MENU

Dette skjer i Brasil i skyggen av VM

Vi er kommet halvveis i fotball-VM. Det har så langt vært et FABELAKTIG bra mesterskap! Og Brasil er videre, takk og lov. Men Brasil er mye mer enn fotball. Her er de seks viktigste sakene i Brasil akkurat nå.

 

harry cracolandia

Storbritannias prins Harry er på Brasilbesøk. Her i den obligatoriske fotballkampen med lokal barn og ungdom.

 

1. Valgkampen er i gang

Søndag 5. oktober er det valg i Brasil, verdens fjerde største demokrati . Da går 142 millioner stemmeberettigede går til valgboksen, ikke valgurnen, for i Brasil er valget 100 prosent digitalt. Velgerne skal ikke bare peke ut president, men også guvernører i de 27 delstatene, medlemmer til Kongressen og til delstatsforsamlingene.

 

dilma-aecio-campos

Dette er Brasils neste president. Fra venstre: Sittende president Dilma Rousseff (PT), hovedutfordrer Aécio Neves (PSDB) og outsider Eduardo Campos (PSB).

 

I presidentvalget er Dilma Rouseff stor favoritt. Hun leder med mellom 35-40 prosent på meningsmålingene. Den sterkeste utfordreren Aécio Neves ligger på 20-22 prosent. Her kan du lese mer om Brasils neste president.

 

2. Protestene fortsetter

I hver eneste VM-by er det protester. De kan ikke sammenliknes med i fjor, da millionene var i gatene over hele landet. Likevel viser demonstrasjonene at motstanden mot alt pengesløseriet rundt VM er høyst levende. Men nyheter om protestene taper for fotballfesten i kampen om oppmerksomhet. Et hederlig unntak er Brasils Midia Ninja.

 

protest SP juni 2014 MASP

500 politifolk møtte opp for å kontrollere en demonstrasjon på 500 mennekser i São Paulo torsdag. Her står noen av dem oppstilt ved oppmøtepunktet for demonstrasjonen, museet MASP som ligger i Avenida Paulista. Foto: Midia Ninja.

 

Protestene er mye mer fokuserte enn i fjor. Det er gjerne ett tema eller én sak som står på dagsorden. Det henger selvfølgelig sammen med at det er betydelig færre folk i gatene, men også at det er mer definerte sammenslutninger som organiserer dem. I São Paulo protesterte noen hundre mennesker i natt mot at to demonstranter ble arrestert i en tidligere demonstrasjon.

Én av mange årsaker til at færre deltar er det store politioppbudet. En annen er at mange av demonstranternes og de streikendes krav ble møtt av myndighetene rett før VM startet. Og en tredje, selvfølgelig, VM har begynt. Mange føler at nå har de sagt fra om misnøyen ved pengesløseriet ved å demonstrere, nå vil de ha med seg folkefesten, det kuleste som VM innebærer.

 

Skjermbilde 2014-06-26 kl. 23.46.19

 

3. Prins Harry besøker ”Crackland” i São Paulo

Storbritannias Prins Harry er på Brasilbesøk. Torsdag var han på besøk i ”Cracolândia” i São Paulo, et område i sentrum av byen hvor mange dopavhengige henger. Han ble selvfølgelig fulgt av byens ordfører Fernando Haddad fra regjeringspartiet PT. Han er på selvfølgelig på stemmesanking, og vil sole seg i glansen av britiske kongelige. Og brasiliansk media er like opptatt av europeiske kongehus som norsk media.

 

4. Petrobrás i trøbbel

Det stormer rundt det statsdominerte oljeselskapet Petrobras for tida. De siste ukene og månedene har det rullert to saker i media hvor Petrobras er mistenkt for dårlig pengestyring, og tidligere toppsjef José Sergio Gabrielli måtte torsdag forklare seg for en undersøkelseskommisjon i Kongressen, en såkalt CPI.

Den første saken gjaldt oppkjøp av et oljeraffineri i Texas i 2006. Kjøpet undersøkes blant annet av den brasilianske riksrevisjonen TCU som mistenker at Petrobras betalte alt for mye. Saken er pinlig for president Dilma Rousseff som var energiminister og Petrobras´ styreleder da kjøpet fant sted. PT avfeier anklagene med at dette er forsøk på å sverte presidenten foran valget i oktober.

Den andre saken gjelder bygging av et raffineri i Venezuela i 2009. Det som skulle vært et samarbeid med det venezuelanske statsoljeselskapet PDVSA falt i grus, og Petrobras måtte ta hele regninga. Det har de tydeligvis forsøkt å skjule fra regnskapene, etter det jeg har forstått. Og nå har det blitt bråk.

I forrige uke fikk Petrobras tildelt to nye leteblokker i de rike pré-sal-områdene i havet utenfor Rio og São Paulo. Blokkene ble ikke lagt ut til anbud, slik det ble gjort med andre blokker i fjor.

 

Skjermbilde 2014-06-27 kl. 00.56.09

 

5. Jose Sarney trekker seg?

Brasils mektigste(?) mann – José Sarney – melder at han kanskje vil trekke seg fra politikken neste år. Mannen som var en av militærdiktaturets sterkeste støttespillere ble senere president (1985-1990), guvernør og senatspresident. Han har paradoksalt nok vært en av PT-regjeringens viktigste støttespillere i 12 år. Dette skriver jeg masse om i boka mi Brasil – Kjempen våkner.

Nå har han visstnok sagt til president Dilma Rousseff at han ikke stiller til gjenvalg som senator fra delstaten Amapá i valget i oktober. Men er det sant, eller en del av valgkampen? Her er en TV-reportasje som påstår han trekker seg, med kilder i partiet PMDB i Amapá. En annen PMDB-veteran, Pedro Simon fra Rio Grande do Sul, bekrefter i et intervju nyheten om Sarneys pensjonistplaner.

 

6. Dilma vedtar nasjonal plan for utdanning

Skole for alle og 10% av BNP til utdaning. Det er to av hovedmålene i den nye nasjonale planen for utdanning som president Dilma nettopp skrev under på. Planen har 20 strategiske mål (den forrige hadde mer enn 200…), og det nye er at finansieringsbiten er kommet inn. Om ti år skal 10% av Brasil BNP gå til utdanning (mot 6,4% i dag), og disse pengene skal komme fra oljeinntektene fra pré-sal. Les mer om utdanningsplanen her.

La oss krysse fingrene for at det går bra. For det er tre ting Brasil trenger, sies det: Utdanning, utdanning og utdanning.

 

Lese mer?

På norsk er det aller beste Brassespark med bismak. Anbefales varmt.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Previous post:
Next Post:

Written by:

Published on: 27. juni 2014

Filled Under: José Sarney, Petrobras, pré-sal, protest, utdanning, valg 2014

Views: 1638

Legg igjen en kommentar