MENU

Ekspedisjon 27: Hva nå?

På siste tur besøkte jeg delstat nummer 25 og 26 av de totalt 27 som finnes i Brasil. Kun én delstat, den lange og tynne Piauí i nordøst, står igjen. Hva nå?

Brazil_regions

Brasils fem landsdeler (i ulike farger) og 27 delstater (inludert det føderale distriktet rundt Brasilia) og største byer. Ekspedisjon 27, det å besøke alle delstatene, nærmer seg slutten.

 

Det umiddelbare svaret er å dra dit så fort som mulig. Men den nesten like umiddelbare tvilen melder seg slik: Hva skal jeg gjøre da? Er jeg da ferdig med Brasil? Tror ikke det. Man må heller høyne innsatsen. Neste utfordring må bli å besøke alle de over 5000 kommunene i landet!

 

Møkka lei av Brasil

5000 kommuner var en spøk. Men spørsmålet om hva som skjer etter at man har nådd et mål er alvorlig nok. Å levere oppgaver eller gjøre seg ferdig med prosjekter kan jo ofte etterlate tomhet.

Jeg tror ikke det vil skje med meg og Brasil. Men det var øyeblikk på siste tur der jeg var lut lei av hele Brasil, syntes at Ekspedisjon 27 var idiotisk og bare ville hjem igjen. Det gikk heldigvis fort over.

 

Carolina 9 Foto Torkjell Leira

Utsikt mot nasjonalparken Chapada das Mesas nær byen Carolina i delstaten Maranhão. Den lille gutten i forgrunnen står foran en presenning der det tørkes mais i sola.  Foto: Torkjell Leira

 

1500 kilometer i Amazonas´ randsone

Siste tur gikk 1500 kilometer med buss og bil cirka rett nordover fra Brasilia. Først til delstaten Tocantins, så til Maranhão og så tilbake med fly fra byen Imperatriz. Sjekk kart på denne ypperlige, norske siden for å beregne avstand i hele verden. Det var siste tur med research til boka med arbeidstittel Det nye Brasil.

Begge delstater ligger inne i det som i Brasil kalles Amazônia Legal, en administrativ enhet som er litt større enn økosystemet Amazonas. Naturtypen der jeg reiste var stort sett cerrado – Brasils savanne. Jeg var innom byene Porto Nacional, Palmas og Carolina (se bildeserie fra Carolina her), besøkte urfolk, quilomboer og nasjonalparker, gikk på superkarismatiske gudstjenester og merkelige umbanda-sesjoner. (Umbanda er en brasilliansk religion med elementer fra katolisisme, spiritisme, afrikanske naturreligioner og urfolks religioner.)

Som alltid i Brasil traff jeg en masse fantastiske mennesker. Men denne gangen drakk jeg mye mer øl enn vanlig. Hva er det med disse folka fra Tocantins, egentlig? Flere saker fra turen kommer etter hvert her på BrasiLeira.

 

Å gå på delstatsjakt

Å gå på delstatsjakt har ikke vært bevisst før for et år siden. Da gikk det opp for meg at jeg hadde vært i nesten alle, og bestemte meg for å gå litt mer systematisk til verks. I fjor høst var jeg i Rondônia, og nå altså Tocantins og Maranhão.

 

Carolina 7 Foto Torkjell Leira

Favorittbildet fra turen. Joana og João som satt på med oss inn til en liten bosetting inne i Maranhão. Dette er levd liv. Dette er Brasil!  Foto: Torkjell Leira

 

Har jeg skjønt noe nytt? Nei. Mitt inntrykk av Brasil er som før. Men det er alltid bra å se ting med egne øyne. I tilfellet Tocantins og Maranhão var overraskelsen at det var mye mer som Mato Grosso og Goiás enn det jeg hadde trodd. Det var mer landbruk og plantasjedrift, og naturen liknet mer på den rundt Brasilia enn det jeg hadde regnet med.

Jeg skjønte også at det å dra et sted bare for å dra dit ville vært meningsløst. Derfor droppet jeg Piauí, selv om det var bare noen timers kjøring unna. Vet ikke når jeg skal dit, men jeg lokkes av de spennende (og omstridte) arkeologiske utgravningene som sier at mennesker har levd i Brasil i minst 50.000 år. Kanskje til høsten? Kanskje vi skal orge en ekskursjon?

 

Lese mer? Ekspedisjon 27: Besøke ALLE delstater i Brasil

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 21. mai 2013

Filled Under: Brasil - kjempen våkner, Det nye Brasil, reise

Views: 2400

Legg igjen en kommentar