MENU

E for Eike Batista

Eike Batista. I Brasil klinger navnet som Kjell Inge Røkke, Helge Lund og John Fredriksen til sammen. Han var Brasils desidert rikeste mann inntil landets suverent største konkurs i fjor. Hils på mannen som mange mener symboliserer Brasils oljeeventyr bedre enn noe annet.

 

Dilma and Eike Batista

Det var den gang… Eike Batista blir applaudert av president Dilma Rousseff. Nå er oljeselskapet OGX konkurs, og 99% av verdiene til Eike Batista forduftet.

 

Eike Batista var i 2012 Brasils rikeste mann, og med en personlig formue på nesten 200 milliarder kroner var han nummer sju på Forbes´ liste over verdens rikeste personer. I Brasil er han kjendis på linje med de mest populære såpeoperastjernene. Han ser slik ut også, selv om det mørke håret og rynkefrie smilet de siste årene har begynt å likne litt på Silvio Berlusconis.

 

En «self made man» med kontaktene i orden

I Forbes omtales Eike Batista som en self made man. Selv forteller han på sine egne hjemmesider at han droppet ut av universitetet, slo seg opp i gullhandelen i Amazonas og bygde opp et gruveimperium før han fylte 40. Samme historie, i så godt som eksakt samme ordlyd, ligger på portugisisk Wikipedia. At faren, Elizer Batista, var sjef for den brasilianske gruvegiganten Vale do Rio Doce og senere gruve- og energiminister, står det ingen ting om. Det kan ikke ha vært noen ulempe i et Brasil hvor kontakter, tillitt og personlige relasjoner er alfa og omega. Som vår egen Kjell Inge Røkke har Batista konkurrert i båtsportens Formel 1, Super Power Offshore. Hva er det med disse rikingene og raske båter, egentlig?

Eike Batista kontrollerte inntil 2013 et businessimperium uten like i Brasil. Han er mest kjent for å utvikle store investeringsprosjekter, og han er en mester i strategi, markedsføring og timing. Kritikerne og konkurrentene hevder på sin side at han selger luftslott, og gnir seg i hendene hver gang aksjekursene på Batistas selskaper faller. En populær vits i brasilianske investeringsmiljøer går slik: Ingen i hele verden, bortsett fra Bill Gates, har tjent like mye penger på PowerPoint-presentasjoner som Eike Batista.

 

Signaturbokstaven X

Gjennom moderselskapet EBX var Batista involvert i de fleste av de mest innbringende bransjene i Brasil. EB står for Eike Batista, X er signaturbokstaven i alle selskapene hans. Selskapet for olje og gass het OGX og ble opprettet i 2007. Batistas selskap for offshoretjenester og skipsbygging heter, ja, du gjettet riktig, OSX. Det ble etablert i 2009, og det er her de store pengene i pré-sal har ligget så langt, også for norske selskaper.

Men kanskje vil ikke Eike Batista bli med på pré-sal-festen likevel. I 2013 kollapset imperiet. Han klarte ikke å levere den oljen, de skipsverftene og de riggene han hadde lovt, og aksjekursene falt som bly. Brasilhistoriens største konkurs var et faktum, og Batista mistet 99% av formuen sin på 12 måneder. Kritiske røster sier at Eike Batista er et symbol på Brasil på 2000-tallet. Forventningene har vært alt for høye, og nå sprekker boblen. Batista selv lover å komme enda sterkere tilbake.

 

Brasil fra A til Z

Som en nedtelling til fotball-VM serverer BrasiLeira hver dag en av de 26 viktigste personene eller fenomenene i det moderne Brasil. Les mer om Brasil fra A til Z her.

Du kan følge med på BrasiLeira på Facebook, på Torkjell Leiras Twitter eller ved å søke etter #BrasilAZ både her og der. Oppsummeringer legges ut her på bloggen en gang i uka. Og i morgen: F for ?

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 23. mai 2014

Filled Under: Brasil A-Z, Eike Batista, olje, økonomi, pré-sal

Views: 1840

One Response to E for Eike Batista

  1. […] E for Eike Batista […]

Legg igjen en kommentar