MENU

Ekspedisjon 27: Besøke ALLE delstater i Brasil

Jeg er snart i mål på Ekspedisjon 27. Det har tatt 23 år, titusenvis av kilometer i bil, på buss og med fly, og jeg gruer meg litt til jeg er ferdig. Med hva? Å besøke alle de 27 delstatene i Brasil.

 

Brazil_regions

Brasil. De fem landsdelene (i ulike farger), de 27 delstatene og de største byene. Legg merke til at noen delstater i Brasil er større enn nabolandene. Brasil dekker over halvparten av Sør-Amerika.

 

Brasil er stort! Det er verdens femte største land, målt i areal. Det er 26 ganger større enn Norge, større enn Europa, det er til og med større enn USA hvis vi trekker fra Alaska. Å bli kjent med dette kontinentet av et land tar tid.

 

27 delstater i Brasil

Som USA er Brasil en føderasjon av ulike delstater. Det finnes 26 av dem, i tillegg til det ”føderale distriktet” som ligger rundt hovedstaden Brasilia. Til sammen altså 27. De er fordelt i fem regioner, slik du ser på kartet over.

Jeg har så langt vært i 24 av dem. Og her kommer de gode nyhetene: Neste uke skal jeg besøke to av de tre jeg mangler, nemlig Tocantins og Maranhão som ligger nord – nordøst for Brasilia. Du kan følge den reisen her på BrasiLeira.

 

Ekspedisjon 27

Det startet i 1990 som utvekslingsstudent. Det fortsatte utover 1990-tallet som backpacker og tidlig på 2000-tallet på jobb for Latin-Amerikagruppene i Norge. Det meste av Amazonas kom gjennom jobben i Regnskogfondet. Den siste delstaten på lista, Rondônia, besøkte jeg i september i fjor. Se reportasjen BR-364 – En Amazonas-odyssé her.

 

BR-364 soloppgang stor

Fra hovedveien BR-364 som går gjennom Amazonas og delstaten Rondônia. Utsikt fra rad én i andre etasje i bussen. Foto: Torkjell Leira

 

Det er kanskje et litt barnslig prosjekt. Lage en skryteliste. Men samtidig er det moro å samle på ting. Og for meg er det viktig å kjenne HELE Brasil, ikke bare turistområdene. Brasil er så mye mer enn Rio, Salvador, Ouro Preto og Foz de Iguaçu.

Forskjellene mellom landsdelene er enorme. Målt i menneskelig utvikling er Sør-Brasil som Europa, mens Nordøst-Brasil er som Afrika. Geografisk er halve Brasil inne i Amazonas, men helt i sør faller det snø annenhvert år. Og i nordøst finnes det ørken. Om det er noe land i verden som kan kalles mangfoldig, er det Brasil!

 

Samlemani

Å samle på fjelltopper over 2000 meter, gamle biler eller land i verden er ikke uvanlig. Hvorfor er det slik? Hva ønsker vi å oppnå? Her kan du lese en liten sak fra en VG-korrespondent om det å samle på delstater i USA.

De neste ukene vil jeg legge ut saker fra Tocantins og Maranhão. Kanskje jeg kommer nærmere noen egne svar da?

 

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 18. april 2013

Filled Under: Brasil - kjempen våkner, kart, reise

Views: 5386

4 Responses to Ekspedisjon 27: Besøke ALLE delstater i Brasil

  1. Hanne sier:

    Har selv vært i sju av dem så har et stykke å gå. Kanskje et mål for de neste ti årene? 🙂

  2. Torkjell Leira sier:

    Hei Hanne!

    Ja, du har en vei å gå… Men det er en veldig fin vei!

  3. […] forrige innlegg skrev jeg om Ekspedisjon 27 – drømmen om å besøke alle de 27 delstatene i Brasil. Det har ikke alltid vært 27 delstater, […]

  4. […] Lese mer? Ekspedisjon 27: Besøke ALLE delstater i Brasil […]

Legg igjen en kommentar