MENU

Et voldsomt sinne: Øyevitneskildring fra protestene i Brasil

Folk er skikkelig forbanna. Det var førsteinntrykket etter å ha snakket med folk i demonstrasjonen her i Belém torsdag kveld. Folk er rasende på korrupsjon og inflasjon, og de legger skylda på president Dilma Rouseff, tidligere president Lula og partiet PT. Budskapet: Vekk med dem!

 

Protest Flagg Belem

De var ikke mange, men fargerike og høylytte. mellom 100 og 150 mennesker på gata rett ved byens største shoppingsenter Boulevard. Foto: Torkjell Leira

 

Men hva er alternativet? lurte jeg. Hvis Dilma ryker, hva da? Og hvordan skal det skje? Under finner du noen av svarene jeg fikk.

Folk er bevisste på at korrupsjon er utbredt, at den finnes i alle partier, og at den må bekjempes på alle nivåer. Folk var også bevisste på at å fjerne Dilma ikke løste problemet. De mente det var et første skritt.

Samtidig: Folk legger skylda for alt som er kjipt på Dilmas og regjeringens skuldre. Folk er sinte, skikkelig forbanna. Jeg kom nesten opp i bråk da jeg spurte om ikke PTs regjeringer hadde gjort livet bedre for mange av de fattigste i Brasil. Vel, vel, her er utdrag av samtalene, med mine gjennomsnittsspørsmål som rød tråd.

 

TL: Hvorfor demonstrerer du her i dag?

– For å fjerne Dilma! For å feie ut det korrupte og inkompetente PT. (alle)

– PT har kjørt Brasil i grøfta. Den såkalte framgangen under PT har vært falsk. Nå ser vi at de har brukt opp alle pengene på å sy puter under armene på folk. Nå har ingen tro på Brasil lenger. (mann, ca. 40)

– Vet du hva en Pringles koster? 18 reais! Forrige måned kostet den 9. Det er snart umulig å kjøpe noe i dette landet. (kvinne, ca. 50)

– Hvorfor skal vi subsidiere Petrobrás? Nå koster bensinen mer enn 4 reais per liter, mens den i Venezuela bare koster noen få centavos! Det er en skandale at folket skal subsidiere korrupsjonen i Petrobras.(mann, ca. 50)

 

Protest Lula Belem

#Lula i fengsel. Det var ett av hovedbudskapene i Belém torsdag kveld.

 

– I hvilket annet land i verden får folk i fengsel mer penger enn vanlige arbeidere? PT kaster penger etter folk som ikke arbeider. (kvinne, ca. 70)

– Jeg skal fortelle deg noe. For meg er dette ideologisk. Dilma og PT har styrt Brasil inn i hendene på Evo Morales og Castro-brødrene. De vil ha sosialisme og kommunisme her i Brasil. Nå styres Brasil fra Bolivia og Cuba! (mann, ca. 40)

 

TL: – Men hvis Dilma ryker, hvem kommer da inn i stedet?

– Da blir det [visepresident Michel] Temer. Han er en korrupt drittsekk han også, men han er en bedre administrator. Dilma er veldig ideologisk, hun vil bestemme alt over oss, detaljstyre livene våre. (organisator, mann, ca. 50)

 

Protest reporter Belem

TV-kanalen Rede Record var på plass. Reporteren hadde ikke tro på at Lula ville ende i fengsel.

 

 

TL: – Temer var jo en Dilmas visepresidentkandidat under valget i 2014, så hvis Dilma må gå [pga. riksrettssak om ulovlig valgfinansiering], da forsvinner vel han også gå? Og da er Eduardo Cunha [president i representantenes hus] neste i rekka.

– Ja, og han er en korrupt sleiping. Og neste i rekka da er [senatspresident Renan] Calheiros, like korrupt han også. Men vi kan ikke la være å kaste korrupte politikere fordi andre er korrupte. Det blir som å la en tyv slippe unna med ran fordi det finnes andre tyver. (mann, ca. 40)

– Vi må kaste Dilma og PT fordi de har stjålet så mye og kjørt hele landet på grunn. Og hvis neste president er like korrupt, da kaster vi ham også. (organisator, mann, ca 30)

 

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 18. mars 2016

Filled Under: Dilma Rouseff, Lula, politikk, protest

Views: 1734

Comments are closed.