MENU

Ekspedisjon Ny Guinea

Terningkast 6 til Ekspedisjon Ny Guinea på NRK1. Fantastiske bilder og knallhard dokumentasjon på hvor mangfoldig dyrelivet i regnskogen er.

Men én ting er likevel irriterende: Hvorfor er lokalbefolkningen i slike programmer som oftest redusert til stifinnere og eksotisk krydder? Det er selvfølgelig lettere å selge TV-programmer med hvite, vestlige menn som hovedpersoner, men i virkeligheten er det lokalbefolkningen som er de ekte heltene i kampen for å beskytte skogen. Det er de som bor der, det er de som er ofre for overgrep fra griske hogstselskaper og korrupte myndigheter. Det er de som blir drept, ikke hvite, vestlige menn TV-kameraer i hælene og helikoptre i stand-by.

Ok, nok kritikk av Ekspedisjon Ny Guinea. Programmet er kjempebra! Men hvem redder regnskogen?

I Amazonas viser all erfaring at det er urfolk som best beskytter regnskogen. Sjekk disse kartene fra brasiliansk Amazonas. Det første viser, i rødt, avskogingen som eter seg inn i regnskogen fra sør og øst. Legg merke til de oppsiktsvekkende hullene, der skogen fortsatt står. Hvorfor?

Svaret finner du i neste kart. Her er urfolksterritoriene merket i grønt, og du ser hvordan de fungerer som barrierer mot avskoging.?
?
Moralen er: For å beskytte regnskogen må vi jobbe sammen med dem som bor der. Og de som alltid har tatt best vare på Amazonas er urfolk.
Du kan se Ekspedisjon Ny Guinea på nett-TV her:
Anbefales på det varmeste!
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 20. september 2010

Filled Under: avskoging, kart, urfolk

Views: 1356

Legg igjen en kommentar