MENU

For en tur! Brasil og Amazonas på tvers, 3000 km langs Transamazônica

– Ikke røp for mye! Det var advarselen min strenge (men rettferdige!) redaktør Nazneen i Aschehoug ga meg før jeg dro.

– Jada, jada, tenkte jeg. Hadde skjønt at hun var redd for å spre for mange tanker for tidlig, slik at folk ikke ville kjøpe boka når den kommer neste år. – Men noe må jeg da kunne fortelle?

 

IMG_8387

Ser du den lille, hvite prikken i horisonten ved kinnet mitt? Det er en diger silo. Akkurat der starter Transamazônica. I den lille byen Cabedelo ved den store byen João Pessoa i delstaten Paraiba i Nordøst-Brasil.

 

Nå har jeg reist tre uker langs den transamazonske hovedveien – Transamazônica. Én vei, seks delstater, 15-20 reisedøgn, 3000 km og en masse samtaler og intervjuer.

Og ingen fare, Nazneen, det har vært så intenst og bra at jeg knapt har hatt tid til å sove. Å publisere noe underveis har vært helt uaktuelt. Det eneste jeg har klart å spre er noen hel- og halvinspirerte selfier med folk jeg har møtt og steder jeg har besøkt.

 

Men nå!

Nå nærmer første etappe seg slutten. Nå har jeg sovet en natt i en luksuriøs hotellseng i Belém, millionbyen ved Amazonaselvas utløp. Snart går flyet hjem til Norge. Nå er jeg klar for å fortelle.

 

IMG_8465

Og vi er i gang! Godt inne i det tørre og varme Nordøst-Brasil, kjent som sertão. Fortsatt i delstaten Paraiba, men snart over i Ceará.

 

Jeg er utmattet. Men den sterkeste følelsen akkurat nå er takknemlighet. Over å kunne gjøre en slik reise. Oppleve så mye, møte så mange, lære så mye nytt. Og over all den gjestfriheten jeg har nytt godt av. Over alle historiene folk har fortalt. Erfaringene de har delt.

Jeg er halvveis i researchen til boka med arbeidstittel Transamazônica. Jeg føler jeg har stoff til ti. Nå skal jeg hjem og fordøye og skrive. Skrive videre. Gå dypere. Finne overgangene. Kna tekst. I september fortsetter turen gjennom Amazonas.

Mer stoff fra turen kommer her på bloggen, men ikke akkurat nå, det er for ferskt. Inntil videre: Under finner du noen få av første av de tusen bildene (to tusen? tre tusen? har ikke sjekket) jeg har tatt så langt. Utvalgskriterier: Talende selfier og turistvennlige steder.

 

Alt du trenger å vite om Brasil og Amazonas

Har du har lyst til å høre mer om Brasil og Amazonas, inkludert turen langs Transamazônica? Velkommen til Reisekveld på Nomaden i Oslo torsdag 12. mai. Klikk her for mer info.

 

Og nå: Bilder!

 

IMG_8533

Her er det enda tørrere. Og enda varmere. I nasjonalparken Serra da Capivara i delstaten Piauí, midt inne i det knusktørre landsskapet kjent som caatinga. Det er et indiansk uttrykk som betyr hvit skog, etter fargen landskapet får i tørketida. Nå er det regntid.

 

IMG_8540

Lunsj! Legg merke til den tidsriktige duken. Og litersglassflaska med cola. Aldri har vel cola smakt bedre…

IMG_8739

Selfie i yndlingsposisjon. Helt foran i en dobbeltdekkerbuss. Panoramautsikt! Et eller annet sted langs Transamazônica i delstaten Maranhão. Mye beiteland langs veien.

IMG_8895

Enda en selfie…  Jada, jeg veit det. Jeg har helt mistet selvkontrollen. Eventuelt selvrespekten. Men når du reiser aleine blir det kjedelig å ta bilde av bare ting og blomster og landskap. Så da ender du opp med å ta bilde av deg sjøl. Her på fisketur i Rio Tocantins.

 

IMG_8901

Rio Tocantins er neddemmet. Så vi fisket faktisk i reservoaret til vannkraftverket ved Estreito, på grensa mellom Maranhão og Tocantins. Her beiter kyr mellom døde trær på ei ny øy som er oppstått. Vakkert, men også litt trist. Ikke langt fra den vakre, lille byen Carolina. (Se egen bildeserie derfra i linken under)

 

Det var alt for nå, folkens. Flere bilder kommer. Av folk og fe, indianer og cowboy, by og land, svart og hvit, fattig og rik. Brasil er et fantastisk land.

 

Lese mer?

Klikk her for bildeserie fra smellvakre Carolina.

Klikk her for alle innlegg om Transamazônica.

Og spre gjerne ordet om denne bloggen hvis du liker den. Se de fine knappene under her…

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 24. april 2016

Filled Under: Amazonas, bildeserie, Bok, regnskog, reise, Skriveprøve, Transamazônica

Views: 3318

Comments are closed.