MENU

Diktaturets skygger i det moderne Brasil

50 år etter kuppet er Brasil fortsatt anført av militærdiktaturets menn. Hils på Brasils etterdiktaturgenerasjon som forsøker å skape et nytt samfunn. Og bli kjent med dinosaurene fra diktaturet som fortsatt trekker i trådene.

 

707_dilma_01

Brasils nåværende president, Dilma Rousseff, foran et militærtribunal på 1970-tallet. Hun ble torturert av militærregimets agenter. Legg merke til offiserene i bakgrunnen som skjuler identiteten.

 

For 50 år siden tok Brasils militære styrker makten i et kupp. Mandag 12. mai arrangerte det norske nettverket for Latin-Amerikaforskning (NorLARNet) et seminar i Oslo for å undersøke arven etter diktaturet. Jeg var invitert til å holde en innledning, og her er noen av mine bilder og poenger.

 

Presidentenes motstand mot diktaturet

De personlige historiene til Brasils siste tre presidenter er talende. Fernando Henrique Cardoso (1995-2002), Lula (2003-2010) og Dilma Rousseff (2011-dd) var alle deler av en bred, systematisk og utholdende motstand mot diktaturet. Cardoso som akademiker og etter hvert sentral i det lovlige opposisjonspartiet MDB, Lula som fagforeningsleder og grunnlegger av Arbeiderpartiet PT, Dilma som medlem av studentbevegelsen og senere bygeriljaen.

 

dilma_lula_FHC presidentes

 Brasils siste tre presidenter: Lula (PT), Dilma (PT) og Cardoso (PSDB).

 

De tre fikk merke diktaturets jernhånd på ulik måte. Cardoso måtte dra i eksil, Lula ble fengslet for å ha ledet store streiker. Dilma Rouseff fikk kjenne det hardest på kroppen. Tidlig på 1970-tallet ble hun fengslet og torturert.

Les mer her: Dilma Rouseff ble torturert under diktaturet

 

Etterdiktaturgenerasjonen

Da Cardoso kom til makten i 1995 var han den første representanten for det jeg kaller Brasils etterdiktaturgenerasjon.

Etterdiktaturgenerasjonen i Brasil er de som gjorde motstand mot et autoritært militærregime. Det er de som arbeidet for demokrati under et diktatur. Det er de som ble tvunget i eksil fordi de tenkte annerledes. Det er de som ble forfulgt, trakassert, fengslet, mishandlet og torturert fordi de våget å ytre misnøye. Og det er de yngre som vokste opp og ble politisk aktive under et militærstyre. En hel generasjon ble formet av denne motstanden, og i dag er det disse menneskene som styrer Brasil.

 

Dilma portrett DOPS

 

Bilde av Dilma Rousseff tatt under avhør hos spesialpolitiet.

Etterdiktaturgenerasjonen hadde med seg helt andre idealer og verdier en det diktaturet sto for. Det handler om så enkle ting som at loven skal være lik for alle, at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde i landet og at staten har et ansvar for å ta vare på fattige og marginaliserte grupper.

 

Dinosaurene fra diktaturets dager

Brasils etterdiktaturgenerasjon styrer selvfølgelig ikke alene. De står i et skjebnesvangert avhengighetsforhold til overlevninger fra diktaturet, aller best personifisert i José Sarney og Paulo Maluf. De to var ledere av militærregimets støtteparti Arena, og ansett som regimets sterkeste støttespillere i Kongressen.

 

Jose Sarney

 José Sarney (Arena, PMDB)

 

José Sarney ble i 1985 Brasils første sivile etter diktaturet. Senere har han vært president i Senatet i flere perioder, og han er nok den mektigste politikeren i Brasil de siste 30 årene. Paulo Maluf har styrt landets største og rikeste by São Paulo en årrekke. De to representerer mye av det mest gammeldagse og reaksjonære som finnes i brasiliansk politikk.

 

Paulo Maluf

 Paulo Maluf (Arena, PP)

 

Tragedien

Både Cardosos, Lulas og Dilmas regjeringer har alliert seg med dinosaurene fra diktaturet. Uten deres støtte, intet flertall i Kongressen.

Det viser hvordan progressive og reaksjonære krefter, som ideologisk og historisk står steilt mot hverandre, i dag er tvunget til å samarbeide. Det forklarer i neste omgang mange av motsetningene og selvmotsigelsene i brasiliansk politikk, ja i hele landet. Jeg påstår at dinosaurenes store innflytelse er en av de største tragediene i det moderne Brasil.

 

Dilma-Sarney-Lula

Sarney, Dilma, Lula. Litt stive smil, kanskje. Ville du kjøpt bruktbil av mannen til venstre?

 

Lese mer?

I boka mi, Brasil – Kjempen våkner, forsøker jeg å forstå det moderne Brasil. Begrepet etterdiktaturgenerasjonen det blant de viktigste analytiske grepene, og et helt kapittel er viet det jeg her beskriver på noen få avsnitt. Et godt tips fra en fersk forfatter: Kjøp boka. God lesing!

 

boka paa Litteraturhuset

Og sjekk utstillingen i bokhandelen på Litteraturhuset!  Brasil – Kjempen våkner i veldig godt selskap.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 12. mai 2014

Filled Under: diktatur, Dilma Rouseff, FHC, historie, Lula, politikk

Views: 2117

One Response to Diktaturets skygger i det moderne Brasil

  1. […] på inflasjonen. FHC ble helt, og vant presidentvalget året etter på populariteten. Men ham kom den brasilianske etterdiktaturgenerasjonen til makta, og det var starten på den lange reisen fra et gammeldags, nærmest føydalt samfunn mot en mer […]

Legg igjen en kommentar