MENU

Her er de åtte største norske selskapene i Brasil

Norske investeringer i Brasil er rekordhøye. Til sammen har omtrent 80 norske selskaper investert over 170 milliarder kroner i landet. Kun åtte selskaper står for to tredjedeler av dette. De åtte er, i alfabetisk rekkefølge: Aker Solutions, DOF Subsea, Hydro, Petroleum Geo-Services (PGS), Statkraft, Statoil, Umoe bioenergy og Yara. Her er en kort oversikt over hva de driver med i Brasil.

 

Skjermbilde 2015-02-12 kl. 18.59.05De statsdominerte selskapene Hydro, Statoil og Yara er topp tre på lista over de største norske investeringene i Brasil. Til sammen har de investert omkring 65 milliarder kroner i landet.

 

Aller først en liten advarsel: Ikke alle tallene jeg presenterer her er oppdaterte. Tallene for samlede investeringer og de åtte største selskapene er hentet fra rapporten Norwegian Investments in Brazil som du kan laste ned her. I den rapporten oppgis totale investeringer per 31.12.2013, men ikke tall for hvert enkelt selskap. De tallene jeg oppgir for enkeltselskaper her er hentet fra pressen.

Her er de åtte største norske selskapene i Brasil, i alfabetisk rekkefølge, og med mest fokus på de tre største: Hydro, Statoil og Yara.

 

Aker Solutions

Aker Solutions har vært i Brasil siden 1978 og leverer produkter og tjenester til oljeindustrien. I 2014 ble selskapet splittet i to. Selskapets subsea-virksomhet ble skilt ut i et eget selskap, under navnet Aker Solutions, mens boreteknologi- og oljefelt-virksomheten drives videre i et nytt selskap ved navn Akastor. Brasilianske Luís Araújo overtok som leder i det gjenværende Aker Solutions.

 

DOF Subsea

DOF Subsea leverer også tjenester til oljeindustrien. De har vært i Brasil siden 2001, og er en av de største operatørene av båter til oljeleting i landet.

 

Hydro

Hydro er i dag et rendyrket gruve- og aluminiumsselskap. Det har vært i Brasil siden 1970-tallet med eierinteresser i bausittgruver i Amazonas. I 2011 tok de over det brasilianske gruveselskapet Vales aluminiumsdivisjon, i det som var norgeshistoriens største utenlandsoppkjøp. For omtrent 30 milliarder kroner overtok de kontrollen med en bauksittgruve, et aluminarraffinerei og et aluminiumssmelteverk i delstaten Pará.

 

Petroleum Geo-Services (PGS)

Også PGS jobber opp mot oljeindustrien. Det driver hovedsaklig med seismikk, altså geologiske undersøkelser for å finne hvor oljen ligger. PGS fikk sin første kontrakt med Petrobras i 1997.

 

Statkraft

Statkraft ble en stor aktør i Brasil da selskapet overtok SN Power i april 2014. SN Power var i årene før et joint venture mellom Stakraft og Norfund (som finansieres over bistandsbudsjettet), og hadde blant annet kjøpt opp selskapet Desenvix.

 

Statoil

Statoil har vært i Brasil siden 1990-tallet. Selskapets største internasjonale felt er Peregrino som ligger utenfor delstaten Espírito Santo (og utenfor pré-sal). Statoil er blitt det største oljeprodusentene i Brasil etter Petrobras og har i tillegg til Peregrino sju andre lisenser. For noen år siden verserte tallet 30 milliarder kroner om Statoils investeringer i Brasil, men det var før de solgte 40% av Peregrino til kinesiske selskapet Sinochem.

 

Umoe Bioenergy

Umoe Bioenergy produserer etanol fra sukkerrør i delstaten São Paulo. Ifølge eier Jens Ultveit-Moe hadde selskapet i 2011 investert 2 milliarder kroner i Brasil.

 

Yara

Yara er blant verdens største produsenter av kunstgjødsel, og Brasil er selskapets viktigste marked. Etter at Yara ble skilt ut av Hydro som eget selskap i 2004, har det ekspandert kraftig. I 2012 kjøpte Yara gjødselsvirksomheten til Bunge for 4,2 milliarder kroner, og i 2014 kjøpte de opp 60% av det brasilianske gjødselsseskapet Galvani til to milliarder.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 12. februar 2015

Filled Under: næringsliv, Norge-Brasil, økonomi

Views: 4698

One Response to Her er de åtte største norske selskapene i Brasil

  1. […] Her kan du lese mer om norske investeringer i Brasil og de åtte største norske selskapene i Brasil. […]

Legg igjen en kommentar