MENU

Det var på tide! Oljefondet ekskluderer Vale og Eletrobras

Oljefondet har utvist forferdelig dårlig dømmekraft i Amazonas. På kort tid har tre av de aller største investeringene i Brasil blitt eksludert på grunn av korrupsjon, miljøskade og menneskerettighetsbrudd. Fondet må bli MYE bedre på å forvalte Brasilporteføljen framover. Her er mine tips.

Gatekunst i Altamira ved rio Xingu, elva som ble demt ned av det meget kontroversielle vannkraftprosjektet Belo Monte. På grunn av grove menneskerettighetsbrudd ved utbyggingen, er nå utbygger Eletrobras kastet ut av oljefondet. Foto: Torkjell Leira

.

I går, 12. mai, annonserte Oljefondet at det har solgt seg ut av de brasilianske gigantene Vale og Eletrobras. Årsak: Alvorlig miljøskade og alvorlige menneskerettighetsbrudd. Det er sjelden Oljefondet går til et så drastisk skritt som eksklusjon. Men det er mindre enn to år siden en tredje sak. Da ble kjøttgiganten JBS ekskludert for korrupsjon.

.

Tre miljøverstinger i Amazonas

Alle de forholdene selskapene er ekskludert for, har vært kjent i lang tid. Alle selskapene har operert i høyrisikobransjer for skade på miljø og mennskerettigheter. Og alle de tre har vært kjent som miljøverstinger i Amazonas i lang, lang tid. Vale som en bulldoser av et gruveselskap. Eletrobras som utbygger av Brasils største miljøskandale på 2000-tallet. Og JBS som kjøttgiganten som er ryggraden for den største avskogingsdødaren av dem alle: Kjøttindustrien.

.

Forferdelig dårlig dømmekraft

Hva er det Oljefondet har holdt på med i Brasil? Hvordan er det mulig at tre av de aller største investeringene i Brasil, på til sammen nesten åtte milliarder kroner, er så uansvarlige at selskapene på kort tid har blitt kastet ut? De ansvarlig for investeringene i Brasil har utvist sensasjonell dårlig dømmekraft, og de må ha brutt fondets egen retningslinjer for miljø og mennskerettigheter.

.

Dette må Oljefondet gjøre videre

Det er tydelig at Oljefondets Brasilansvarlige ikke har gjort jobben sin. Nå må fondet gå nøye gjennom porteføljen i landet, og luke ut de verste lovbryterne, spesielt i Amazonas. Mitt tips er å starte med høyrisiko-sektorene: Gruvedrift, tømmerdrift, kjøttproduksjon, soyaindustrien.

I vår ga jeg ut boka «Kampen om regnskogen». Der gjorde jeg et dypdykk i Oljefondets investeringer i Brasil. Jeg ble overrasket over hvor store investeringene var i selskaper som er ansvarlige for miljøødeleggelse og menneskerettighetsbrudd. Mitt klare råd til Oljefondet var dette: «Selg dere ut av Eletrobras og andre lovbrytere i Amazonas». Nå er Vale og Eletrobras ute. Men det er flere selskaper i Brasil som fortjener et kritisk søkelys.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Written by:

Published on: 13. mai 2020

Filled Under: Kampen om regnskogen, korrupsjon, menneskerettigheter, miljø, Oljefondet

Views: 1253

Comments are closed.