MENU

Hva i helvete skjer i Brasil?* Om Lula, Dilma og riksrettssak

Politisk kaos og økonomisk krise i Brasil. Jeg bare må få ut noen betraktninger og oppklaringer før jeg drar til Brasil om noen timer, og tar en frekk snarvei. I går (torsdag) var jeg på Nyhetsmorgen i P2, og her er spørsmålene jeg fikk tilsendt på forhånd og min egen, skriftlige kladd til meg selv for å holde tankene på rett spor.**

Protest Lula Belem

Fra demonstrasjonene i Belém i mars. Foto: Torkjell Leira

 

* Hva i helevet skjer i Brasil? Tittelen er fra emnefeltet til en mailutveksling mellom en gjeng Latin-Amerikakjennere de siste dagene. Det blir sansynligvis et hastemøte i regi av NorLARNet neste uke.

** Spørsmålene fra NRK var gode, men vanskelige. Pga tidspress bruker jeg dem her uten å spørre om det er greit, men satser på eventuell tilgivelse…

 

Intro, programleder:

Brasil sliter med økonomiske nedgangstider, Zika-virus epidemien og politisk uro. Det største regjeringspartiet har trukket seg fra koalisjonen, noe som gjør riksrett mot president Dilma Rousseff er mer sannsynlig. Dessuten har tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva blitt avhørt av politiet i forbindelse med en korrupsjonssak. Torkjell Leira, du er en kjenner av Brasil og skriver bok om landet.

** La oss ta riksrettssaken mot presidenten først. Hva beskyldes Dilma Rousseff for?

To spor: Det ene handler om ulovlige midler til valgkampen i 2014, da Dilma Rouseff ble gjenvalg til president. Den saken er inne i den spesielle valgdomstolen i Brasil.

Det andre sporet handler om triksing med tall for å få nasjonalregnskapet for 2014 til å se bedre ut enn det egentlig var. Men viktig å huske i dette kaoset: Dette er foreløpig bare mistanker og påstander, presidenten er ikke siktet eller tiltalt for noe av dette.

Hun er heller ikke anklaget for å være involvert i den pågående korrupsjonsskandalen, selv om mange mener hun må ha visst noe.

 
** Hvor alvorlig er Rousseffs eventuelle brudd på finansloven?

Ifølge brasilianske eksperter: Ikke veldig alvorlige. mange mener at dette i en normal situasjon ikke ville vært en sak i det hele tatt. Men i et Brasil i dyp politisk og økonomisk krise, og der sittende president er historisk upopulær, brukes den av opposisjonen for å fjerne presidenten og hennes parti, Arbeidernes parti PT.

** Hvilke grupper er opptatt av å fjerne Rousseff?

I et politisk og økonomisk perspektiv: Den brasilianske eliten. Det er landeierne og storbøndene, industrilederne og finanssektoren. Og ikke minst media, med storkonsernet Globo, nyhetsmagasinet Veja og de store São Paulo-avisene Estadão og Folha i spissen. I politikken er det partiene på høyresida, dagens opposisjon, de som i et historisk perspektiv alltid har sittet med makta.

Og så er det selvfølgelig millioner av mennesker som er frustrert over korrupsjon, økende prisstigning og arbeidsledighet. Vi har sett mange store demonstrasjoner mot president Rousseff og PT det siste året.

 
** Hva tror du om sannsynligheten for at Rousseff blir stilt for riksrett og at hun må tre til side mens saken pågår?

Vanskelig å si, men mange eksperter i Brasil mener sannsynligheten er høy. Men det er uansett en lang prosess som tar måneder, om ikke år.

Først skal en kommisjon i Kongressen som skal se på saken. (Det kuriøse med den kommisjonen er at over halvparten av de 65 medlemmene er mistenkt og siktet for grov økonomisk kriminalitet, mange av dem i den pågående korrupsjonssaken Lava Jato.) Så skal underhuset i Kongressen stemme over saken, og trenger da 2/3 flertall for å opprette riksrettsak. I så fall går den videre til Senatet.

Nå som partiet PMDB har trukket seg fra regjeringen, er riksrettssak mer sannsynlig. Men samtidig: 6 av 7 ministre fra PMDB fortsetter i regjeringen. PMDB har alltid vært et splittet parti, styrt av utsikter til makt og innflytelse heller enn ideologi, så hva de enkelte kongressmedlemmene faktisk vil stemme er høyst usikkert.

** Noen av Rousseff-tilhengerne, som hører hjemme på venstresiden i Brasil, sier at det er fare for et nytt militærkupp, som i 1964, hvis hun blir stilt for riksrett. Hva tror du om risikoen for det?

Jeg tror heldigvis at det ikke er noen fare for militærkupp. Og det er, i dagens kaos, et lyspunkt for det brasilianske demokratiet. Men mange på venstresida mener den prosessen vi er inne i er et kupp i forkledning, akkurat slik vi så det i Honduras i 2009 og i Paraguay i 2012, der venstreorienterte presidenter ble kastet av høyresiden på tvilsomt parlamentarisk grunnlag. Ser vi på det store bildet, er det ikke vanskelig å se konturene av et samordnet kampanje for å kaste president Dilma og PT ut av regjeringskontorene. Men heldigvis, ingen militær intervensjon, selv om noen få demonstranter ønsker det.

** Tidligere president, Luiz Ignacio Lula da Silva er avhørt av politiet. Hva er han anklaget for?

Lula er anklaget for å ha mottatt tjenester fra kvegbaroner og store private byggeselskaper, blant annet en ferieleilighet. Han ble hentet inn til avhør med væpna politi, og telefonsamtaler med president Dilma ble avlyttet og frigitt til pressen samme dag. Dette er objektivt sett helt unødvendig, muligens ulovlig, og både Dilma, Lula og PT hevder dette bekrefter at den juridiske prosessen har klare politiske overtoner.

** Har denne korrupsjonssaken i statsoljeselskapet Petrobras noe å gjøre med anklagene mot sittende president, Rousseff?

Dilma Rousseff var energiminister og styreleder i Petrobras da ulovligheter skjedde. Så de aller fleste i Brasil mener hun måtte ha visst noe. Men hun er ennå ikke anklaget for noe. Prosessene om riksrettssak dreier seg om mistanke om triksing med nasjonalregnskapet og ulovlig finansiering av valgkampen i 2014.

** Hva mener folk flest om det som skjer?

Folk flest er luta lei av korrupsjon og skandaler. Men samtidig er de hardhuda, dette er ikke første gangen omfattende korrupsjon avdekkes i Brasil. Det som påvirker stemningen mer, tror jeg, er inflasjon og økt arbeidsledighet. Det er dårlige tider i Brasil, dårligere enn på 15 år. President Dilma Rouseff er historisk upopulær, og de fleste mener hun bør gå.

Det interessante med tanke på presidentvalget i 2018 er at tidligere miljøvernminister Marina Silva seiler opp igjen i de siste meningsmålingene.

** Får dette noe å si for sommerolympiaden?

Ikke for selve arrangementet, det går av stabelen som planlagt. Og det blir en stor folkefest i Rio. Men Brasil kan ha en ny president når OL åpner 5. august.

 

Lese mer?

Sjekk innleggene merket med POLITIKK og PROTEST her på BrasiLeira

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 1. april 2016

Filled Under: Dilma Rouseff, Lula, politikk, protest

Views: 2316

Comments are closed.