MENU

Hvordan få jobb i et av de 100 norske selskapene i Brasil?

9 av 10 av Norges største selskaper er etablert i Brasil. Norske selskaper sysselsetter omtrent 20.000 mennesker i landet, og investeringene nærmer seg 200 milliarder kroner. Hvordan kan du bli en del av dette?

 

8 logoer norske selskaper i Brasil

 

Dette er de åtte største norske selskapene i Brasil. Vil du jobbe her?

 

 

For to uker siden var jeg invitert av portugisiskstudentene ved Universitetet i Oslo til å holde et lite foredrag med tittelen: Hvordan få jobb i et av de 100 norske selskapene i Brasil? Etterpå har jeg fått flere henvendelser fra folk som ikke kunne være der, så derfor oppsummerer jeg her med dette blogginnlegget.

 

Torkjells fem tips

Aller først: Nå har jo jeg aldri jobbet i noen av disse selskapene, så sånn sett var jeg kanskje ikke riktig mann å spørre. Men jeg har vært MYE i Brasil de siste 25 årene, og er godt over gjennomsnittlig interessert i forholdet Norge-Brasil, inkludert næringslivet. Gjennom arbeidet med boka ”Brasil – Kjempen våkner” og medlem i Brasiliansk-norsk handelskammer i Oslo (BNCC) har jeg de siste årene fått en del kunnskap om hvordan norske bedrifter i Brasil tenker og handler.

Her kan du lese mer om norske investeringer i Brasil og de åtte største norske selskapene i Brasil.

Så til saken:

  1. Gjør deg synlig. For i det hele tatt å vurdere deg, må et selskap vite at du eksisterer. Derfor: Gjør deg selv synlig ved å være til stede. Gå på møter og seminarer. Still gode spørsmål og snakk med folk. Skriv i studentpublikasjoner eller aviser. Lag en blogg, kanskje? Og ta gjerne direkte kontakt med selskapene du ønsker å jobbe for.
  1. Hold deg oppdatert. For å være relevant, må du vite hva disse selskapene driver med og hva de er opptatt av. Gjør noen søk av og til, gå innom nettsidene deres, abonner på nyhetsbrev eller jobbannonser hvis de tilbyr det. Les økonominyhetene. Og du må følge med på hva som skjer i Brasil. Følg med i media eller ha en brasiliansk nettavis som åpningsside i nettleseren din.
  1. Skaff deg ekstrakompetanse. Min egen erfaring fra ”riktig” side av jobbintervjuet (altså den som leser søknader, går gjennom CV´er og intervjuer kandidater) er at mange søkere møter de formelle kravene til utdanning og kompetanse. Hva kan gjøre at du skiller deg ut positivt? Ekstrakompetanse. Har du vært på utveksling i Brasil? Topp. Snakker du portugisisk? Supert! Jobber du ved siden av studiene? Bra, det viser det arbeidskapasitet. Sitter du i styret i en studentforening eller organisasjon? Ditto.
  1. Skriv en strategisk masteroppgave. Dette høres kanskje i overkant opportunistisk ut, men det funker. Og det trenger ikke gå på bekostning av faglig dybde eller integritet. I tillegg er det hyggelig å skrive en masteroppgave som noen andre enn bare du og veilederen din er interesserte i. De to jeg vet om (i tillegg til meg selv) som gikk rett fra master til hyperrelevant jobb i/med Brasil skrev oppgaver om brasiliansk businesskultur og brasilianske myndigheters krav til lokalt innhold i oljeindustrien.
  1. Gå for en jobb utenfor næringslivet. Hvorfor skal du absolutt ha en jobb i det private næringslivet? Det var mitt kanskje provoserende spørsmål til portugisiskstudentene. Det er ofte en grunn til å folk går på Blindern og ikke på BI. At de studerer språk eller sosiologi, og ikke økonomi eller juss. For en med utdanning innenfor humaniora eller samfunnsvitenskap er det nok lettere å få jobb i andre sektorer som også har mye kontakt med Brasil: Akademia, forskning, frivillige organisasjoner, offentlig sektor, oversetting/tolking.

 

De dårlige nyhetene

For å helle litt kaldt vann i blodet på humanister og samfunnsvitere: Min erfaring er at språk-, område- og kulturkunnskap ikke er det første norske bedrifter ser etter når de skal ansette folk til å jobbe i eller med Brasil. De etterspør ingeniører, jurister og folk med økonomiutdanning. Og siden nesten alle norske investeringer og etableringer i Brasil på 2000-tallet er knyttet til olje og gass, er det særlig folk med kompetanse innen disse fagfeltene selskapene etterspør.

Den andre dårlige nyheten er at den voldsomme investeringslysten på begynnelsen av 2000-tallet nå er erstattet med skepsis. Den økonomiske veksten i Brasil er stoppet helt opp, og Petrobras er i sin dypeste krise noensinne.

 

De gode nyhetene

Likevel, forholdet Norge-Brasil er tettere enn noensinne. Norske investeringer er større enn noen gang, og de øker. I fjor brukte Yara flere milliarder på oppkjøp i Brasil, og forrige uke meldte Statoil at de vil investere 27 milliarder på å bygge ut sine felt der.

Behovet for folk med portugisisk- og Brasilkunnskaper er større enn noensinne. Jeg tror også etterspørselen fra norske selskaper vil være der framover, kanskje vil den også øke. Jeg mener selskapene bør ha denne kompetansen, og avslutter med et hjertesukk fra Gaute Jørpeland i selskapet K. Lund Offshore fra oljemessa i Stavanger for noen år siden:

”Hadde jeg lært meg mer av brasiliansk kulturforståelse og litt mer av språket på forhånd, kunne jeg kanskje ha spart et år eller to med arbeid i oppstartsfasen. ”

 

Lese mer?

Kulturforståelse Norge-Brasil

Norge investerer massivt i Brasil

Her er de åtte største norske selskapene i Brasil

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 8. mars 2015

Filled Under: foredrag, Norge-Brasil, olje, økonomi

Views: 7765

Legg igjen en kommentar