MENU

Her finner du brasilianske osteboller – pão de queijo – i Norge!

Gode nyheter! Det ER mulig å få tak i pão de queijo – brasilianske osteboller – i Norge! Bor du i nærheten av Oslo eller Tønsberg er det faktisk tre muligheter, kanskje fire. Her er kontaktene, og også oppskrifta på hvordan du kan lage dem sjøl. Lykke til!

Superdeilig! Her er Josi Silvas osteboller, rett fra ovnen. Terningkast 5+. Det skal godt gjøres å få dem bedre i Brasil! Foto: Torkjell Leira

Pão de queijo er supergodt. De er også helt geniale. De fyller et tomrom i det norske kjøkkenet og i disken i kaffebarer og kafeer: Når du har lyst på noe lite og salt og godt og (ganske) sunt. Da vil du ikke ha en fransk croissant, en italiensk panini eller en norsk vaffel. Nei, da vil du ha en deilig brasiliansk pão de queijo.

Etter forrige innlegg på her på BrasiLeira – om mat, mat, mat – har jeg fått tre eminente tips om pão de queijo. Jeg trodde de var umulige å oppdrive i Norge, men jeg tok heldigvis feil!

1. Du kan bestille osteboller fra «Mat fra Brasil»

For en luksus! Du kan bestille pão de queijo, fine og frosne, fra «Mat fra Brasil». Det er den brasilianske kokken Josi Silva som står bak satsingen. Hun bor nå i Tønsberg og har laang erfaring fra catering, blant mange år på Oslo Spektrum, der hun har lagd mat til de største norske og internasjonale artistene.

Slik kommer de frosne ostebollene, enkelt og delikat, direkte fra Josi til deg. Foto: Torkjell Leira

Nå ønsker hun å få pão de queijo og en del andre brasilianske spesialiteter på det norske markedet, og tilbyr frosne, profesjonelt hjemmelagde osteboller. Jeg har prøvd dem, og de er fantastiske! Vi trillet terning i familien i helga, og det ble 5+. Det skal godt gjøres å få dem bedre i Brasil!

Sjekk ut facebooksiden til Mat fra Brasil eller Instagram´en til Josi Silva. Du kan også ringe henne direkte på 411 07 847. Jeg heier masse på dette prosjektet, og utfordrer alle kaffebarer og kafeer i nærheten av Tønsberg og Oslo: Hvem blir den første til å ta inn pão de queijo som en del av assortimentet?

2. Du kan kjøpe ostebolle-poser i noen spesialbutikker

Det finnes en butikk i Oslo som selger ostebolle-poser! Av nøyaktig samme type som du kjøper på butikken i Brasil. Det er Nor Dagligvarer Import, i Storgata 34b, like ved Gunerius. Der har de også mye annen brasiliansk og søramerikansk mat, som palmekjerner – palmito – maniokmelet polvilho som du lager osteboller av, en annen typen maniokmel som du lager tapioca av, frosne coxinha og mye annet av. (Et lite tips: Sjekk best før-datoen.)

Her er den! Den magiske posen som gir deg osteboller. Bare å tilsette to egg og litt vann, rett inn i ovnen, og så er du der. Foto: Torkjell Leira

Jeg har hørt at du kan finne både ostebolle-poser og polvilho i Bergen og Trondheim også. Usikker på akkurat hvor, og om det finnes i andre byer i landet. Hvis noen der ute vet det ville jeg – og mange andre – satt stor pris på å få vite det. Legg gjerne igjen tips på BrasiLeiras Facebook.

Og her er butikken. Diskret fasade, men overveldende assortement. Storgata 34b i Oslo, like ved Gunerius. Foto: Torkjell Leira.

3. Du kan spore opp det mystiske «Starch Chipas»

Et siste spor: Etter siste innlegg fikk jeg også tips om at det selges frossen deig til osteboller i Oslo(?), og tilsendt bildet under. Der står det at ostebollene på spansk kalles chipas og er en del av det «Guaraní-Spanish mestizo cuisine», altså en blanding av mattradisjoner fra urfolket guaraní (den største gruppa i det sørlige Sør-Amerika) og fra Spania. Koblinga er maniok (eller kassava) fra Sør-Amerika og halvfast ost fra Europa.

I tillegg til i Brasil, er disse ostebollene utbredt i Paraguay og det nordlige Argentina. Det hadde jeg aldri tenkt på, men det er jo ikke så rart. Urfolks tradisjoner har aldri respektert landegrenser som europeiske kolonisatorer dro opp. Og at både spanjoler og portugisere tok med seg sine ostetradisjoner til Amerika, det er jo helt naturlig.

Uansett: Jeg har ikke klart finne ut hvordan dette funker. Er det noen der ute som vet? Det står et Vippsnummer der, men jeg har ikke prøvd å spore opp personen bak.

4. Du kan lage pão de queijo selv!

Selvfølgelig kan du det! Det er sikkert det aller beste. Jeg må innrømme at jeg aldri har gjort det, men oppfordrer alle (inkludert meg selv) til å prøve.

Her er oppskrifta, lånt fra Hita Eikeland og den norske sjømannskirka i Rio. Sier som Hita: Lykke til folkens!

Oppskrift på brasilianske osteboller (pão de queijo)

Ingredienser

 • 3 glass med tapiokamel, eller en hel pakke med 500 gram tapioka (polvilho doce på portugisisk, i Norge får du tak i det på innvandrerbutikk)
 • ½ glass soya olje (varm) Rapsolje kan også brukes siden den er sunnere.
 • 1 ½ glass med varmt vann (Kan også bruke varm melk, forskjellen er at med vann blir ostebollene sprø når de er ferdig steikt og med melk blir de myke)
 • 1 spiseskje salt eller etter smak
 • 1 glass av raspet ost (parmesanost gi en ekstra smak)
 • 4-5 egg (helst fra frittgående høns, da får du en finere farge på ostebollene)

Slik gjør du det

 1. Legg tapiokamelet i en plastikkskål eller i glass. Spre varm olje i melet og rør forsiktig med en skje.
 2. Varm opp vatten med saltet oppi sånn at smaken blir i hele deigen.
 3. Hell varmt vann på melet sånn at forskjellige deler av deigen får vatten og rør den med en skje, ikke kna den enda. (Trenger ikke nødvendigvis vann på alt, det kan være tørr mel på noen steder, eller så blir deigen veldig seig). Det er viktig at vannet er kokende varmt, det er det som gjør at deigen vokser, (det er ingen bakepulver eller gjær i oppskriften). Baker du det i Norge, siden det er kaldere i luften, så skjer det at vannet blir fort kaldt mens du sprer det over deigen. Med en gang du heller vannet over deigen, så ser du at deigen blir seig (godt tegn), blir den ikke det, så må du varme vannet igjen.
 4. La deigen blir kald i ca. 20 min. (Det er viktig at du venter til deigen blir kald, eller så koker du eggene når du heller dem over deigen)
 5. Forvarm ovnen til ca. 180-200 grader
 6. Visp eggene lett og hell over deigen. Begynn å kna deigen.
 7. Hell raspet ost i deigen og kna den igjen, til du får en homogen og fin konsistens.
 8. Steikeformen må blir smurt med olje eller bruk bakepapir.
 9. Da er du klar til å lage de små bollene med hendene. Bruk et glass vann for å væte hendene mens du ruller ostebollene mellom hendene, ellers blir de veldig klissete. Og husk at de blir nesten dobbelt så stort når de er ferdig steikt, da må du ha litt avstand mellom dem.
 10. La bollene steike i 180-200 grader i 20 min.
 11. Spis de gjerne med en kaffe ved siden av …

(Du kan fryse bollene før du steiker de, i en form og etter de er blitt frosne, så kan du legge dem i en pose i fryseren, da sparer du plass)

Du kan steike de når du har lyst til det. Prøv også å bake litt større osteboller, ta litt melisglassur og bær på dem. Den er også glutenfri. Lykke til med bakingen!!!

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 14. desember 2021

Filled Under: kultur, mat, Norge-Brasil

Views: 1604

Comments are closed.