenforliggende forholdene.

Den viktigste årsaken til at det har gått så ille er likevel denne: President Bolsonaro har vært verdens verste statsleder i kampen mot pandemien. Det blir tema for neste innlegg her på BrasiLeira.

1. Brasil har verdens femte største befolkning

Landet har over 210 millioner innbyggere og da er det ikke annet å forvente at veldig mange blir smittet og dør i en global pandemi. Ser vi på dødsfall per 100.000 innbyggere ligger landet på 8. plass i verden.[1]

2. De aller fleste brasilianere bor tett i store byer

Og da snakker vi om byer på Oslos størrelse og oppover. Folk bor tett på hverandre, derfor smitter viruset raskere enn i land med mer spredt befolkning.[2]

3. Det er mye fattigdom og mye rikdom i Brasil

De fattige bor i trangt. De jobber ofte på gata, i bygg og anlegg eller hjemme hos rike familier som hushjelper eller vaktmestere. De reiser mye med overfylte busser og T-baner. De rike har store leiligheter eller hus, men reiser mye med fly innenlands og utenlands.

Brasil har altså det verste av to verdener i en pandemi: Mye smitte fra utlandet og mellom regioner, og stor risiko for smitte lokalt på grunn av mye sosial kontakt. Det er betegnende at det første korona-dødsfallet i Rio de Janeiro var en hushjelp som hadde blitt smittet på jobb. Familien hun arbeidet for hadde tatt med viruset hjem fra ferie i Italia.[3]

De offisielle tallene fra Brasils helsedepartement. Hver stolpe representerer antallet døde registrert den dagen. Hver helg går tallene ned fordi færre registreres da. Konklusjonen er klar: Aldri har flere dødd av Covid-19 i Brasil enn akkurat nå.

4. Brasilianere er ekstremt sosiale

I tillegg til å være mange, er de veldig glade i å være sammen. Der en nordmann søker seg til det stedet på stranda med minst folk, gjør brasilianeren det motsatte. Hun søker seg dit det er flest. I tillegg har Brasil masse store feiringer året gjennom, ikke minst karnevalet i februar. Og de hilser ved å gi hverandre et kyss eller tre på kinnet. Veldig fint i en normal situasjon, veldig farlig under en pandemi.[4]

5. Brasil herjes av mange ulike virus-mutasjoner

Både den såkalt «engelske» og «brasilianske» mutasjonen florerer i Brasil. I tillegg er den «sørafrikanske» på vei inn. Disse variantene er mer smittsomme og dødelige enn det vanlige viruset.

6. Helsevesenet er for dårlig

Noen av verdens beste private sykehus finnes i Brasil, men det offentlige helsesystemet er bare midt på treet i Latin-Amerika.[5] I dag er det full krise. Folk dør i ambulanser fordi det ikke er plass på sykehusene. Storbyen Manaus i Amazonas gikk tom for oksygen for noen måneder siden. Helsevesenet har hatt for dårlig kapasitet og var alt for dårlig forberedt på en pandemi.

Fra den første bølgen av korona-dødsfall i Manaus. Kirkegården Parque Tarumã, 21. april 2020. Foto: AFP

7. Regjeringens innsats mot pandemien har vært elendig

Kritikken fra Brasils egen ekspertise er knallhard. En uttalelse fra landets offentlige helseråd fra 18. mars åpner slik: «Regjeringens bevisste inkompetanse gjennom disse månedene med pandemi har ført til at antallet smittetilfeller og dødsfall har blitt skremmende høyt.»[6]

Innsatsen til Bolsonaros regjering har vært feilslått og den har manglet kontinuitet. Ingen ting eksemplifiserer dette bedre enn at Bolsonaro har skiftet helseminister tre ganger under pandemien. Den første ble sparket, den andre sa opp, den tredje gikk av i mars, angivelig av helsemessige årsaker. Den reelle grunnen er nok at de kom i konflikt med presidenten selv. Bolsonaro ser ut til å premiere personlig lojalitet over faglig kompetanse.

8. President Bolsonaro har vært verdens verste statsleder i kampen mot pandemien

Det er en drøy påstand, men jeg mener den er riktig. I løpet av de siste tolv månedene har Bolsonaro gjort uendelig mye skade for innsatsen mot korona i Brasil og verden. I en situasjon der befolkningen er truet av en global pandemi, har han systematisk spredd usann informasjon og nektet å følge vitenskapens beste råd for å begrense smitte.

Dette kommer jeg tilbake til i neste tekst.

Oppsummert

Det finnes mange årsaker til at det er mye korona-smitte i Brasil. Men det alvorligste er at regjeringen Bolsonaro helt bevisst har forverret situasjonen. Det har ført til mange flere dødsfall enn nødvendig – i Brasil og i resten av verden. Dette er noe Bolsonaro-regjeringen vil bli husket for. I Brasil og resten av verden.

* Torkjell Leira er samfunnsgeograf og forfatter av boka «Kampen om regnskogen. Sannheten om Norge i Brasil». Han er grunnlegger av nettstedet www.brasileira.no.


[1] https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

[2] https://www.ibge.gov.br/apps/snig/v1/?loc=0,0U&cat=-1,1,2,-2,-3,128&ind=4710

[3] https://noticias.uol.com.br/saude/ultimas-noticias/redacao/2020/03/19/primeira-vitima-do-rj-era-domestica-e-pegou-coronavirus-da-patroa.htm

[4] Leira, T. (2014) Brasil – Kjempen våkner. Oslo: Aschehoug forlag.

[5] https://www.oecd.org/health/health-at-a-glance-latin-america-and-the-caribbean-2020-6089164f-en.htm

[6] http://conselho.saude.gov.br/images/Carta_Frente_CNS.pdf

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 10. april 2021

Filled Under: covid-19, Jair Bolsonaro

Views: 1466

Comments are closed.